Продукти:
• 2 части изчистено от ципите свинско месо
• 1 част говеждо месо
на 1 кг месо:
• 22 г сол
• 5 г захар
• 0,5 г селитра
• 3 г червен пипер
• бахар,
• кимион
• черен пипер
Начин на приготвяне:
Накълцваме на парченца месото и го поръсваме със солта, захарта и селитрата, объркваме и оставяме да престои така 2 денонощия върху наклонен съд, за да се отцеди. После го накълцваме на още по-дребно и го смиламе през машинка за месо. Прибавяме подправките и месим дълго време, разстиламе на масата на дебел 10 см слой и оставяме от няколко часа до 1 нощ да престои на студено до слабо втвърдяване.
С така узрялата кайма пълним дебели говежди черва, които усукваме през 30-40 см, за да се отделят луканките една от друга. Връзваме ги от двата им края със здрава връв, понадупчваме ги с игла, за да излезе въздухът и ги окачваме на проветриво място. В продължение на 15 дни оформяме луканките, като ги месим с точилка. После ги оставяме притиснати с дъска и тежест върху нея още няколко дни.
Окачваме луканките на проветриво място да се втвърдят. По желание можем да ги закачим над дим за 4 дни, за да се опушат до получаването на червено-кафяв цвят и след това ги сушим до пълно втвърдяване.
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...
Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...