Още рецепти » 09 февруари

 09 февруари

ЗАКУСКА

Баница с печени кори

Прoдукти: 400 г брашно, 200 мл вода, 1 ч.л. сол, 250 г сирене, 1 пакетче масло, 4 яйца.

Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и солта омесваме тесто, от което разточваме 7 или 9 кори. Запичаме ги леко без мазнина от двете страни - без най-долната и най-горната кора. Нареждаме една върху друга в тава като ръсим помежду смес от сирене и яйца и поливаме обилно с разтопеното масло. Печем в средно гореща фурна. Изпечената баница напръскваме леко с вода и покриваме с чиста кърпа за няколко минути.

ОБЯД

Гулаш

Продукти за 4 порции: 100 г свинско месо, 100 г телешко месо, 2-3 глави кромид лук, 1 ч.л.сладък червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. олио, 2-3 картофа, ким, оцет, 4 ч.ч. костена отвара, сол.

Нaчин на приготвяне: В загрятата мазнина задушаваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. Прибавяме нарязаното на кубчета месо, наръсваме с червения пипер и 1 с.л. вода и задушаваме до омекване. Заливаме с костената отвара, в част от която сме размили доматеното пюре, и кипваме. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и кима. Варим супата на тих огън 20-25 мин. Подправяме на вкус със сол и оцет и поднасяме.

Ароматен свински джолан

Прoдукти: 1 свински джолан, 3 с.л. майонеза, 100 мл червено вино, 1/2 с.л. къри; за шпиковане: 50 г меко краве масло, 1 ч.л. червен пипер, половин глава лук, 3 настъргани скилидки чесън, олио, сол магданоз.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме месото. В купа смесваме подправките, нарязания на дребно лук и маслото и разбъркваме. Правим разрези в месото и във всеки слагаме с малка лъжичка от сместа за шпиковане. Посоляваме джолана, поръсваме с къри и го намазваме с майонеза. Слагаме в плик за печене и наливаме виното, 100 мл вода и 2 с.л. олио. Затваряме плика и печем в загрята на 230°С фурна докато водата се изпари. Намаляваме температурата и печем до готовност.

Пудинг от грис

Прoдукти: 180 г грис, 720 мл прясно мляко, 60 г масло, 3 яйца, 250 г захар, 30 г сухар, 60 г стафиди, озахарени плодове или сушени сини сливи.

Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото, прибавяме гриса и по-голямата част от захарта, като бъркаме непрекъснато. Щом сместа се посгъсти, махаме от огъня и прибавяме разбитите жълтъци и маслото. Разбъркваме добре и съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме стафидите или другите плодове, оваляни в брашно, и отново разбъркваме. Обливаме формата, в която ще печем пудинга, с останалата захар, която предварително карамелизираме. Печем във фурната или на водна баня. Обръщаме опечения пудинг и го заливаме с карамела от формата.

ВЕЧЕРЯ

Канелони наполитана

Прoдукти: 1 кутия канелони, 200 г извара, 200 г прясно сирене, 60 г пушено месо, 300 г обелени и пасирани домати, 1 яйце, 30 г краве масло, 100 г кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан босилек, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме канелоните в подсолена вода, като внимаваме да останат твърдички. Нарязваме сиренето на малки кубчета и го сипваме в керамичен съд. Прибавяме наситненото месо, разбитото яйце и изварата. Намачкваме с вилица и разбъркваме добре. Напълваме канелоните с така приготвената смес и ги подреждаме в един ред в намаслена тавичка. Разтопяваме маслото в тигана и последователно прибавяме доматите, черен пипер, сол и накрая наситнения босилек. Оставяме сместа да ври 20 мин на слаб огън, като при нужда доливаме малко топла вода. Заливаме канелоните с този сос, слагаме тук там парченца от маслото, поръсваме с настъргания кашкавал и печем 20 мин в силно загрята фурна.

Френски крем

Прoдукти: 11/2 шоколад /около 150 г/, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 75 г захар, 1 кофичка сметана, 3 праха ванилия.

Нaчин на приготвяне: Разчупваме шоколада на парчета и го разтопяваме на водна баня с много малко вода. Добавяме маслото на парченца и 2/3 от захарта, след което разбъркваме много добре. Отделяме жълтъците и ги прибавяме към сместа. След това прибавяме разбитите на сняг белтъци и ванилията. Изсипваме в намазана с масло форма за кекс и оставяме сместа да престои в хладилник 1 нощ. На следващия ден потапяме дъното на формата за няколко секунди в гореща вода, обръщаме крема в широка чиния и украсяваме със сметаната, разбита в останалата захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

СЛАДОЛЕДИ

Ледена пяна Прoдукти: 4 яйца, 2 к.ч. захар, 1 с.л. нескафе, 1 к.ч. прясно мляко, 40 г натурален шоколад, 2 с.л. ром, 30 г краве масло, 1 кофичка сладка сметана. Нaчин на приготвяне: Разделям...

Ниското кръвно и жегите

Хипотониците също имат своите летни неволи и те се понасят трудно, без да са непременно опасни. Ще припомним, кои стойности на кръвното налягане се приемат за хипотония: за хората до 30 години – под 1...

10 въпроса към гинеколога

Търсим всякаква възможност да избегнем, понякога се боим и почти винаги се стесняваме да зададем жизненоважни въпроси. Забравете за неудобството, за да си спестите по-сериозни проблеми. 1. Безпок...

Вълшебството на ароматите

Всеизвестно е, че ароматите влияят на настроението, на здравословното състояние и на душевното равновесие. А това, че всеки мирис има свое място в дома, който му подхожда повече от всичко, се знае твъ...

Начало