Продукти:
• 1,5 кг свинско месо от бута
• 1 дафинов лист
• 1-2 моркова
• 1 резен целина
• 30 г желатин
• черен пипер, сол
• олио за печене на месото
Начин на приготвяне:
Обезкостяваме месото, посоляваме и го натриваме с черен пипер и олио. Слагаме го в тавичка с малко вода и печем до готовност, като го обръщаме и поливаме със соса от тавичката. Като изстине напълно, го нарязваме на тънки филийки, които нареждаме керемидообразно в елипсовидна чиния.
Заливаме костите със студена вода, прибавяме сол, черен пипер, дафиновия лист, морковите, целината и оставяме да врат на огъня. Когато бульонът заври силно, обираме пяната.
След като е врял 1 час, прибавяме желатина, предварително накиснат в хладка вода. Щом заври, го прецеждаме през двойна марля и го оставяме да се охлади. Бульонът трябва да е около 1 литър, за да може да се желира добре.
Поливаме подреденото месо с част от охладения бульон. Другият бульон, в който сме върнали сварените моркови, нарязани по наше желание - на кръгчета, на дребно и др., оставяме да се желира напълно, изсипан в тавичка. Като се желира, нарязваме на кубчета и нареждаме около месото в чинията.
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...