ЗАКУСКА
Милинки от готово тесто
Прoдукти: 1 кг готово тесто, 100 г натрошено сирене; за заливката: 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. натрошено сирене /или извара/, 2 яйца.
Нaчин на приготвяне: Оставяме готовото тесто да втаса. Разточваме го на кора и го поръсваме с натрошеното сирене. Сгъваме кората и отново измесваме. После потапяме ръцете си в мазнина и късаме топки с големината на орех. Нареждаме ги плътно една до друга в обилно намаслена тавичка. Покриваме милинките с кърпа и ги оставяме на топло да втасат. Отделно разбиваме яйцата за заливката с прясното мляко. Прибавяме разтопеното масло и натрошеното сирене и разбъркваме. Когато милинките бухнат, заливаме с приготвената смес и печем в силна фурна, докато се зачервят.
ОБЯД
Супа от пилешки дреболии
Продукти за 4-5 порции: 500 г пилешки дреболии, 60 г краве масло, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 1/2 с.л. брашно, 1 к.ч. натрошено фиде или ориз, 1 к.ч. кисело мляко, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно пилешките дреболии /без дробчетата/. Заливаме с вода, прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме и варим на тих огън, докато почти омекнат. Прибаваме фидето, дробчетата и обелените и ситно нарязани домати. Малко по-късно прибавяме мазнината, която сме оцветили, като сме задушили в нея дребно нарязания морков, а след това сме я прецедили. Варим още 5-6 мин, отстраняваме от огъня и застройваме с варена застройка от яйцето, киселото мляко и брашното. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.
Бяло месо от пиле с ориз
Продукти за 4 порции: 600 бяло месо от пиле, 2 ч.ч. ориз, 3 твърдо сварени яйца, 3-4 глави лук, 30 г краве масло, джоджен, черен пипер, сол; зa заливката: 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца, 3 с.л. брашно.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме с малко олио и вода. Нарязваме яйцата малки кубчета, а свареното месо - на средно големи парчета. В намаслена тава смесваме ориза, лука, месото и яйцата. Прибавяме маслото и подправяме с джоджен, черен пипер и сол. Разбъркваме и допълваме тавата с 7-8 ч.ч. бульон от свареното месо. Ако няма достатъчно бульон, добавяме топла вода. Печем в умерено силна фурна. Когато оризът поеме водата, добавяме заливката, приготвена от киселото мляко, яйцата и брашното. Допичаме на слаба фурна само отгоре.
Бърз яйчен десерт
Прoдукти: 4 яйца, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно, 1 ванилия, 1 с.л. счукани орехови ядки, 1 к.ч. прясно мляко, 1 щипка настъргана лимонова кора, лимонов сок, пудра захар за поръсване, изцедени плодове от сладко и ром /коняк/ за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с 1 с.л. пудра захар и настърганата лимонова кора. Отделно с останалата захар и 1 капка лимонов сок разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме към разбитите жълтъци, като бъркаме внимателно, брашното, което сме пресяли с ванилията, смлените орехови ядки и белтъчния сняг. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна. След като десертът изстине, го нарязваме на парчета и го поръсваме с пудра захар, ароматизирана с ванилия. Гарнираме го с изцедени плодове от сладко, предварително накиснати в ром или коняк.
ВЕЧЕРЯ
Яйца върху млечна подложка
Продукти за 6 порции: 8 яйца, 1 кг кисело мляко, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. оцет, сол, черен пипер, 2-3 скилидки чесън, 60 г масло
Нaчин на приготвяне: С миксер разбиваме млякото, брашното, оцета и 2 яйца. Подправяме със сол и черен пипер, подлучваме със счукания чесън и разреждаме с 350 мл вода. Изсипваме тази смес в огнеупорна тавичка и отгоре счукваме останалите яйца, като гледаме да се запазят цели. Най-отгоре разпределяме маслото, нарязано на люспи и запичаме в умерено слаба фурна 10 мин.
Лимонов ориз
Прoдукти: 300 г ориз, 250 мл прясно мляко, 250 мл вода, 250 г пудра захар, 1 лимон, плодове от сладко.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ориза няколко пъти, заливаме го с вряла вода и го варим 5 мин. След това го отцеждаме, заливаме го със смес от млякото и водата и го доваряваме на тих огън. Изсипваме омекналия ориз в дълбок съд и го оставяме да изстине. След това прибавяме лимоновия сок, настърганата лимонова кора и пудрата захар. /По желание прибавяме 2 с.л. ром или ликьор./ Разбъркваме добре сместа и я изсипваме в намаслена форма. Поднасяме десерта охладен и украсен с отцедени плодове от сладко.
Ако решите да се разходите сред природата през през оставащите дни до края на месеца, то пикникът е едно от най-приятните занимания там. Нужно ви се само малко време за подготовка и незабравимите почи...
Сурова царска туршия Прoдукти: 5 кг камби, 2 кг моркови, 2 кг карфиол, 1 глава от целина с листата, 2 л оцет, 1,5 ч.ч. захар, 1 непълна ч.ч. олио, 1 ч.л. черен пипер, 2 дафинови листа, 3-4 зърна...
От стотици години кавказците признават не таблетките, а прополисът като най-важното средство за лечение на болестите. Според планинците той може да излекува всички болести. • Хване ли ви грип, и...
Очарователни, когато са красиво разположени върху лицето или деколтето, напоследък бенките все по-често тревожат дерматолозите, които ги наричат „бомба със закъснител". Кои са причините за преобразува...