Вероятно сте забелязали, че при някои любители цветари амарилисът цъфти през зимата, а други се радват на цветовете му през лятото. В това няма нищо странно. Амарилисът може да цъфти два пъти в годината. Ако ви харесва тази възможност, непременно се възползвайте от нашето предложение.
Веднага след като вашата луковица достигне 4-5 см в диаметър, тя е готова да ви радва с цветове два пъти в годината. През есента трябва да се намали поливането, листата на красивото растение пожълтяват и отмират, саксията с луковицата трябва да се постави на хладно място, където ще остане, докато се покаже цветоносното стъбло. Зимният цъфтеж продължава от края на януари до началото на март.
Ако добре подхранвате амарилиса през лятото и го оставите на балкона или в градината, през август може да го накарате отново да цъфти. За целта растението се пренася от градината или терасата в стая със северно или западно изложение. Саксията се поставя възможно най-далеч от прозореца, може да бъде поставена и направо на пода. Смяната на светлинния режим предизвиква образуването на цветоноси. Ще ги забележите след седмица и половина - две. В началото ще започнат да пожълтяват най-долните листа, а след това ще се появят цветоносните стъбла. След като достигнат 10 см, растението може да бъде върнато на предишното си място. Скоро ще се радвате на красивите големи цветове. По време на летния цъфтеж е нужно амарилисът да се подхранва, като се внимава в торовете участието на азота да е минимално. За да не се изтощи много луковицата, може летните цветове да бъдат отрязани, когато започнат да се разтварят пъпките. Те ще покажат цялата си красота във ваза с вода. След августовския цъфтеж с луковицата се постъпва както е обичайно - намалява се водата, а през зимата до появяването на цветоносите тя се държи на прохладно.
Растенията могат да цъфтят по този начин, само ако се подхранват силно през лятото.
Ранните домати от високостъблените сортове, отглеждани на открито, нормално още в първата десетдневка на юни развиват четвъртото, петото и шестото съцветие или китка, както често му казва народът. В т...
При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...
Сушата и горещините се отразяват неблагоприятно върху зелевите култури – главесто, цветно, къдраво, брюкселско, китайското зеле, алабаш и др. Те се отнасят към студоустойчивите и влаголюбивите зеленч...
Сега е моментът да започнете подготовката за тяхното отглеждане. Много добре ще е да изберете за тях място, на което сте отглеждали през тази година домати, пипер, краставици, патладжан или фасул. Сег...