Още рецепти » Акебията е съкровищница на минерали

 Акебията е съкровищница на минерали

Акебията (Akebia quinata), наричана още шоколадова лоза, е малко позната у нас, но се радва на голяма популярност в Северна Америка и Азия, заради изключителните си лечебни свойства.

Родина на растението е Източна Азия – Китай, Корея, Япония, а в Европа е пренесена от шотландеца Робърт Форчън през 1845 г. Получава много широко разпространение в Югоизточна Англия.
Шоколадовата лоза е пищно увивно растение и достига височина до 10 м. Листата са длановидни петури, тоест разделени на пет части, разположени последователно на стеблото. Петурите са дълги и овални, с дължина от три до седем сантиметра, обагрени в пурпурно , по-късно до синкаво-зелен цвят. Цъфти през пролетта (март/април) с уханни шоколадово-лилави цветове, около три сантиметра в диаметър, с аромат на шоколад. Плодовете са лилаво-виолетови, плоски и продълговати, с дължина от пет до десет сантиметра. Вътрешността на плода е мека, с малки черни семчици, ядлива със сладникав вкус.

Обича сянката и влагата

Акебията вирее в сенчести и влажни места. Обича шарена сянка и северно изложение. Предпочита леки песъчливи и задължително влажни, дори кални почви. Тя може да оцелее дори в киселинна и алкална среда. Издръжлива е на неблагоприятни условия – дори и на температури под -20 градуса през зимата, но младите растения трябва да се пазят от слани и внезапни застудявания. Много е агресивна. Веднъж засадена, доминира над всички растения около нея, като им отнема светлината, минералите, водата и мястото за растеж. Затова често се подрязва до желаната височина, а понякога стъблата се изрязват до основа, като се отстраняват и част от корените.
Размножава се лесно от семена. Семената обикновено поникват за един до три месеца при температура около 15 градуса. Достига зрялост за пет години.

Незаменим източник на минерали

Акебията се оказва изненадващо богата на витамин С (до 930 мг/100 г). От осемте минерала, открити в плодовете на акебията, концентрацията на калий (3,21 до 4,96 мг / 100 г) е най-висока, следвана от магнезий (1.00 до 1.51 мг/100 г) и калций (0,47 до 0,49 мг/100 г). Като цяло съдържанието на калий, калций, магнезий, цинк, желязо и манган в акебията са по-високи от други познати плодове като ябълка, круша, портокал и т.н. Плодовете са също богат източник и на аминокиселини.

Лечебни свойства

Плодовете на шоколадовата лоза се използват за направата на медикаменти против ракови заболявания. От младите и нежни филизи се правят за салати или консерви. Листата на акебията могат да бъдат заместител на чая. Вътрешността на стеблата се използва в медицината за лечение на пикочния тракт. Коренът е антипиретик, т.е. действа като температуропонижаващо средство.

РАЗСАД ЗА АКЕБИЯ

Автор: Симеон Симеонов

Представяме Ви:

Непознатата лахеналия

Едно модерно луковично растение, което се появи у нас от няколко години. Много от любителите са го засадили на открито и са претърпели провал. Тези многогодишни растения не само при нашите условия, а ...

Коледният кактус цъфти по КОЛЕДА

Коледният кактус (Zygocactus или Schlumbergera) е от семейство кактусови. Роден е в Бразилия, около Рио де Жанейро. Листатата му приличат на омари, те са зелени, сочни и назъбени. Цъфти с красиви чер...

Десертни рула

Бисквитено руло Прoдукти: 1 опаковка меки бисквити, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. какао, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.л. ром; зa блата: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч амонячна сода, 2-3 с...

Трапезарията - домашният олтар

Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романт...

Начало