Кулинарни рецепти » Хлебна мусака

 Хлебна мусака

Продукти:

• 250 г сух хляб
• 250 г кайма (телешко и свинско)
• 250 мл прясно мляко
• 100 г сирене
• 2 глави лук
• 1 к. ч. олио
• 1 с. л. доматено пюре
• 4-5 домата
• 1 връзка магданоз
• черен и червен пипер
• сол

За заливката:

• 1 с. ч. брашно
• 100 г краве мляко
• 3 яйца
• 30 г краве масло
• 25 г настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Хлябът се нарязва на малки кубчета и се изсушава в слаба фурна.

Лукът се задушава с олиото и много малко вода, прибавят се каймата и червеният пипер. Сместа се бърка, докато месото се раздроби добре. Тогава се прибавят хлябът, доматеното пюре, размито в малко вода, половината прясно мляко, натрошеното сирене, черният пипер, солта, половината магданоз, нарязан на ситно.

На дъното на тавичката или в гювечета се подреждат парченцата домати. Върху тях се разпределя сместа. Пече се в умерена фурна около 20 минути.

Приготвя се заливка от брашното, киселото мляко, разбитите яйца, остатъка от прясното мляко, разтопеното масло, настъргания кашкавал. Посолява се и се разбива добре.

Към края на печенето на мусаката заливката се излива върху нея и се пече при същата температура, докато придобие златист цвят. Поръсва се с останалия магданоз.

Автор: Мариана Танева

Представяме Ви:

Лангиди

Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Начало