Белият имел е паразазитиращ върху различни дървета вечнозелен храст. Най-много се среща при тополите, брезите, върбите, ябълките и крушите. Дърветата с белия имел, разбира се, страдат от паразита, тъй като дървесината губи своята здравина и твърдост. Би трябвало в такъв случай да се води борбата с този храст. Но белият имел има отлични лечебни качества. Съдържа ценни целебни вещества.
Както показва практиката, най-ефикасните препарати се получават от белия имел, събран от брезата в края на зимата - началото на пролетта. Клонките на имела, събрани през ранна пролет и правилно изсушени, се използват като чай. Той подобрява сърдечната дейност и намалява кръвното налягане. Особено е полезен след характерни инфекциозни болести и пренапрежение, а също за всички възрастни хора за повдигане на техния тонус.
При лечение на атеросклероза, главоболие, жлъчни и белодробни проблеми се приготвят отвари и настойки от изсушените клонки с листата и плодовете.
• 2 с. л., пълни догоре със суровината, се заливат с 1 л хладка вода. Кисне едно денонощие. Кипи 15 минути и се прецежда. Пие се по 1-2 с. л. 3 пъти дневно.
• Хипертонията се цери с настойка от белия имел. 2 с. л. изсушени млади клончета и листа се заливат със 100 мл спирт. Кисне 8-10 дни на тъмно, като от време на време се разклаща. Приемат се по 30 капки 3 пъти дневно. Курсът на лечение е 20 дни.
Сладоледената диета предизвика истински бум отвъд океана. Книгата, която описва вкусното отслабване, стана бестселър. А успехът й е много прост. Ако приемате дневно до 1500 калории, можете да консумир...
Йодът участва в обмяната на веществата и помага на щитовидната жлеза в синтеза на два хормона – трийодтиронин и тироксин. Те играят значителна роля във всички органи и тъкани. Толкова са важни, че няк...
Те съдържат много витамини и минерали - това ви е добре известно. Трябва обаче да разберете от кой точно плод се нуждае организмът ви. Три сухи кайсии покриват нашите дневни нужди от витамин А ...
1. Кисело зеле. Ферментите в него се борят с инфекциите. 2. Лешници. Съдържат най-големи количества витамин Е, предпазващ от сърдечносъдови заболявания. 3. Сьомга. Мастните киселини „омега 3"...