Още рецепти » 18 март

 18 март

ЗАКУСКА

Кашкавален кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. настърган кашкавал, 3 яйца, 5 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 бучка /колкото орех/ краве масло.

Нaчин на приготвяне: Намасляваме дъното на кексова форма и разстиламе вътре настъргания кашкавал на равномерен пласт. Разбиваме яйцата заедно с прясното мляко. Прибавяме брашното и разбъркваме добре. Изсипваме сместа върху кашкавала. Отгоре слагаме парченца от маслото и печем кекса в умерено загрята фурна, докато се зачерви.

ОБЯД

Спанакова бурания

Прoдукти: 700-800 г спанак, 2-3 глави лук, 2-3 с.л. олио, 1 глава чесън, половин кофичка кисело мляко, 2 с.л. брашно, червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме в сгорещеното олио ситно нарязания лук до омекване, прибавяме брашното, разбъркваме и поръсваме червения пипер. Отделно запарваме спанака във вряща подсолена вода. Изцеждаме, нарязваме го на ивички и го прибавяме към запръжката. Заливаме всичко с 4-5 ч. ч гореща вода, прибавяме счукания чесън и оставяме да уври.

Пиле с ориз по селски

Прoдукти: 1 пиле, 2-3 с.л. олио, 1-2 глави лук, 2 ч.ч. ориз, 4-5 домата, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го задушаваме в мазнината и малко вода. Прибавяме ситно нарязания лук, посоляваме на вкус, наливаме още малко гореща вода и варим на умерен огън. Щом пилето омекне, прибавяме ориза и обелените и едро нарязани домати. Доливаме около 4 ч.ч. гореща вода и варим, докато оризът набъбне. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Фъч

Прoдукти: 2 пакетчета краве масло, 3 с. л. какао, 1 1/2 ч. ч. захар, 10 с. л. вода, 1 1/2 ч. ч. брашно, 1 бакпулвер, 3 яйца, 1 ч. ч. смлени орехи.

Нaчин на приготвяне: Слагаме на огъня да заврят маслото, какаото, водата и захарта. Разделяме на две. Отделно разбиваме яйцата с 1 ч. ч. брашно. В едната част от маслената смес слагаме 1/2 ч. ч. брашно, бакпулвера и прибавяме към яйчената смес. Изсипваме в намазана с мазнина тавичка, посипана с брашно и изпичаме. След изпичане изсипваме върху сладкиша втората половина от маслената смес и поръсваме със смлени орехи.

ВЕЧЕРЯ

Спагети с кайма

Прoдукти: 400 г спагети, 300 г кайма, 1 глава лук, 1 морков, 1 стрък целина, 80 г краве масло, 1 1/2 к.ч. месен бульон, 2 с.л. доматено пюре, 250 г белени домати от консерва, 1 1/2 к.ч. червено вино, 100 г кашкавал, 1 ч.л. нарязан босилек, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, моркова, целината и магданоза на дребно и ги задушаваме в сгорещеното масло. Добавяме каймата, а след малко – бульона. Сипваме доматеното пюре и нарязаните домати. Подправяме с босилека, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме 30 мин на умерен огън. Сипваме виното и задушаваме още 5-6 мин. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Върху спагетите сипваме от приготвената смес и поръсваме с настърган кашкавал.

Тригуни

Прoдукти: 400 г готови кори, 80 г брашно, 100 г захар, 100 г смлени орехи, 2 яйца, 1/2 пакетче бак-пулвер, 100 г краве масло; зa сиропа: 400 мл вода, 400 г захар, ванилия, 1 щипка лимонена кисе-лина.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме на части пресятото с бакпулвера брашно и орехите, като разбъркваме добре. Нарязваме корите на ленти с широчина 5 см. В края на всяка лента слагаме от плънката и завиваме на триъгълник. Нареждаме тригуните в намаслена тавичка, поливаме ги с разтопеното масло и ги печем в умерена фурна, докато поруменеят. През това време сваряваме сиропа. Заливаме изстиналите тригуни с горещия сироп и ги оставяме да се напоят.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Цезаровото сечение

Раждането с помощта на хирургическа интервенция става все по-популярно в целия свят - жените го предпочитат, защото им спестява болките и страданието. Все пак данните, оповестени от шотландски гинекол...

Рай на балкона

Превърнат в райска градина балконът е източник на радост не само за домакините, но и за всички, които минават покрай него. Това също така е добра възможност за тези, които нямат градина, да научат дец...

Пролетни сармички

Лозови сарми с кайма Продукти за 4 порции: 200 г млади лозови листа, 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приг...

Как се поставят фототапети

За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...

Начало