Още рецепти » Рецепти за градината

Още рецепти:

Как да си приготвим компост

Kak-da-si-prigotvim-kompost

Компостът е резултат от естественото разграждане на органични отпадъци. При този процес, милиони малки микроорганизми преработват битовите и градински отпадъци и ги превръщат в ценен естествен тор. На вид този тор е черен и рохкав и е изключително богат на хранителни съставки за ...

Как се гледа палма в стая

Kak-se-gleda-palma-v-staya

Във връзка с южния произход на палмите техните изисквания към факторите на околната среда са високи и съществува пряка зависимост между тях. Така например при повишаване количеството на светлината, естествено се повишава и потребността от повече топлина. Цикасът и финиковата палм...

Как се гледа палма в стая

Kak-se-gleda-palma-v-staya

Във връзка с южния произход на палмите техните изисквания към факторите на околната среда са високи и съществува пряка зависимост между тях. Така например при повишаване количеството на светлината, естествено се повишава и потребността от повече топлина. Цикасът и финиковат...

Как се засаждат лозички

Kak-se-zasazhdat-lozichki

И за лозата, подобно на другите овощни видове, най-благоприятното време за засаждане е есента. Обяснението е просто - засадените лозички усвояват, образно казано, веднага първите промени на времето към по-добро; през зимните месеци почвата се е уплътнила хубаво и контакът между...

Как се отглежда джинджифил

Kak-se-otglezhda-dzhindzhifil

През последните години на пазара се появи една странна подправка, предлагана в натурален вид – като коренища или като прах. Тази “лютива сладост” носи странното име джинджифил. В света е известен с латинското му наименование - хедихиум или като “джинджер” (Zingiber), (Hedychium)....

Как се отглежда разсад от петунии

Kak-se-otglezhda-razsad-ot-petunii-

За да отгледате разсад, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на почвената повърхност, маркир за редова сеитба и ръчен пулверизатор за овлажняван...

Как се отглеждат висящи ягоди

Kak-se-otglezhdat-visyasti-yagodi

Според биологичните им особености ягодите не се разделят на висящи и невисящи. Тези понятия по-скоро са свързани с начина им на отглеждане. В същото време обаче има ягоди, които много добре са пригодени за каскадно отглеждане и това ги прави изключително интересни за украса не са...

Как се прави жив плет

Kak-se-pravi-zhiv-plet

Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно. Първите години, поради слабото развитие на страничните клонки, се съкращават са...

Как се прави кладенец

Kak-se-pravi-kladenec

Добиването на вода от собствени водоизточници е популярно у нас в населените места, които не са водоснабдени или имат проблем с редовното подаване на вода. В тези случаи най-често се разчита на подземната вода, която е част от общия воден кръговрат в природата. Тя се акумулира в ...

Как се присажда лимоново дръвче

Kak-se-prisazhda-limonovo-dravche-

Лимоновото дръвче, като всяко друго дървесно растение, може да бъде облагородено по който и да е от всеки познат и овладян начин на присаждане. Най-достъпно и често практикувано е окулирането, по-известно като присаждане „на пъпка”, „на листо”, „на око”. Ако отново се връщаме к...

Какво харесват димитровчетата

Kakvo-haresvat-dimitrovchetata

В нашите градини, които пъстреят с есенните си одежди, най-обичани са многогодишните зимоустойчиви димитровчета. Те зацъфтяват още в края на септември, но истинската им хубост проличава, когато настъпят сивите ноемврийски дъждовни дни. Тогава техните безбройни цветчета, грейнали ...

Какъв тип пергола да изберем за двора?

Kakav-tip-pergola-da-izberem-za-dvora

Писмото Закупихме селски имот с обширен двор. Няма да го използваме за засаждане на зеленчуци и бихме искали да направим пергола или друго подобно съоръжение? Ще ни помогнете ли със съвет какъв тип пергола да изберем, в какъв цвят да бъде, може ли да се пуснат по нея растен...

Камелията – тази капризна красавица

Kameliyata--tazi-kaprizna-krasavica

Камелията произхожда от земите на Япония, Индия и Китай и е известна като най-капризната сред цветята. Начинаещите любители не само у нас, но и в Европа от много любов я поставят в топли помещения, които тя трудно понася и започва да страда. Постарайте да спазвате няколко правила...

