Кулинарни рецепти » Бял ордьовър с краставици

 Бял ордьовър с краставици

Продукти:

• 3 краставици
• 300 г извара
• 120 г кисело мляко
• 250 мл вода
• 1 с. л. лимонов сок
• 10 г желатин
• 1 шепа ситно нарязан пресен лук
• магданоз и копър
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

В купа смесваме изварата, киселото мляко, лимоновия сок, ситно нарязаните лук, магданоз и копър, солта и черния пипер.

Измиваме краставиците, подсушаваме ги и нарязваме 2 от тях на тънки кръгчета, а третата настъргваме. Прибавяме настърганата краставица към изварата, разбъркваме и оставяме настрана.

След като сме накиснали желатина в студена вода, го изстискваме и разтваряме 5 г в 250 мл вряща вода. Останалите 5 г желатин разтваряме отделно в 3-5 с. л. вряща вода и го смесваме с изварената смес. Изсипваме малко от първия разтворен желатин в метална форма и го разнасяме по дъното и стените й.

Оставяме формата в хладилник, за да се стегне желатинът. Когато се стегне, подреждаме до дъното и стените на формата кръгчетата краставица. Покриваме ги с останалия желатин и отново поставяме в хладилника.

Накрая изпълваме формата с изварената смес, подравняваме и слагаме в хладилника до момента на сервирането.

Автор: София Ковачева

Представяме Ви:

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Тиквеник с ябълки

Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Начало