Още рецепти » 29 май

 29 май

ЗАКУСКА

Пържени фльонги

Прoдукти: 100 г краве масло, 100 г захар, 2 яйца, 4 с.л. прясно мляко, 500 г брашно, 1 бакпулвер, 1 к.ч. олио, 1 ванилия и пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме захарта, маслото и яйцата на пяна. Прибавяме млякото и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме меко тесто, което разточваме върху набрашнена маса на правоъгълна кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората ленти с дължина 10 см и ширина 2 см. Връзваме ги на фльонги и ги пържим в кипящото олио до златисто оцветяване. Отцеждаме ги върху сито, поръсваме ги обилно със смесената с ванилията пудра захар и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Супа от пилешки дреболии

Прoдукти: 500 г пилешки дреболии, 60 г краве масло, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 1/2 с.л. брашно, 1 к.ч. натрошено фиде или ориз, 1 к.ч. кисело мляко, лимонов сок или оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно пилешките дреболии /без дробчетата/. Заливаме с вода, прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме и варим на тих огън, докато почти омекнат. Прибаваме фидето, дробчетата и обелените и ситно нарязани домати. Малко по-късно прибавяме мазнината, която сме оцветили, като сме задушили в нея дребно нарязания морков, а след това сме я прецедили. Варим още 5-6 мин, отстраняваме от огъня и застройваме с варена застройка от яйцето, киселото мляко и брашното. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.

Агнешко с гъби

Прoдукти: 500 г агнешко месо, 250 г гъби, 1 главичка лук, 2-3 скилидки чесън, 2-3 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го изпържваме в сгорещеното олио. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук и нарязаните на филийки гъби. Наливаме малко топла вода, връщаме месото, подправяме със счукания чесън и сол на вкус и задушаваме до готовност.

Кекс с нишесте

Прoдукти: 5 яйца, 1ч.ч. масло, 1ч.ч. пудра захар, 200г бяло нишесте, 1 бакпулвер, 2 ванилии

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, маслото и захарта. Прибавяме нишестето, в което предварително сме прибавили бакпулвера и ванилията. Полученото тесто изливаме в кексова форма и печем 30 мин в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Миш-маш от лапад

Прoдукти: 1 връзка зелен лук, 2-3 връзки лапад, 200 г стерилизирани домати, 2-3 листа целина, 1 к.ч. олио, 3-4 яйца, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме до омекване в олиото и малко вода. Прибавяме нарязания на ивички лапад и продължаваме задушаването. След като лапада смени цвета си, сипваме червения пипер и обелените и настъргани домати и посоляваме. Добавяме разбитите яйца и бъркаме ястието, докато яйцата се стегнат. Подправяме със смлян черен пипер и много ситно нарязани магданоз, джоджен и листа от целина.

Крем с конфитюр

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. нишесте, 1 к.ч. захар, 25 г краве масло, 100 г орехови ядки, 4 с.л. конфитюр от кайсии или праскови.

Нaчин на приготвяне: Слагаме млякото на огъня и щом кипне, прибавяме към него захарта и разреденото с малко студена вода нишесте. Бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти и отстраняваме от огъня. Прибавяме половината от едро нарязаните орехови ядки и разтопеното масло, разбъркваме и изливаме във форма за торта, предварително облята със студена вода. След като изстине, обръщаме крема в чиния за торта и украсяваме с конфитюра и останалите орехови ядки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладки за елхата

Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...

Детето ми е в кувьоз – ще ослепее ли?

Проблема коментира д-р Станимира Желязова, ординатор в отделението за недоносени деца в Първа многопрофилна болница за активно лечение-София В случая става дума за ретинопатията, която е характе...

Ястия с кайма

Агнешки кюфтенца Прoдукти: 1 кг агнешка кайма, 2 глави лук, 300 г зелени пиперки, 2 белтъка, 4 лимона, 50 г корени от джинджифил, 8 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. стрити листа от кориандър, 1 щ...

Лесни кексове

Двуцветен кекс Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 1/2 к.ч. олио, 1/2 к.ч. вода, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 2 с.л. какао, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъ...

Начало