ЗАКУСКА
Милинки със сух хляб
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, половин сух бял хляб, 200 г сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. олио, 3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубчета, размесваме го с натрошеното сирене и разстиламе сместа в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата с киселото мляко, олиото и содата и заливаме хляба с тази смес. Печем закуската в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа от хляб
Прoдукти:1 с.л. вегета, 3 филии сух бял хляб, 5-6 с.л. настъргано сирене, 3 яйца, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме към тях натрошените хляб и сирене. Разбъркваме добре сместа. Отделно слагаме вегетата да ври в 1 л кипяща вода. След 5 мин към получения бульон прибавяме постепенно при непрекъснато бъркане хлебната смес и яйцата. Оставяме супата да къкри 10 мин на слаб огън, като внимаваме да не заври. Подправяме с лимонов сок.
Яхния от зрял боб
Прoдукти: 2 ч.ч. зрял боб, 2-3 малки глави лук, 1 чушка, 1 морков, 1 парче целина, 2 корена магданоз, 1 с.л. сух девисил, 1 с.л. сух джоджен, 1 ч.л. суха чубрица, 1 голяма глава лук, 2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан пресен джоджен, 1 с.л. ситно нарязани листа от пресен девисил, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боб за една нощ във вода, като слагаме във водата 1 ч.л. сол или сода бикарбонат. Измиваме боба и го заливаме със студена вода, която трябва да го покрива. Варим на умерен огън, като 20 мин след завирането слагаме обелените малки лукчета и чушката. Ако се наложи, доливаме гореща вода. Когато лукчета омекнат, ги изваждаме, смачкваме ги и отново ги връщаме при боба. Прибавяме моркова, нарязан на колелца, и целината, нарязана на кубчета. Посоляваме на вкус и слагаме корените от магданоз, джоджена, девисила и чубрицата. Отделно запържваме 1 глава ситно нарязан лук с 3 с.л. олио. Отстраняваме от огъня, прехвърляме 2-3 с.л. сос от боба, разбъркваме, връщаме на огъня и прибавяме обелените и настъргани доматите. Изваждаме от боба магданозените корени, целината, морковите и чушката и го заливаме със запръжката. Варим 20 мин на тих огън и поръсваме със ситно нарязания пресен джоджен и ситно нарязаните листа от девисил.
Бурма бюрек
Прoдукти: 0,5 кг брашно, 1/4 л олио, 1/4 кг орехи, 2 ч.ч. захар, лимон, канела
Нaчин на приготвяне: От брашното, 1 с.л. олио, малко сол и чаша вода замесваме не много твърдо тесто /като за щрудел/. Месим дълго, оставяме го да почине на топло, отстрани на печката. Разделяме го на питки. Върху работната повърхност точим всяка питка на лист, нарязваме на правоъгълници, които намазваме с мазнина и наръсваме с орехи. Краищата на всеки правоъгълник побутваме към средата, така че да се получи лента. Всяка лента завиваме на охлюв /бурма/ и слагаме в намазнена тава. Печем. Опечените охлюви пускаме във врящ сироп, приготвен от захарта, 1 ч.ч. вода и парче лимон. Нареждаме в чиния и заливаме с остатъка от сиропа.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от ряпа
Прoдукти: 500 г ряпа, 2 глави лук, 2-3 с.л. галета, 2 яйца, 20 г краве масло, олио за пържене, кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ряпата, настъргваме я на едро ренде и я сваряваме на пара. Нарязваме лука на ситно и заедно с яйцата, разтопеното масло и подправките го добавяме към ряпата. Омесваме, като сипваме от галетата, докато се получи необходимата гъстота. Оформяме кюфтета, овалваме ги в галета и пържим в гореща мазнина.
Комбаст
Прoдукти: 1,5 кг тиква, 1 двойна шепа сушени ябълки, круши и други плодове, захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквата на парчета, широки около 3-4 см и дебели 1 см. Нареждаме ги в тенджера, заливаме ги с вода така, че да ги покрие 2 пръста, захлупваме тенджерата и варим на тих огън. След 15 мин прибавяме сушените плодове, които предварително сме накиснали за 30 мин в студена вода и след това сме ги отцедили. Продължаваме да варим на тих огън, докато водата изври и плодовете омекнат. Накрая подслаждаме със захар на вкус. Поднасяме десерта топъл или студен.
Вегетариански деликатес Прoдукти: 1,5 кг червен лук, 3 кг чушки /червени и зелени/, 18 кг домати, 1,5 кг зелен фасул, 2 кг тиквички, 2-3 китки магданоз, 500 мл олио, черен пипер, сол Нaчин ...
Счупеният зъб не само на дете, но и на възрастен, може да бъде върнат на мястото му. Условието обаче е това да стане половин час от падането на зъба. Тогава той може да бъде спасен. Спасителната опера...
Доматена супа с кускус Прoдукти: 500 г домати, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кускус, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.ч. горещо мляко, 1 к.ч. настърган кашкавал, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Запържваме...
Парфе с крокан Прoдукти: 12 бишкоти, 1-2 с.л. ром, 5 яйца, 150 г захар, 2 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко, 35 г желатин, 2-3 с.л. крокан с ядки. Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците, смес...