Диетични рецепти » Шоколадът ни спасява от стреса

 Шоколадът ни спасява от стреса

Бързо се изтощавате, нямате настроение, налягат ви черни мисли. Можете да си помогнете
сами, и то без да посягате към хапчетата. Шоколадът - това е идеалното средство срещу умората. Теоброминът в него действа стимулиращо, а фенилетиламинът ни дарява с жизненост. Антистресовите фосфор и магнезий пък поддържат нервната ни система в добро
здраве.

Малко история

Какаовото дърво е едно от най-капризните растения в света - вирее единствено в топла и влажна среда при температура над 16 градуса. Плодовете му са със сладка мека сърцевина и всеки от тях съдържа по 30 семена. Колко е приятен вкусът им, първи установяват ацтеките и майте, които приготвят от тях напитката „чоколатъл" - освежаваща, изостряща ума и повишаваща потентността. През 16 век конквистадорите начело с Кортес пренасят семената на какаовото дърво в Испания. Тамошните монаси създават собствена рецепта за гореща шоколадова напитка - смилат изпечените какаови зърна, добавят канела, индийско орехче, захар и получената смес разреждат с вода.

Изкушение за нежния пол

Консумацията на шоколад активизира производството на предизвикващите еуфория ендорфини, а част от съдържащите се в него вещества влияят върху женската хормонална система. Точно по тази причина един от характерните признаци на пред-менструалния синдром е силното желание за шоколад.

Истинска мания

Резултатите от анкета, проведена сред жени от няколко страни, са доста впечатляващи - над 30% от канадките предпочитат шоколада пред секса, а 13% от французойките го определят като най-ефикасното средство срещу депресия. Много от дамите не могат да си представят живота без шоколад и има защо - той подобрява настроението, прогонва мрачните мисли, разсейва тревогата, повишава жизнения тонус. Важно е да се знае, че няколко парченца на ден не само не вредят, но са полезни за здравето, докато редовната консумация в големи количества създава проблеми - диетолозите все по-трудно се преборват с наднорменото тегло на тези пациентки, които за нищо на света не искат да се откажат от любимото си лакомство.

Горчивата истина

Основният продукт за производството на всички разновидности шоколад е какаото, съдържащо уникално масло, богато на органични киселини. Температурата му на топене е сходна с тази на човешкото тяло, ето защо привидно твърдото блокче се топи бързо в устата. Колкото по-голямо е количеството на какаото, толкова по-тонизиращо е въздействието му. Затова, искате ли бързо да се ободрите, хапнете натурален шоколад. Млечният пък ще ви помогне да се успокоите - млякото, сметана и захарта в него намаляват нивото на стреса и се справят успешно с безсънието. Спокойно можете да изключите от менюто си белия - в него няма какао, а само излишни калории.

Защо да го ядем?

Помага ни да мислим по-добре, тъй като активизира кръвоснабдяването на мозъка.

Нужен е на сърцето заради полифенолите, които съдържа - те защитават стените на кръвоносните съдове и облекчават дейността на сърдечния мускул.

Намалява нивото на холестерола в кръвта благодарение на стеариновата киселина в какаовото масло.

• Колкото и да не ви се вярва, доказано е, че шоколадът предпазва зъбите - антибактериалните съставки на какаото предотвратяват развитието на кариеси.

Не предизвиква появата на пъпки и възпаления на кожата - това вече се знае със сигурност от учените.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Наследствен ли е диабетът?

От диабет страдат около 250 000 българи. 200 000 от тях са засегнати от разновидността, независима от инсулина. Заболяването протича без симптоми и може да остане неоткрито, ако не се направи изследва...

Ехинацеята – перфектен имуностимулатор

Използват се всички части на растението, но най-често – само коренът. Аптечнотго наименование на билката е Echinaceae herba и Echinaceae radix (коренът). Описание На височина ехинацеята до...

14 храни пазят младостта

Съществуват 14 основни храни, които могат да забавят стареенето, да се използват за профилактика на диабета и рака, да подържат стройна фигурата. Към чудодейните продукти се причисляват фасулът, броко...

Баластните вещества

Особено важно за хората с язви и гастрити е да знаят съдържанието на баластните вещества в храните, които употребяват тъй като предозирането може да има отрицателен ефект. Когато се надхвърли оптима...

Начало