Продукти:
• 2 кг брашно
• 60 г мая
• 30-40 г сол
• 1 л хладка вода
Начин на приготвяне:
Размиваме маята с малко хладка вода. Пресяваме брашното заедно със солта и правим кладенче в средата му. Постепенно сипваме по малко от маята и водата и омесваме не много твърдо гладко тесто.
Отделяме малко тесто за украса, а от останалото оформяме Бъдника. С навлажнени ръце изтегляме от отделеното тесто 4 фитила, от които оформяме кръгчетата. Залепваме кръгчетата върху Бъдника. Те символизират Христовия кръст, като изобразяват съответно кравите, птиците, кошарата с овцете и къщата.
До кръгчетата от кръста задължително залепваме малко парченце тесто – кучето, което пази всичко. Печем Бъдника във фурна, предварително загрята до 180-200°С.
Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...
Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...