Смрадликата (Cotinus) от сорта Young Lady през цялото лято се украсява с разкошните си розово-червени съцветия. През есента на нейните клонки се появяват декоративни плодчета. Тя може да бъде добра компания на терасата или балкона ви и в топлите райони и да презимува там. Ако е студено обаче, трябва да я внесете в хладно и светло помещение.
Гледайте я на завет
От листата, дървесината и корените на това растение се произвеждат органични бои. Благодарение на високото съдържание на дъбилни вещества листата също така се използват за изработка на висококачествени кожи и затова смрадликата е била
предмет на активна търговия. В англоезичните страни смрадликата е получила названието димящо дърво заради облаците от сиви и розови семена. Смрадликата обича слънчевите, затоплени места, които са защитени от силни ветрове. На сенчести места младите клонки често неуспяват напълно да израстат и могат да измръзнат през зимата.
Придирчива е към влагата
Почвата, на която расте смрадликата, може да бъде и кисела, но за предпочитане е с основа реакция. За да я засадите, най-добре изберете лека и въздушна почва. Смрадликата е взискателна към водното съдържание на почвата, затова трябва да напоявате съда редовно. За да отгледате красиво храстче, трябва основно да се заемете с формирането на храста. Растението практически не страда от вредители и болести. Добре понася резитбата и тя трябва да се прави на всеки 2-3 години в късна пролет преди разпукването на листата. Смрадликата се размножава чрез семена и вегетативно. Най-лесно е вегетативно - чрез резници и отводи.
Кореновото гниене по ягодата се среща навсякъде в страната. Болестта обикновено се проявява през втората година след засаждането или по-късно. Растенията изостават в развитието си. Листата им са по-др...
За производството на късни домати семената се засяват в открити лехи в периода 25 май - 5 юни. Почвата се обработва предварително, да е рохкава, влажна и наторена с органични и минерални торове. Доза ...
Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества вследствие на тяхн...
Главестото зеле се отнася към студоустойчивите култури. Оптималната температура за растежа и развитието на растенията е 16-18°С. Във фаза розетка добре вкоренените растения при някои сортове издържат ...