Маслодайната роза е нашата гордост. Българският аромат на гюл все още е ненадминат. В миналото розовото масло неслучайно е наричано течното злато на България. За получаването му е необходимо розата да се отглежда в определени природни, почвени и климатични микрорайони като Розовата долина, които у нас съществуват, както в никоя друга страна в света. В миналото България е била единствен доставчик на розово масло на световните пазари. От него се получават първокласните парфюми и други козметични продукти.
В градината е добре поне един храст маслодайна роза да ухае с неповторимия си аромат. Тя е многогодишно храстовидно растение и може да живее и до 50 години. Кореновата й система достига 4-5 м дълбочина. Надземната част е силно разклонена, израства до 2 м на височина. Цветовете са едри, розови, със силен и приятен аромат и цъфтят последователно от май и началото на юни.
Маслодайната роза е много взискателна към светлината и почвата. Най-благоприятни климатични условия за развитието й са местата, защитени от студените ветрове. Честите валежи и прохладното време през масовия цъфтеж (май-юни) увеличават и запазват етеричното масло. Липсата на роса намалява добива. Най-подходящи са дълбоките, леки, силно аерирани и богати на хумус и хранителни вещества почви. Да се избягват почвите с близко ниво на подпочвените води.
Ноември е най-подходящ за засаждане
Маслодайната роза се размножава само по вегетативен път. В миналото по стар български начин се използвали изкоренени розови храсти или части от тях. Най-подходящото време за засаждане е през ноември. Храстите на новите растения се оформят, като първоначално основните клони се подрязват на 3-4 пъпки, а от развитите от тях леторасти се оставят по два летораста.
Лисичината (Corydalis), известна у нас като петльови гащи, е род, който наброява около 320 растения, разпространени в умерения пояс на северното полукълбо. Това са декоративни растения, които не се ну...
За производство на разсада семената на топкарафила (самакитката, турския карамфил) се засяват на открити лехи в периода юли-август. За 1 кв. метър са необходими 1 г семена. Засяват се по-рядко, по въз...
Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините н...
У нас шипката се среща навсякъде. Има я на морското равнище и високо в планината. Заради ценните си качества е култивирана още от дълбока древност. Практиците цветари са успели през годините да опитом...