Каменните елементи в градината

Kamennite-elementi-v-gradinata

Той е красив и стабилен. Древен и неизменно актуален. Разнообразен и зареден с енергия. Той си тежи на мястото. А неговото място е в градината. Камъкът е този неодушевен предмет, който изпълва двора със своето излъчване. От времето на Стоунхендж не е излизал от мода. Вероятно з...

Капризите на многогодишната латинка

Kaprizite-na-mnogogodishnata-latinka

В последните години многогодишната латинка се ползва с особена популярност, защото се отглежда като лиана, виеща се по красиви прегради или като ампелно растение във висящи кошнички. Стъблата на тази латинка достигат до 3 м дължина, разклоняват се, при което растенията може да се...

Капризите на фрезията

Kaprizite-na-freziyata

Прекрасната ароматна фрезия е слязла от високите плата на Кейптаун в Южна Африка. Отначало са използвали само няколко вида, но поради големия интерес към тази култура е започнала усилена селекционна дейност. Днес се разпространяват се над 200 сорта с разнообразна багра и едрина. ...

Капризната стрелиция

Kapriznata-streliciya

Стрелицията (Strelitzia) е родена в Южна Африка. Отнася се към най-ефектно цъфтящите саксиени растения. Наричат я още “птицата на Рая”. Това растение е едно от най-популярните и любимите, тъй като то има много красиви ярки цветове на края на високите, обкръжени с големи листа ...

Капризният бенджамин

Kaprizniyat-bendzhamin

Фикус бенджамина (Ficus benjamina) е член на семейство Черничеви. Среща се често в тропиците, където достига размерите на дърво. У нас се отглежда в саксия на светло и топло място. Температурата не трябва да бъде под 15°С -18°С дори през зимата. Има два вида: пъстролистен и...

Капризното пантофче

Kapriznoto-pantofche

Калцеоларията (Calceolaria), наричана пантофче, произхожда от Южна и Централна Америка. Родът й е голям - представен е от около 200 вида тревисти, полухрастовидни и храстовидни растения. Като саксийно цвете се отглежда хибридната калцеолария. В много страни са създадени градински...

Карамфилът – знак за обич и вярност

Karamfilat--znak-za-obich-i-vyarnost

Карамфилът е от цветята, които не се нуждаят от описание. От хилядолетия той е неизменен спътник на хората в радост и мъка. Древните гърци приписвали появата му на разгневената от неуспешен лов богиня Артемида, която ослепила случил се на пътя й млад пастир. Засрамена от грозната...

Картопът – бяла приказка в градината

Kartopat--byala-prikazka-v-gradinata

Дълга е поредицата от калини и твърде разнообразни по цвят и форма на листата и плодовете са те. Познати са близо сто диворастящи и култивирани вида от рода Калини (Viburnum) към семейство Caprifoliaceae (каприфолиацеа). У нас няма такова голямо изобилие на видове. Обикновено г...

Кафето – красиво, но капризно растение

Kafeto--krasivo-no-kaprizno-rastenie

Кафето (Coffea), без което не можем, се получава от едно екзотично растение. То произхожда от Африка, някогашното царство Кофа, сега провинция на Етиопия, на чието царство е взело името. В родината си расте из речни долини на 1600-2000 м надморска височина. За първи път кафето се...

Китайското градинско изкуство

Kitajskoto-gradinsko-izkustvo-

Ландшафтният дизайн в Китай винаги се е смятал за изкуство. Създателите на градини в своите идеи и принципи са се ръководили от традиционните ценности на обществото и философските школи, позовавайки се на взаимодействието между положителното и отрицателното, доброто и злото, ...

Китайското зеле ще стане и в твоята градина

Kitajskoto-zele-ste-stane-i-v-tvoyata-gradina

Китайското зеле (или по-точно китайските видове зеле) се появи по нашите пазари, макар и ограничено. Естествено като вносен артикул. У нас не се произвежда, макар да не липсват условия. Липсват познания и традиция. Но който го е вкусил, го е харесал, а това вече е достатъчно осно...

назаднапред
Начало