Още рецепти » 31 май

 31 май

ЗАКУСКА

Бухтички с шунка

Прoдукти: 200 г шунка, 100 г настърган кашкавал, 1-2 картофа, 1 глава лук, 2 яйца, 4-5 с.л. брашно, 1/2ч.л. бакпулвер, олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, измиваме ги и ги настъргваме на ситно ренде. Нарязваме шунката на дребно, а яйцата разбиваме като за омлет. Прибавяме към тях размесеното с бакпулвера брашно, настъргания кашкавал, картофите, шунката и лука. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме добре. Вземаме с лъжица от приготвената смес и пускаме в сгорещеното олио. Оставяме бухтичките да бухнат, като ги обръщаме от двете страни. Сервираме ги върху листа от зелена салата.

ОБЯД

Млечна супа с тиквички и картофи

Продукти за 5 порции: 1,5 л прясно мляко, 500 г тиквички, 500 г картофи, 30 г краве масло, 1 с.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета и ги пущаме в кипящото мляко, което сме разредили с малко вода. Варим 10 мин и прибавяме тиквичките, които сме обелили и нарязали на кръгчета. Добавяме захарта и сол на вкус. Доваряваме супата на тих огън. Преди да отстраним от огъня, слагаме маслото.

Телешки джолан със зелен боб

Продукти за 4-5 порции: 1 телешки джолан, 2-3 с.л. краве масло, 4-5 глави лук, 2 ч.ч. нарязан зелен боб, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме джолана в подсолена вода, изваждаме го от бульона и го обезкостяваме. Нарязваме месото на малки хапки. Прибавяме маслото към мазнината от бульона и задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме месото и нарязания боб. Наливаме 500 мл от бульона, посоляваме на вкус и поръсваме червения пипер и стритата чубрица. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато бобът омекне и ястието остане на мазнина.

Спагети с ягоди и сметана

Прoдукти: 150 г спагети, 200 г дребни ягоди, 100 г захар, 1 ч.ч. течна сметана, 2 с.л. лешниците.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме ягодите на половинки и ги поръсваме с 1 с.л. захар. Нарязваме лешниците и леко ги запичаме в сух тиган. Разтваряме останалата захар в сметаната и варим 5-6 мин на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Отделно сваряваме спагетите и ги отцеждаме. Заливаме ги със сметаната, загряваме на огъня и разпределяме в чиниите за сервиране. Отгоре нареждаме ягодите и поръсваме с лешници.

ВЕЧЕРЯ

Суфле със сирене и шунка

Продукти за 4 порции: 150 г натрошено сирене, 150 г нарязана на ситно шунка, половин пакетче масло, 100 г брашно, 600 мл прясно мляко, 4 яйца, сол, черен пипер, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Разтапяме маслото в емайлиран съд, прибавяме брашното и бъркаме 2-3 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме наведнъж топлото мляко като бъркаме енергично. Прибавяме шунката, сиренето, жълтъците и ситно нарязания магданоз и размесваме всичко добре. Накрая много внимателно прибавяме разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в дълбок съд, предварително намазан с масло и поръсен с брашно. Печем в затоплена до 200°С фурна около 30 мин.

Шоколадов мус

Прoдукти: 200 г млечен шоколад, 4 яйца, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. пудра захар, 3 ч.л. кристална захар, 2 с.л. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: В подходящ съд начупваме шоколада и го заливаме с прясното мляко и разтопеното масло. Загряваме на слаб огън при непрекъснато бъркане. Когато шоколадът се разтопи прибавяме разбитите с пудрата захар жълтъци и разбъркваме. Отстраняваме сместа от огъня и изчакваме да изстине. След това внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили на гъст сняг с кристалната захар. Разпределяме крема в чаши за сервиране и го изстудяваме в хладилника.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Жилището е малко - да го разширим

Ако имате типово жилище с малка кухня и не много просторни стаи, естествено е желанието ви зрително да увеличите пространството. Това може да стане чрез надлъжно редене на паркета, стъклени врати, огл...

Картофени салати

Зимна салата с картофи Прoдукти: 8 средно големи картофа, 3 с.л. сметана, 3 твърдо сварени яйца, 3 кисели краставички, 10 зелени маслини, 10 изпържени печурки, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. наситне...

Сладки за елхата

Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...

Тунбергията цъфти до късна есен

Тунбергията (Thunbergia alata) е красиво виещо се растение, което не издържа на студ. Произхожда от Югоизточна Африка. В родината си е многогодишно, но у нас расте за един сезон. Не е взискателно към...

Начало