Диетични рецепти » Кога витамините стават токсични?

 Кога витамините стават токсични?

Витамин А може да бъде токсичен, ако превишава 100 000 МЕ (международни единици) на ден, като този прием е продължил няколко месеца. Първите симптоми са повдигане, главоболие и мъгла пред очите.

Високите дози бета-каротин ще оцвети лицето в жълто-оранжев цвят.

Предозирането на витамин В3 ще предизвика временен прилив на кръв към лицето. Много високи дози (2000 мг) може да наруши работата на черния дроб.

Витамин Д, приеман в количество над 1000 МЕ също предизвикват повдигане, главоболие, диария, загуба на апетит и увеличават нивото на калция в кръвта, което може да доведе до необратими изменения в бъбреците, белите дробове и сърцето.

Ако витамин Е се приема в доза, надвишаваща 1200 МЕ са възможни повдигане, диария, главоболие и проблеми със сърцето.

Употребата на цинк над 150 мг дневно предизвиква повдигане и повръщане.

Според последни изследвания продължителният прием на витамин С (несъмнено много полезен за организма) в дози, надхвърлящи 500 мг дневно, увеличава в кръвта количеството на свободните радикали, които разрушават ДНК. Но по отношение на дозата мненията на учените се разделят, така че тези страхове може да се окажат преждевременни.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Диета с бързо действие

Разработена от френски диетолог от Медицинския център по проблемите на здравето в Бордо, тя не само гарантира свалянето на излишните килограми, но го прави бързо. В допълнение към стройната фигура пол...

Изцелете артрита с репей

Репеят (Аrctium lappa L.) е многогодишно растение с дълъг и месест корен, сивокафяв отвън, а отвътре бял и сочен. През първата година израстват листата, а през втората – стъблото, което е силно разкл...

Канелата – спасение за диабетиците

Омайващият аромат на канела е познат на всеки от нас. От стари времена хората са я използвали в кулинарията, парфюмерията, дори и за правене на магии. В древността канелата е била ценна като златото. ...

Желатин на прах при артрит на колянните стави

Вече е изяснено, че желатинът, който се използва при приготвянето на различни ястия, помага да се намалят болките при артрита. Американски специалисти са провели експеримент с участието на 440 възраст...

Начало