Още рецепти » Светла Иванова - пепеляшка от Казанлък

 Светла Иванова - пепеляшка от Казанлък

За мнозина Светла Иванова е модерното лице на българската поп музика. За други е певицата, която обича да изпипва нещата до най-малкия детайл. Според MTV, Светла е върхът. Била е барманка и сервитьорка, стриптийзьорка и готвачка. Днес пее и пише книги. Хитът й „Любов и кафе” се нареди в челните места на класация на MTV. Готова е с нов албум и трета книга. С обич се грижи за малкия си син и съпруга си

Преди десет години превзе на абордаж музикалните класации в България.

Добре е позната на феновете с чудесните “Всичко е Любов”, “Взрив от ритъм”, “Нас двамата”, римейкът на “Обичам те дотук” на ФСФ, “Сластно” и много други. Тъмнооката изящна дама е най-пусканата изпълнителка по MTV с 5 въртящи се едновременно парчета. Неотдавна хитът й „Любов и кафе” се нареди в челните места на класация на популярната музикална телевизия, изпреварвайки Шакира. Нашето момиче триумфира и по немския канал Viva Plus. Готова е с десет песни от втория си албум, който ще излезе през есента. “Може би ще пусна още няколко песни и тогава ще го кръстя. Иска ми се да бъде с аромат любов и кафе. Може би съм на тази вълна, защото песента „Любов и кафе” действително няма кратък живот”, доверява хубавицата, родена на 23 октомври 1977-а в града на розите. Казанлъчанката обещава скоро да изненада феновете си с нов летен хит от предстоящия си албум. Освен с пеене, Светла напоследък се занимава с писане – авторка е на две доста одумвани книги и е готова с трета, със сигурност, не по-малко скандална. Омъжена е за бизнесмена Георги Тасев, майка на две и половина годишния сладур Виктор.


Не е нужно особено набито око – много красива.

И талантлива. Късметлийка. Нищо екстремно не й се опира. Готова е да пробва всичко. Скача с парашут, запалена е по йогата и източните бойни изкуства. От 16-годишна изкарва сама прехраната си. Не се срамува да признае, че е била продавачка, готвачка, сервитьорка, учителка, стриптийзьорка. И всичките тези професии са й били трудни в началото. В крайна сметка, причината да не избере някоя от тях за свое основно занимание е, че нито една не й е била достатъчно интересна. Смята се за щастлива, че професионално се занимава с любимите си неща – пее и пише. „Нито от писането, нито от музиката ще се откажа, защото това са нещата, които обичам да правя и правя с лекота”, без скромност се зарича Светла.

Казанлъчанката от дете е по сцените.

На 5 години започва да се занимава с модерни танци и джаз балет, а когато е на 7, открива страстта си към българските народни танци и модерния балет. Завършва школа за манекени и фотомодели, като печели няколко конкурса за красота. Има бакалавърска степен по педагогика в Софийски университет, а след като окончателно се ориентира към музиката, записва магистратура с профил „Поп и джаз пеене” в Нов български университет.
Повече от 10 години се занимава с йога, ученичка е на най-големия капацитет в тази област у нас Венцислав Евтимов. Убедена е, че йогата е „най антистрес-терапията”. „Йога няма недостатъци и по никакъв начин не натоварва – агитира звездата – Чрез нея човек може да усети и да контролира енергията в себе си. Освен здраве и добро самочувствие, дава и друг поглед за нещата вътре в нас и около нас.”

Имах период в моя живот, в който работех много неща.

