Кулинарни рецепти » Елзаска торта

 Елзаска торта

Продукти:

• 80 г краве масло
• 80 г захар
• 1 яйце
• 200 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За плънката:

• 100 г краве масло
• 100 г захар
• 2-3 яйца
• 80 г бадеми
• 1 ч.л. ситно нарязани захаросани плодове
• 60 г брашно
• 1 ч.л. сода

За глазурата:

• 100 г пудра захар
• 1 ч.л. вишнев ликьор
• 1-2 ч.л. вода

Начин на приготвяне:

От посочените продукти замесваме тесто и го слагаме за 30 минути в хладилника.

Маслото, захарта и жълтъците за плънката разбиваме, добавяме бадемите, захаросани плодове, содата и всичко смесваме добре. Накрая прибавяме белтъците, които сме разбили на сняг с малко захар.

Тестото разточваме на кора и поставяме на дъното на тортена форма, повдигайки краищата. Изсипваме плънката върху тестото и печем в умерена фурна около час.

Пудрата захар за глазурата размесваме с вишневия ликьор и водата и получения сироп изсипваме върху още топлата торта.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...

Сладко от грозде

Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...

Домашни луканки

Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...

Начало