Продукти: (за 4 порции)
• 4 филета от морска риба по 150 г
• 1 малка глава броколи
• 1 стрък целина
• 1 морков
• 1 червена пиперка
• 4 с.л. бяло вино
• 2-3 с.л. лимонов сок
• 1 стрък зелен лук
• 8-10 зърна черен пипер
• сол
За соса:
• 4 с.л. зехтин
• 3 с.л. бяло вино
• 1 с.л. оцет
• 1 скилидка чесън
• 1 ч.л. лимонов сок
• 1 ч.л. захар
• 1 ч.л. горчица
• 1 ч.л. смлян кориандър
• 1 ч.л. настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне:
Смесваме виното с лимоновия сок, черния пипер и ситно нарязания лук. Наливаме 1 к.ч. вода и посоляваме. Кипваме сместа и намаляваме огъня. Слагаме рибата и я задушаваме 3-4 мин. Обръщаме я и задушаваме още 3-4 мин.
Изваждаме рибните порции да се отцеждат, а в отварата сипваме нарязаните на кубчета зеленчуци. Доливаме, ако е необходимо, малко гореща подсолена вода и задушаваме, докато омекнат. Прехвърляме зеленчуците в голяма чиния за сервиране и нареждаме рибата отгоре.
Приготвяме соса като разбиваме виното с оцета. Прибавяме останалите съставки и затопляме на огъня, без да кипваме. Заливаме ястието с приготвения сос и поднасяме.
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...
Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...