Още рецепти » 14 юни

 14 юни

ЗАКУСКА

Пирожки с извара

Прoдукти: 500 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол; за плънката: 500 г извара, 2 жълтъка; мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко мляко заедно със захарта и я оставяме да втаса. После от втасалата мая, пресятото брашно, разбитото яйце, останалото мляко и малко сол замесваме гладко тесто. Оставяме тестото да втасва около час и половина на топло. После разточваме кора с дебелина 5-6 мм и изрязваме от нея кръгчета. Размесваме изварата с разбитите жълтъци и слагаме по малко от така приготвената плънка в едната половина на всяко кръгче. Загръщаме с другата половинка и притискаме краищата, за да прилепнат. Изпържваме пирожките в голямо количество силно сгорещена мазнина, изваждаме ги с решетеста лъжица и ги оставяме да се отцедят преди да ги поднесем.

ОБЯД

Студен борш

Продукти за 6 порции: 6 ч.ч. отвара от цвекло, 600 г цвекло, 2-3 моркова, 2 връзки зелен лук, 1 краставица, 1 ч.ч. сметана, 3 твърдо сварени яйца, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. ситно нарязан копър, сол

Нaчин на приготвяне: Почистваме цвеклото и морковите и ги нарязваме на тънки сламки. Обелваме краставицата и я нарязваме като за таратор. Нарязваме лука на ситно. Заливаме всичко с отварата и подправяме на вкус със сол, захар и оцет. Във всяка от чиниите за сервиране слагаме по половин твърдо сварено яйце и 1-2 с.л. заквасена сметана. Наливаме борша, поръсваме ситно нарязан копър и поднасяме.

Пиле със студен бял сос

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 к.ч. брашно, 100 г краве масло, 15 г желатин, 1 к.ч. сметана, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода и го оставяме да изстине в бульона. След това го обезкостяваме. Нарязваме месото на тънки и дълги филийки. Нареждаме ги в широка чиния като редуваме месото от бутчетата с филийки бяло месо. Отделно приготвяме сос от брашното, маслото и прецеден бульон от пилето. Варим соса 5-6 мин, прецеждаме, леко го охлаждаме и смесваме със сметаната. Разбъркваме леко и заливаме пилещкото месо с тази смес.

Мазурки с шоколадова глазура

Прoдукти: 250 г брашно, 120 г маргарин, 2 жълтъка, 100 г пудра захар, сметана, сода бикарбонат, част от белтък; за глазурата: 150 г пудра захар, 10 г краве масло, 20 г какао, 1 к.ч. прясно мляко, газирана вода.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното със захарта и содата, прибавяме ситно нарязания маргарин и стриваме сместа. Добавяме жълтъците и сметаната, правим твърдо тесто и го разделяме на 3 части. Двете части разточваме във вид на правоъгълник, слагаме в тавичка, завиваме краищата и ги намазваме с белтък. Отгоре слагаме цилиндърчета, направени от останалото тесто и леко ги притискаме, за да прилепнат добре. Печем в силна фурна до пожълтяване. Отделно затопляме млякото и разтваряме в него захарта за глазурата. Варим като непрекъснато бъркаме, докато глазурата се посгъсти. Тогава прибавяме маслото, а след малко и какаото и варим, докато получим необходимата гъстота. Оставяме да поизстине и заливаме изпечения и изстинал сладкиш.

ВЕЧЕРЯ

Паниран език със сос

Продукти за 4 порции: 800 г телешки език, 1-2 връзки корени за супа, 4 яйца, галета, сол, олио за пържене. Зa соса: 1-2 корена хрян, 1 ябълка, 1 филийка сух бял хляб, 2 с.л. оцет, 1ч.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме езика заедно с корените за супа в подсолена вода. След това го топваме в студена вода и го обелваме. Оставяме го да изстине и го нарязваме диагонално на филийки. Панираме нарязаните парченца в яйца галета и пак в яйца и ги изпържваме. Отделно обелваме хряна и ябълката за соса и ги настъргваме на ситно ренде. Накисваме средата от филията хляб във вода или прясно мляко, отцеждаме я добре и я смесваме с ябълката и хряна. Прибавяме оцета, захарта и сол на вкус. Разреждаме сместа с бульон или вода, така че да получим умерено гъст сос. Нареждаме панирания език върху задушен в масло бял ориз и заливаме със соса.

Млечна супа с ягоди

Продукти за 3-4 порции: 300 г ягоди, 100 г захар, 3-4 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. грис, 1 с.л. нишесте, 1 ч.л. краве масло, 1 яйце, 1 ванилия, 1 с.л. светъл ром /по желание/.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме ягодите с 2 с.л. захар и ги оставяме за няколко часа в хладилника, за да пуснат сока си. Запържваме гриса в маслото до златисто, заливаме с млякото, в което сме смесили с нишестето, разбития жълтък и останалата захар. Варим 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме супата от огъня, за да се охлади. Прибавяме ванилията, рома и разбития на сняг белтък. Оставяме в хладилник до поднасянето. При сервиране разпределяме по купичките заедно с ягодите.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да живеем без щитовидна жлеза?

Премахването на щитовидната жлеза не е свързано с продължителност на живота, ако жената получава адекватно лечение. Обикновено то е свързано с приема на хормони. Следоперационната терапия се контролир...

Котешка стъпка чисти артериите

Освен че чисти артериалните плаки, билката се използва и при смущения в кръвоносната система, миоми на матката, мастопатия на млечната жлеза, фиброми, аденоми, нощно напикаване. Отварата се приема и з...

Паркът Сан Суси - уединение с природата

Всеки велик владетел оставя след себе си следа. Това не винаги са териториални завоевания и разрушения. Може да бъде и строителство и в това отношение парковото строителство не прави изключение. Вп...

Природен парк Русенски Лом

Природен парк Русенски Лом е разположен по долината на река Русенски Лом в северната част на България и е една от десетте територии обявена за защитена през 1970 г. с обща площ от 3408 ха. Сред множес...

Начало