Спомня си нашенската Пепеляшка от Казанлък : „Първо започнах с надомна работа, бродирах блузки и постоянно мъкнех някакви чували вкъщи. После бях продавачка на цигари, след това започнах като барманка и сервитьорка, стриптийзьорка и готвачка. Като готвачка първо не знаех как се прави шкембе чорба. Питах баба и тя ми обясни. И започнах да се справям.”
Във време, когато различни хора, самопризнали се за музикални идоли, се опитват да направят своя пробив, Светла успява да превърне в реалност това, за което повечето изпълнители могат само да мечтаят. Обяснението й: изпраща послание с песните си, залага на качеството и не обича да прави компромиси. Точно като всеобщата любимка Лили Иванова. „Тя е един от изпълнителите, които подават ръка на следващото поколение, затова я уважавам”, прикланя поглед талантливото пораснало момиче. Доверява, че се е обградила с екип от специалисти в отделните области. Другото, което я отличава от останалите български певици, са многото ремикси на нейните песни. „Според мен една хубава песен може да се свири както на купон с една китара, така и в различни други стилове. Затова залагам на ремиксите – обяснява певицата. – Но понякога само

текстът и изпълнението не стигат да изразиш всичко

което искаш, затова се старая да визуализирам добре всяка своя песен.” И е факт е, че всеки неин видеоклип се превръща в събитие.
Когато преди повече от три години Светла установява, че е бременна, решава да се отдаде на майчинството и да прекъсне временно успешната си кариера. Пред медиите е категорична, че оттеглянето й от сцената заради раждането на малкия Виктор не означава, че е приключила с пеенето.
„Спрях сценичните изяви в четвъртия месец – спомня си днес отново набралата скорост изпълнителка – Малко преди това направихме клипа към песента „Сладка отрова“ с Орлин Павлов, но нямах възможност да я представим добре, защото не ми харесваше да се разхождам с корема по интервюта и сцени.

Реших да се отдам на най-важното нещо в живота ми, да бъда майка.

Подготвях се за отговорността да бъда родител. Наслаждавах се на всичко свързано с отглеждането на сина ми Виктор. И сега се наслаждавам. Страхотно е! Неговите малки постижения са ми по-важни от моите. Продължавам да пиша, да правя нови песни. Нещата се случват по-бавно, но мисля че ги правя по-качествено. Избрах музиката и текстовете към новите ми песни.”

Първата книга на Светла Иванова се нарича „Забранено до 18!”

Ражда се, докато дамата очаква първородната си рожба. Нещо като „две в едно”, може би.
„Идеята за тази книга отлежаваше в главата ми от много време – казва младата авторка непосредствено след представянето на романа през декември 2009-а – Започнах да я пиша, когато бях бременна, защото имах достатъчно свободно време и я приключих много бързо. Не човек избира времето, когато да пише, а времето избира него.”
Според Светла дебютният й роман, а и последващите го, не е препоръчителен за лица под 18-годишна възраст, защото описва реални случки от живота на възрастните, както и съдържа нецензурни думи и изрази.

Не мисля, че биха могли да ме нарекат цинична или вулгарна.

„Това е действителността и тя е навсякъде около нас – коментира Светла тогава, а и при прощъпулника на втората си творба, чиято главна героиня е същата и носи името Вихра – Има много хора, които не назовават нещата с истинските им имена, не използват точните думи, но разбира се, всеки един сам избира начина, по който да представи мислите си. Постарах се всичко да звучи искрено и това да е една много истинска книга за живота. Нищо не исках да спестявам, защото всичко това съществува около нас. Героинята ми определено не е пример за подражание, но е изключително реална. Даже много хора ми се обаждат и ми казват, че са се припознали в нейния образ.”
„Писането си е работа, като всяка друга и трябва да прекараш часове пред компютъра за да се получи нещо, което можеш да дадеш и на другите да прочетат.

Често вадя бележник на най-необичайни места

за да запиша някой израз или чута история, която може да се доразвие. Но писането определено развива и друго качество – да чуваш и да улавяш това, което ти трябва”, разказва за творческото си занимание красивата певица.
Трудно й е да каже кое за нея е първото – музиката или писането: Още в ученическите години човек проявява някакъв интерес към определен предмет и за мен музиката и литературата бяха еднакво интересни, но мисля, че първо прописах. Имам десетки тефтери, в които съм записвала разни интересни истории още от ученическите ми години, изрази, които са ме впечатлили. Когато бях бременна, имах повече време да си събера мислите и реших да измисля една завършена история. Пиша за реални неща, които могат да се случат на всеки. За мен това е удоволствие и това ме забавлява и ми се иска това усещане да остане у читателя, книгите да се четат лесно, така както ги пиша.”

