Кулинарни рецепти » Желирано печено месо

 Желирано печено месо

Продукти:

• 1,5 кг свинско месо от бута
• 1 дафинов лист
• 1-2 моркова
• 1 резен целина
• 30 г желатин
• черен пипер, сол
• олио за печене на месото

Начин на приготвяне:

Обезкостяваме месото, посоляваме и го натриваме с черен пипер и олио. Слагаме го в тавичка с малко вода и печем до готовност, като го обръщаме и поливаме със соса от тавичката. Като изстине напълно, го нарязваме на тънки филийки, които нареждаме керемидообразно в елипсовидна чиния.

Заливаме костите със студена вода, прибавяме сол, черен пипер, дафиновия лист, морковите, целината и оставяме да врат на огъня. Когато бульонът заври силно, обираме пяната.

След като е врял 1 час, прибавяме желатина, предварително накиснат в хладка вода. Щом заври, го прецеждаме през двойна марля и го оставяме да се охлади. Бульонът трябва да е около 1 литър, за да може да се желира добре.

Поливаме подреденото месо с част от охладения бульон. Другият бульон, в който сме върнали сварените моркови, нарязани по наше желание - на кръгчета, на дребно и др., оставяме да се желира напълно, изсипан в тавичка. Като се желира, нарязваме на кубчета и нареждаме около месото в чинията.

Автор: София Ковачева

Представяме Ви:

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Начало