Акебията (Akebia quinata), наричана още шоколадова лоза, е малко позната у нас, но се радва на голяма популярност в Северна Америка и Азия, заради изключителните си лечебни свойства.
Родина на растението е Източна Азия – Китай, Корея, Япония, а в Европа е пренесена от шотландеца Робърт Форчън през 1845 г. Получава много широко разпространение в Югоизточна Англия.
Шоколадовата лоза е пищно увивно растение и достига височина до 10 м. Листата са длановидни петури, тоест разделени на пет части, разположени последователно на стеблото. Петурите са дълги и овални, с дължина от три до седем сантиметра, обагрени в пурпурно , по-късно до синкаво-зелен цвят. Цъфти през пролетта (март/април) с уханни шоколадово-лилави цветове, около три сантиметра в диаметър, с аромат на шоколад. Плодовете са лилаво-виолетови, плоски и продълговати, с дължина от пет до десет сантиметра. Вътрешността на плода е мека, с малки черни семчици, ядлива със сладникав вкус.
Обича сянката и влагата
Акебията вирее в сенчести и влажни места. Обича шарена сянка и северно изложение. Предпочита леки песъчливи и задължително влажни, дори кални почви. Тя може да оцелее дори в киселинна и алкална среда. Издръжлива е на неблагоприятни условия – дори и на температури под -20 градуса през зимата, но младите растения трябва да се пазят от слани и внезапни застудявания. Много е агресивна. Веднъж засадена, доминира над всички растения около нея, като им отнема светлината, минералите, водата и мястото за растеж. Затова често се подрязва до желаната височина, а понякога стъблата се изрязват до основа, като се отстраняват и част от корените.
Размножава се лесно от семена. Семената обикновено поникват за един до три месеца при температура около 15 градуса. Достига зрялост за пет години.
Незаменим източник на минерали
Акебията се оказва изненадващо богата на витамин С (до 930 мг/100 г). От осемте минерала, открити в плодовете на акебията, концентрацията на калий (3,21 до 4,96 мг / 100 г) е най-висока, следвана от магнезий (1.00 до 1.51 мг/100 г) и калций (0,47 до 0,49 мг/100 г). Като цяло съдържанието на калий, калций, магнезий, цинк, желязо и манган в акебията са по-високи от други познати плодове като ябълка, круша, портокал и т.н. Плодовете са също богат източник и на аминокиселини.
Лечебни свойства
Плодовете на шоколадовата лоза се използват за направата на медикаменти против ракови заболявания. От младите и нежни филизи се правят за салати или консерви. Листата на акебията могат да бъдат заместител на чая. Вътрешността на стеблата се използва в медицината за лечение на пикочния тракт. Коренът е антипиретик, т.е. действа като температуропонижаващо средство.
РАЗСАД ЗА АКЕБИЯ
Аерофагия, киселини, сънливост, повдигане... Тези страдания, свързани с храносмилането ни, често се дължат на лоши хранителни навици. Прекалено обилно похапване на вечеря, сандвич, нагълтан надве-натр...
Трябва ли бъдещата майка да кърми своето бебе е въпрос, който има само един-единствен отговор. Да, трябва и дори когато й се налага да започне по-рано работа, не бива да заменя майчиното мляко с изкус...
За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...
Легендите и загадъчните истории за нея са безброй. Преди е красила кралските дворци, днес можем да я отгледаме у дома. Митове и легенди Преди 2500 години китайският мъдрец Конфуций препоръчв...