ЗАКУСКА
Понички с извара
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 1 ванилия, 2 яйца, 200 г безсолна извара, 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. стафиди, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло заедно със захарта и ванилията. Прибавяме разбитите яйца и изварата. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Бъркаме, докато получим гладка смес. Накрая прибавяме стафидите. С лъжица гребваме от сместа и пускаме във врящата мазнина. Пържим поничките до златисто оцветяване и от двете страни.
ОБЯД
Супа с ким
Прoдукти: 2 с.л. брашно, 1/2 ч.л. счукан ким, 4 ч.ч. вода, 2 яйца, 5-6 с.л. сметана, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното със счукания ким и го изсипваме в разтопеното масло. Запържваме го до златисто, след което прибавяме водата и бъркаме с тел, докато заври. Варим супата 10 мин на слаб огън. Застройваме я с яйцата, разбити със сметаната, посоляваме и подкиселяваме с лимонов сок. Поднасяме супата с препечени хлебни кубчета.
Зеленчуково рагу с кисело зеле
Прoдукти: 200-300 г кисело зеле, 5-6 картофа, 2 моркова, 1 глава целина, 150 г зелен фасул от консерва, 2 глави лук, 2-3 домата, 3 с.л. олио, 1 яйце, 1 с.л. ориз, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на четвъртинки, отцеждаме боба и го нарязваме косо на парченца с дължина 2 см. Настъргваме морковите, нарязваме лука на ситно, картофите нарязваме на едри парчета, а целината – на малки кубчета. Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и запържваме лука, морковите и целината. Прибавяме ориза, зеления фасул, картофите, доматите и зелето. Посоляваме и заливаме с киселото мляко. Затваряме тенджерата и и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 20 мин. Отваряме тенджерата, прибавяме разбитото яйце и разбъркваме. Поръсваме ситно нарязаните магданоз и копър, подправяме с черен пипер на вкус и кипваме ястието в отворена тенджера.
Бързи малинови петифури
Прoдукти: 2 готови правоъгълни пандишпанови блата, 300 мл течна сладка сметана, 1 бурканче малиново сладко, 1 ч.ч. сок от малинов компот, 1 бял шоколад, желирани малини за украса
Нaчин на приготвяне: Разбиваме сметаната на твърд сняг. Малиновото сладко загряваме леко на котлона. Слагаме единия блат в подходящ съд и го напръскваме с малиновия компот. Намазваме отгоре малиновото сладко, а върху него разпределяме половината от сметаната. Покриваме с втория блат и напръскваме с компот. Намазваме и него със сладко и покриваме от всички страни със останалата сметана. Настъргваме шоколад и украсяваме сладкиша. Нарязваме го на малки правоъгълници или квадрати. Всяко парче украсяваме с желирана малинка.
ВЕЧЕРЯ
Пилешки гърди с ориз по китайски
Прoдукти: 200 г пилешки гърди, 300 г ориз, 1 стрък праз, 1 голяма глава лук, 2 яйца, 2 с.л. зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода и го отцеждаме. Сваряваме месото, отцеждаме и го накълцваме на дребно. Прибавяме ориза, разбъркваме и запържваме сместа в сгорещената мазнина. Опитваме на сол, заливаме с разбитите яйца и разбъркваме. Прехвърляме в чиния за сервиране и гарнираме с тънко нарязани кръгчета от праза.
Спагети с мандарини и бадеми
Прoдукти: 400 г тънки спагети, половин пакетче краве масло, 100 г портокалов мармалад, 50 мл прясно мляко, 4 мандарини, 1 к.ч. нарязани бадеми, 1 к.л. канела
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите, отцеждаме ги и ги заливаме с по-голямата част от разтопеното масло. Нарязваме бадемите и ги запържваме в останалото масло. Обелваме мандарините и ги почистваме от вътрешните люспи. Смесваме спагетите с млякото и мармалада, прибавяме мандарините и бадемите и разбъркваме. Разпределяме десерта в чинии за сервиране и поръсваме с канела.
Меденки Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 5 с.л. пчелен мед, 100 г краве масло, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, щипка канела, по желание смлени орехови или бадемови ядки. Нaчин на пригот...
Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога д...
Американските учени са установили идеалната възраст за раждане на първото дете – 34 години. Според тях именно тогава бъдещата майка постига оптималния баланс между физическото състояние и материалното...
Мусака от коприва Прoдукти: 1 кг коприва, 1-2 връзки зелен лук или 3-4 глави стар лук, 6 с.л. олио, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 яйца, 2-3 с.л. натрошено сирене, магда...