Продукти: (за 4 порции)
• 600 г калкан
• 600 г домати
• 300 г ориз
• 1 парченце целина
• 1 морков
• 1 голяма глава лук
• босилек, мащерка
• чесън, магданоз
• черен пипер, сол
• мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Нарязваме рибата на малки парченца. Сваряваме бульон от главата, костите, целината, моркова, лука и босилека и го прецеждаме.
Изпържваме рибеното месо в мазнината до пожълтяване, наливаме част от мазнината, прибавяме черен пипер, счукан чесън, ситно нарязан чесън и ситно нарязаните и изпържени в олио домати и задушаваме до омекване.
Заливаме почистения, попарен и изплакнат със студена вода ориз с 500 мл рибен бульон, посоляваме и задушаваме до омекване.
Преди поднасяне оформяме купчинка от ориза в средата на блюдото, а наоколо нареждаме рибата и доматите.
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...