Първият неин читател винаги е съпругът й,

а тя обича да го наблюдава, когато разлиства страниците – за да види дали ще се засмее, когато според нея самата, е написала нещо с хумор. „Понякога се смее, но не ми показва къде. Иначе възприема писането като нещо, което кара жена му да стои в повечето време с гръб – бюрото ми гледа към прозореца. Слава Богу, че ми харесва и гърба.”, шегува се красавицата.
Шокиращото име на втората й, не по-малко скандална от първата книга, е „Светът (между) в краката й”, а на третата, която предстои да излезе и се очертава да е „черешката на тортата”– „Вихра и водка”. В нея, както обяснява създателката й, главната героиня действа по своя собствена логика, а Светла само я следва, почуквайки по клавишите на компютъра.
Впрочем, Светла вярва, че всеки човек има тъмна и светла страна. Но не може да каже къде е границата при нея. Или да изброи определени качества. „Естествено, имам недостатъци, но не се сещам за някакви тежки пороци – анализира певицата – Опитвам се да бъда добра според критериите, които сама съм си изградила през годините.”
Смята себе си за космополитна личност, която бързо свиква с промените

и новите неща. За нея е важно да гледа позитивно на всичко и това се отразява на външността й и на поведението й като цяло. Важно е да знае защо е на определeно място и какво точно прави. Така сама си създава сигурност и комфорт. „Ценя много свободата и възможността да реализирам идеите си.”, заключава младата жена.

От кухнята на Светла

Супа от червена леща

“Червената леща не дразни стомаха и аз я предпочитам, защото имам колит, а тя никога не ми създава проблеми. Предимство на червената леща е, че се приготвя бързо и е много полезна - не само за възрастни, а и за деца”, издава едно от кулинарните си пристрастия певицата Светла Иванова.

Прoдукти: 1 чаена чаша червена леща, 1-2 моркова, 1 средна глава лук, 1 малка глава целина, 4-5 скилидки чесън, 1 супена лъжица зехтин и 1-2 супени лъжици доматено пюре.

Нaчин на приготвяне: Зеленчуците могат да се нарежат и по-едро, защото след сваряването им се пасират. Всички зеленчуци освен лещата се слагат да се варят. Когато са почти готови, се добавя лещата, тъй като тя се сварява за петнайсетина минути. 2-3 минути преди свалянето от котлона се прибавя доматеното пюре. Общото приготвяне на кремсупата е около половин час. След като всичко е сварено, се овкусява със сол, черен пипер и магданоз - сушен или пресен - и се пасира.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Карамфилът – знак за обич и вярност

Карамфилът е от цветята, които не се нуждаят от описание. От хилядолетия той е неизменен спътник на хората в радост и мъка. Древните гърци приписвали появата му на разгневената от неуспешен лов богиня...

Превръщаме тавана в мансарда

Идеята за рационалното използване на тавана е на френския архитект Франсоа Мансар (1598-1666). Неговото име се свързва със създаването на мансардата – другото име на таванска стая със скосен покрив. ...

Цветотерапия

Синьото е любимият ви цвят. Ако можехте, бихте боядисали света в него. В действителност обаче почти всичките ви дрехи са черни, стените на апартамента ви са бледорозови, а колата червена. Все не может...

Кожата в интериора

Задължителен атрибут в пещерния бит и верен спътник на суетните дами, топлина - способна да съхрани живота, и смърт за застигнато от ловеца животно, всичко това е животинската кожа. Може безкрайно да ...

Начало