ЗАКУСКА
Палачинки с прясно мляко
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 щипки сол, 4 яйца, 1 с.л. захар, 250 г брашно, 1 с.л. олио, 1-2 с.л. разтопено краве масло.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното в дълбок съд. Разбиваме яйцата и ги изсипваме върху брашното. Постепенно прибавяме половината от млякото. Разбъркваме добре, за да получим гладка смес. Прибавяме солта, олиото, маслото и захарта. След това постепенно сипваме останалото мляко. Разбъркваме много добре и оставяме сместа да престои около 1 час. След това гребваме с черпак, разстиламе на равномерен пласт върху нагорещен тиган и изпичаме от двете страни. Поднасяме палачинките с конфитюр или със сирене.
ОБЯД
Студена супа
Продукти за 4 порции: 3 домата, 1 малка краставица, 3-4 печени люти чушки, 1 стрък пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 2 филийки сух бял хляб, 1 1/2 к.ч. олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме лютата жилка от чушките и ги нарязваме на ситно, нарязваме на ситно и лука и чесъна. Настъргваме доматите, а краставицата обелваме и нарязваме на кубчета. Потапяме хляба в 2 ч.ч. студена вода и след като се накисне го разбиваме добре. Наливаме на тънка струйка олиото и прибавяме нарязаните зеленчуци. Оставяме супата за 1 час в хладилник. Преди да поднесем посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и добавяме бучки лед.
Мешаница на фурна
Прoдукти: 1 кг картофи, 500 г домати, 2 китки магданоз, 1 к.ч. ориз, 3/4 ч.ч. олио, черен пипер и сол на вкус, 1 дафинов лист; зa заливката: 2 скилидки счукан чесън, 1 с.л. оцет.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кръгчета. Разбъркваме ги с ориза, нарязаните домати и магданоз, черния пипер. Слагаме в сместа и дафиновия лист, а след него – олиото. Посоляваме и заливаме с гореща вода. Печем ястието в тавичка на умерена фурна. Малко преди да го извадим, заливаме със счукания чесън.
Калугерка
Прoдукти: 6 яйца, 300 г захар, 250 г брашно, 1 бакпулвер, 2 ванилии, едро счукани орехови ядки; зa сиропа: 300 мл вода, 300 г захар, 2 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта и при непрекъснато бъркане постепенно прибавяме пресятото с бакпулвера тесто и ванилията. Замесваме меко тесто, което изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка. Изпичаме в силно загрята фурна и оставяме сладкиша да изстине. После го надупчваме с вилица и заливаме с горещ сироп, приготвен от водата, захарта и какаото. Поръсваме отгоре с едро счукани орехи.
ВЕЧЕРЯ
Парени яйца
Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1 с.л. оцет, 100 г натрошено сирене, 100 г краве масло, 1-2 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В тиган с широко дъно кипваме 2 ч.ч. вода, прибавяме оцета и чукваме от ниско едно след друго яйцата, като внимаваме да останат цели. Когато се забулят ги прехвърляме в затоплени чинии /по две във всяка чиния/, в които предварително сме разсипали натрошеното сирене. Запържваме маслото, поръсваме го с червения пипер и заливаме с него яйцата. Накрая посоляваме и поднасяме.
Шоколадов крем с бадеми
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 3 яйца, 4 супени лъжици захар, 100 г грис, 60 г смлени бадеми, 120 г шоколад, ванилов сос или малинов сироп, захаросани плодове или плодове от сладко
Нaчин на приготвяне: Настъргваме шоколада в млякото и поставяме на огъня. Изсипваме гриса във врящото мляко и бъркаме непрекъснато без да сваляме от огъня, докато грисът се свари и сместа се сгъсти. Сваляме да изстине. Отделно разбиваме жълтъците със захарта и бадемите, които прибавяме към изстиналия крем. Добавяме като леко разбъркваме и разбитите на твърд сняг белтъци. Изсипваме в предварително навлажнена със студена вода метална форма. Оставяме да се сгъсти толкова, че да не се разлива, след което го обръщаме в стъклена чиния. Наоколо заливаме с ванилов сос или малинов сироп. Украсяваме със захаросани плодове или плодове от сладко.
Алоето (Aloe) от семейство Лилиеви (Liliaceae) е родом от тропическите области на Африка, остров Мада-гаскар и Арабския полуостров. Родът е представен от повече от 350 вида многогодишни сукуленти с ра...
Рубеолата – причина ли е за появата на захарен диабет при малките от 3 до 7 години? Ако това е така, какво да се направи, за да не се случи? Какви са симптомите на диабета при децата? Кр. В. от Н. ...
Ако на едно дете му липсва самочувствие, то може да остане белязано за цял живот. Обикновено родителите са в дъното на проблема. „За нищо не те бива” – тази фраза се чува често, когато детето се прова...
Хомеопатията като метод на лечение набира скорост в последно време и в България. И макар че вече беше отбелязана 120-годишнина от началото на нейното практикуване у нас, сега тя преживява истинско въз...