Градина » Листните въшки разнасят зарази

 Листните въшки разнасят зарази

Листните въшки са преносители на опасни вирусни болести, това налага рано да се откриват и срещу тях да се води своевременна борба. Но за да ги открием навреме, трябва да ги познаваме.
Луковата листна въшка е жълтозелена, зеленикаво-кафява или светлокафява с неправилни тъмнозелени петна по гърба. Особено вредна е за градинските лалета, ягодите, тютюна, хризантемите, краставиците, зелето, цвеклото. Развива се по долната страна на листата, листните дръжки и стъблата. Ако се засели по цялото растение, то изсъхва. Пренася краставично-мозаичния вирус, листното завиване по картофите, вирусни болести по ягодите.
Зелено ивичестата листна въшка напада най-често доматите в оранжерията, но и патладжана, спанака, картофите, цвеклото, пипера, краставиците, тиквите. Смуче сок от листата, стъблата и цветните части. Пренася листно завиване и черна шарка по картофите, краставично мозаичния вирус по тютюна и мозайката по лалето.
Прасковената листна въшка е разпространена в цялата страна в оранжериите и на полето. Тя е жълтозелена или зелена. Напада пипер, домати, патладжан, маруля, зеле. Отначало въшките са по върховете на растенията, а когато остареят, се заселват от долната страна на листата. Силно повредените листа се деформират и завиват. Въшките отделят изобилно "медена роса". Силно нападнатите растения остават хилави, част от цветовете засъхват и окапват, а плодовете са недоразвити. Пренасят опасни вирусни болести.
Памуковата листна въшка смуче сок от краставици в оранжериите. На полето напада памук, тикви, тиквички. Може да е лимонено жълта, тревисто или жълто-зелена или матово тъмнозелена, почти черна на цвят. Смуче сок от долната страна на листата, без да причинява деформацията им. При силно нападение растението изостава, а стъблата се изкривяват и изсъхват. Когато масовото намножаване на въшките съвпадне с цъфтежа или образуването на завръзите при краставиците и не се води борба, те окапват или остават недоразвити. Въшките отделят "медена роса", която замърсява растенията.
Ако се установят единични екземпляри в лехите, незабавно да се пръска с Би 58 - 0.07%, вазтак 100ЕК-0.03% или децис 2.5ЕК - 0.05%. Ако зеленчукът ще се консумира скоро, използвайте инсектициди с кратък карантинен срок. Има ли достатъчно време до брането, приложете препарати с по-дълъг срок.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сега се сеят репички за есента

Ако до 20 септември засеете семена от репички, ще имате стандартни кореноплоди към края на октомври. Решите ли да отгледате късни репички, изберете площи с рохкава, чиста от плевели почва. Добре е д...

Не закъснявайте с обирането на доматите

Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране трябва да с...

Сейте вече краставиците

Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20°С. Затова сеитбата на открито може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно с...

Изпитани лекове срещу брашнеста мана и ръжда

Сярата и сяросъдържащите фунгициди са класически средства за борба срещу брашнестите мани и ръжди. Ефикасни са и срещу някои други гъбни болести, но не действат срещу същинските мани. В тази група се ...

Начало