ЗАКУСКА
Сандвичи с кайма
Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 250 г кайма (смес), 50 г краве масло, 50 г кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на мънички кубченца и го смесваме с каймата и разтопеното масло. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и омесваме добре. Разстиламе приготвената смес върху филийките и запичаме в силна фурна.
ОБЯД
Чорба от риба и хайвер
Продукти за 4-5 порции: 500 г дребна прясна риба, 1-2 с.л. хайвер, 1 глава лук, 1 парче праз, половин глава целина, 1 корен магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата, заливаме я с 6 ч.ч. студена вода, посоляваме и прибавяме ситно нарязания лук, нарязания на колелца праз, нарязаната на кубчета целина и остъргания магданозен корен. Варим 30 мин на умерен огън и прецеждаме бульона. Смачкваме хайвера, наливаме 1 с.л. студена вода и бъркаме, докато получим еднородна гладка каша. Добавяме 1 к.ч. студена и малко топла вода. Слагаме половината от тази смес в прецедения бульон, кипваме и прибавяме останалия хайвер. Варим 15 мин на умерен огън, отстраняваме от огъня, оставяме бульона да се утаи и отново го прецеждаме. Разпределяме рибата по чиниите и я заливаме с горещия бульон.
Свинска яхния по градинарски
Продукти за 5 порции: 800 г шарено свинско месо, 500 г зелени пиперки, 5 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 5-6 скилидки чесън, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семенната част и ги нарязваме на тънки пръстенчета. Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на хапки, прибавяме чушките, наливаме вода, колкото да покрие продуктите, и слагаме ястието на огъня. Когато месото започне да омеква, прибавяме ситно нарязания лук, олиото, червения пипер и сол на вкус. Захлупваме и продължаваме да варим на тих огън, докато месото омекне напълно. Непосредствено преди да отстраним от огъня прибавяме счукания чесън.
Портокалови сладкишчета
Прoдукти: 1 голям портокал, 1 ч.л. коняк, 125 г захар на бучки, 6 жълтъка, 600 мл бита сметана, захаросани лимонови резенчета.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кората на половината портокал с помощта на белачка за картофи и я слагаме във вряща вода за 2 мин. Изваждаме я и прибавяме коняка, сока от портокала, захарта и жълтъците. Разбиваме с миксер. Слагаме сметаната на котлона и нагряваме, докато заври и прибавяме постепенно сместта с портокаловата кора. Изсипваме в чашки за крем карамел, нареждаме ги в тава, пълна до половината с вода и печем на 160°С около 30 мин. Сервираме ги топли или охладени.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от пилешко месо и картофи
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 300 г картофи, 100 г сирене, 5 яйца, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето в подсолена вода. Обезкостяваме го и прекарваме месото през месомелачка. Сваряваме картофите, пасираме ги и ги смесваме с намачканото сирене. Прибавяме пилешката кайма, 3 яйца, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре сместа и оформяме кюфтенца, които овалваме в брашното, потапяме в останалите разбити яйца, овалваме в галетата и пържим от двете страни в силно загрятото олио.
Печени дюли
Прoдукти: 5 дюли, 1 к.ч. захар, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка канела.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме 4 дюли на по 6 парчета и ги почистваме от семенната част. Веднага овалваме всяко парче в захар. Нареждаме ги в тавичка и ги поръсваме с подправките. Отделно нарязваме на малки парченца петата дюля, прибавяме семената от другите дюли и останалата захар. Заливаме с 1 ч.ч. вода, кипваме и варим 5-6 мин. След това прецеждаме течността, заливаме с нея дюлите в тавичката и ги печем, докато омекнат.
Желе от ябълки и лимони Прoдукти: 2 кг кисели ябълки, 3 лимона, 1 кг захар Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на ...
Още при първа среща екзотичните антуриуми грабват очите и сърцето. В превод от латински името им означаво „опашато цвете". И това наистина е така - съцвети-ето, подобно на вирната опашка, стърчи ...
Вегетариански равиоли Продукти за тестото: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. вода, 1 щипка червен пипер, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г натрошено сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1...
Шницели от мерлуза Прoдукти: 750 г филе от мерлуза, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 3 с.л. брашно, 1 с.л. краве масло черен пипер, сол . Нaчин на приготвяне: Начукваме филето и оформяме от него...