Диетични рецепти » Всичко за подправките

 Всичко за подправките

Някога тe стрували колкото златото, приписвали им какви ли не свойства, консумирали ги по-скоро като лекарство, а не като средство за подобряване вкуса на ястията. Днес подправките са загубили магическата си сила и минало величие, но въпреки това си остават нужни и полезни не само за тези, които обичат да готвят. Какво точно представляват? Растения или части от растения, съдържащи голямо количество ароматични вещества, етерични масла, минерални соли и витамини.

Кардамон

Известен е с това, че регулира производството на жлъчен сок, подобрява апетита, укрепва мускулатурата на стомаха. Като подправка се използват сушените и смлени семена на този тропически храст. Кардамонът има приятен аромат, вкусът му е леко сладникав и много характерен. Използва се при приготвянето на супи, сосове, заливки, рибни и месни блюда. Големите ценители на кафето не пропускат да добавят малко кардамон в него, а пък сладкарите го слагат в сладки, кексове, марципан и др.

Карамфил

Неразцъфналите пъпки на карамфиловото дърво са много богати на етерични масла и дъбилни вещества. Някога карамфилът е бил препоръчван от лекарите в случай на импотентност и проблеми със зрението. Не е известно дали е помогнал някому, но във всеки случай е доказано, че подправката действа като мощен антисептик. Високо я ценят и стоматолозите. Ето защо, ако ви заболи зъб, болен от кариес, сложете в дупката едно карамфилче и леко притиснете. Болката ще утихне след малко.
Колкото до приложението му в кухнята, то е най-разнообразно - карамфил се слага в пунш, греяно вино, плодови сокове, компоти, маринати, които придобиват особено приятен вкус и аромат благодарение на него. Също така може да участва и в приготвянето на свинско или овче месо, на дивеч. Главното е да не се прекалява с количеството, за да не загорчи ястието. Между другото, това се отнася до всички подправки.

Канела

Добива се от вътрешната страна на кората на растение, чиято родина е Цейлон, а характерния си червено-кафяв цвят получава в процеса на преработка. Освен етерични масла канелата съдър жа смоли и калциеви соли. Има антисептично действие, подобрява дейността на бъбреците, черния дроб, жлъчката. Настойката от канела (1 чаена лъжичка от смляната подправка се кисне 1 ч в 400 мл вряла вода) помага при жлъчни и чернодробни кризи, дължащи се на преяждане или препиване.
Изключително вкусно е кафето с канела, още повече, че то подобрява работата на храносмилателната система и събужда апетита. И понеже канела слагат в много сладкиши, бъдете нащрек с количествата, които изяждате, за да не се отчаете на другия ден от показанията на кантара си. Внимавайте и с още нещо - подправката може да предизвика алергичен пристъп, при който от вътрешна та страна на бузите се появяват афти, а ъгълчетата на устните се разраняват.

Чесън

Растението е богато на етерично масло със специфичен мирис, дразнещ слюнчените жлези. В него има и фитонциди, бактерицидни вещества, микроелементи, въглехидрати, витамини. Изключително е полезен за здравето, тъй като разширява и почиства от шлаки кръвоносните съдове, подобрява работата на сърцето и мозъка, понижава нивото на захарта в кръвта, избавя ни от метеоризъм, т. е. от газове. Според лекарите е в състояние да отстрани кадмия, живака и оловото от организма ни, а по своите антибактериални свойства многократно превъзхожда лука - казват, че с лук се лекуват сто болести, а с чесън - хиляда.
Подправката действа чудесно и на апетита, придава неповторим пикантен вкус на ястията. След като се нахраним обаче, в устата ни остава дъх, който надали е много приятен за околните. В такъв случай трябва да изядем коричка черен хляб или стрък магданоз, да измием старателно зъбите си и да по-дъвчим ментова дъвка. Не е особено сигурно, че по този начин ще успеем да ликвидираме чесновата миризма, която изчезва напълно едва след като етеричните масла на растението напуснат организма ни заедно с издишания въздух. Точно затова все повече делови хора ядат чесън само през уикенда, когато са си вкъщи.

Червен пипер

Изключителните свойства на подправката се дължат най-вече на алкалоида капсаицин, за който е доказано,че има болкоуспокояващ ефект. Освен него червеният пипер включва в състава си и витамини С и Е и каротин. Помага при ревматизъм, неврологични болки, радикулит, дори мигрена.
Червеният пипер се слага смлян в супи, салати, месни блюда, но все пак не злоупотребявайте с него, особено ако имате чувствителен стомах - подправката може да раздразни сериозно храносмилателния тракт.

Дафинов лист

Съдържа етерични масла и дъбилни вещества. Повишава защитните сили на организма, има антибактериални, противовъзпалителни и спазмолгонни свойства, регулира нивото на кръвната захар. Маслото от дафинов лист (смлените на прах листа се накисват в зехтин в съотношение 1: 2) се използва като обезболяващо средство при артрити и невралгии. Благодарение на отхрачващите си свойства растението действа чудесно и на хроничната кашлица, ако се консумира като чай - запарете няколко листа в 250 мл вода, прецедете и изпийте, докато е още горещ.

Черен пипер

Поредната подправка, богата на етерични масла, захари, нишесте. Острият й характерен вкус се дължи на алкалоида пиперин, подобряващ храносмилането, но само ако е в малки количества. Когато пък сте се простудили, подправяйте с колкото се може повече черен пипер храната си - етеричните масла ще активизират кръвообращението в лигавицата на горните дихателни пътища, ще успокоят кашлицата, ще намалят болките в гърлото.
Черният пипер, който се слага дори в някои сладкиши, е една наистина универсална подправка от ботаническия род лиани. Когато узрее напълно, се превръща в бял пипер - по-ароматен като мирис от своя събрат, но с не толкова остър вкус.

Как да съхраняваме подправките?

Техни врагове са ярката слънчева светлина, високата температура, влагата. Най-добре е да държите подправките си поотделно, в плътно затворени непрозрачни съдове от керамика, порцелан или тъмно стъкло. За да се възползвате максимално от аромата им, съхранявайте ги на зърна и ги смилайте непосредствено преди употреба.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Яйцата ни правят по-здрави и по-хубави

Приготвяни no безброй начини още от древността, философски символ на зачатието, на началото и края, яйцата са едни от най-често консумираните продукти на планетата. Нещо повече, въпреки някои опити да...

Панкреатитът изисква строга диета

При обостряне на болестта през първите два-три дни се препоръчва гладуване. След като започнете да излизате от острите фази на заболяването, трябва да се придържате към правилната диета. Всъщност болн...

Дюля срещу безплодие

Още през 19 век учените са писали за удивителните плодове, които се ядат само печени или варени. Наистина плодовете на дюлята са твърди и стипчиви, а освен това са покрити с мъх. Ето защо не се харесв...

Наследствен ли е диабетът?

От диабет страдат около 250 000 българи. 200 000 от тях са засегнати от разновидността, независима от инсулина. Заболяването протича без симптоми и може да остане неоткрито, ако не се направи изследва...

Начало