Кулинарни рецепти » Супа от черен боб

 Супа от черен боб
(Хърватска)

Продукти: (5-6 порции)

• 1 ч.ч. черен боб
• 1 глава лук
• 1 резен целина
• 1 глава лук
• 1 червена чушка
• 2 домата от консерва
• 2-3 скилидки чесън
• 1 с.л. оцет
• 2 с.л. олио
• 4-5 с.л. сметана
• босилек, риган, мащерка
• сол

Начин на приготвяне:

Накисваме боба за една нощ в топла вода. На сутринта го изплакваме и го варим с 2 л вода, докато омекне. Добавяме почистените и наситнени морков и целина.

Изчистваме чушката и я нарязваме на дребно. Наситняваме лука и чесъна и ги задушаваме заедно с чушката в мазнината. След 3-4 мин добавяме наситнените обелени домати и готвим, докато водата им се изпари.

Сипваме запръжката в супата, посоляваме, подправяме с ароматните треви и клокваме. По желание подкиселяваме. Разливаме супата в чиниите и всяка гарнираме с 1 с.л. сметана.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Начало