Продукти:
• 250 г сух хляб
• 250 г кайма (телешко и свинско)
• 250 мл прясно мляко
• 100 г сирене
• 2 глави лук
• 1 к. ч. олио
• 1 с. л. доматено пюре
• 4-5 домата
• 1 връзка магданоз
• черен и червен пипер
• сол
За заливката:
• 1 с. ч. брашно
• 100 г краве мляко
• 3 яйца
• 30 г краве масло
• 25 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Хлябът се нарязва на малки кубчета и се изсушава в слаба фурна.
Лукът се задушава с олиото и много малко вода, прибавят се каймата и червеният пипер. Сместа се бърка, докато месото се раздроби добре. Тогава се прибавят хлябът, доматеното пюре, размито в малко вода, половината прясно мляко, натрошеното сирене, черният пипер, солта, половината магданоз, нарязан на ситно.
На дъното на тавичката или в гювечета се подреждат парченцата домати. Върху тях се разпределя сместа. Пече се в умерена фурна около 20 минути.
Приготвя се заливка от брашното, киселото мляко, разбитите яйца, остатъка от прясното мляко, разтопеното масло, настъргания кашкавал. Посолява се и се разбива добре.
Към края на печенето на мусаката заливката се излива върху нея и се пече при същата температура, докато придобие златист цвят. Поръсва се с останалия магданоз.
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...