Диетични рецепти » Кога витамините стават токсични?

 Кога витамините стават токсични?

Витамин А може да бъде токсичен, ако превишава 100 000 МЕ (международни единици) на ден, като този прием е продължил няколко месеца. Първите симптоми са повдигане, главоболие и мъгла пред очите.

Високите дози бета-каротин ще оцвети лицето в жълто-оранжев цвят.

Предозирането на витамин В3 ще предизвика временен прилив на кръв към лицето. Много високи дози (2000 мг) може да наруши работата на черния дроб.

Витамин Д, приеман в количество над 1000 МЕ също предизвикват повдигане, главоболие, диария, загуба на апетит и увеличават нивото на калция в кръвта, което може да доведе до необратими изменения в бъбреците, белите дробове и сърцето.

Ако витамин Е се приема в доза, надвишаваща 1200 МЕ са възможни повдигане, диария, главоболие и проблеми със сърцето.

Употребата на цинк над 150 мг дневно предизвиква повдигане и повръщане.

Според последни изследвания продължителният прием на витамин С (несъмнено много полезен за организма) в дози, надхвърлящи 500 мг дневно, увеличава в кръвта количеството на свободните радикали, които разрушават ДНК. Но по отношение на дозата мненията на учените се разделят, така че тези страхове може да се окажат преждевременни.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Храната - начин на употреба

Колкото и да сме убедени, че знаем всичко за диетите, рационалното хранене, полезните съставки на продуктите, разумните комбинации между тях и т. н., все пак има неща, с които не сме съвсем наясно. Да...

Какво да ядем, когато ни е зле

И най-здравият човек на света прибягва до лекарствата, щом го заболи глава или стомах, нарани се неволно, попрекалил е с алкохола, става му лошо... Има обаче един много по-приятен, а и по-здравословен...

Kaквo най-често липсва на организма ни

Желязо Проблемът: Желязото е минерал, който позволява на кръвта да пренася кислород. Диетите, изключващи месо, или страхът от луда крава довеждат до това, че 23% от хората страдат от недостиг на...

Рицинът изчиства червата

Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...

Начало