16.01.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2313  |   0  
Семена от циния се събират сега
Това е цветето, което сме при викнали да отъждествяваме с градинката пред родния дом. С много нежност у нас често я наричат „лятно лале". Латинското й наименование циния елеганс пък е свързано със стройните и здрави стъбла, които растенията развиват и достигат до 80 см височина. Най-привлекателни в това растение са едрите прости или кичести цветове, багрите на които обхващат всички нюанси на розово, жълто, оранжево и червено. Често те са преливащи се пастелни, ярки или меки като кадифе. Изключителен финес има в белите, кремавите и бледозелени сортове, които сега са на мода. Много ценно тяхно качество е, че отрязаните цветове имат трайност повече от 20 дни. В двора те ще ви радват до падането на първите слани.
Внимавайте, сега е време да съберете семената. Подберете слънчев ден, когато съплодията са сухи. За предпочитане е да обирате най-първите, едри, които ще предадат на потомството типичните качества на растенията. А те освен по багра се преценяват и по формата на съцветието. През последните няколко години много се търсят дребноцветните цинии. При тях целите растения са по-нежни, по-ниски и компактни. Това ги прави по-подходящи за отглеждане в саксии на балкони и тераси през цялото лято.За да се развиват мощни красиви растения, ще трябва да избирате за цинията добре огрявани от слънцето места. Почвата трябва да е лека, но богата на хранителни вещества. Въпреки че растенията издържат на засушаване, цветовете са свежи и красиви само ако поливате редовно.

Полезно

Освен че е много красива, цинията е и много полезна. През лятото пчелите събират нектар и прашец от цветовете, ценна е през есента, когато медоносната растителност е ограничена и пашата обеднява. За да продължи медосборният период, още през лятото прекършете първия прецъфтял цвят на централното стъбло. Това ще предизвика растенията да се разклоняват активно и цъфтежът през есента е изобилен.
23.11.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021