ЗАКУСКА
Юфка на фурна
Продукти за 2 порции: 250 г юфка, 100 г варен колбас, 2 с.л. настъргано сирене, 3-4 обелени меки домата, 30 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в подсолена вода, отцеждаме и я разбъркваме с маслото. Разпределяме я в 2 огнеупорни купички, поръсваме с настърганото сирене и покриваме с резенчета от колбаса и с нарязаните на кръгчета домати. Печем 10-15 мин в силна фурна.
ОБЯД
Студена зеленчукова супа
Продукти за 4 порции: 4 домата, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, 3 с.л. галета, 6 с.л. олио, 1 малка краставичка, 2 твърдо сварени яйца, 3 скилидки чесън, 10-12 маслини, магданоз, лед.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едро 3 домата и чушките, от които заделяме няколко ивички. Пасираме с миксера на пюре. Прибавяме галетата, олиото и счукания чесън и доливаме вода така, че да получим 4 ч.ч. течност. Слагаме супата в хладилник. Преди да поднесем добавяме яйцата и обелената краставица, нарязани на кубчета, последния домат, нарязан на кръгчета, разполовените маслини, заделените ивички чушки, ситно нарязан магданоз и бучки лед. Сервираме с изпържени в масло кубчета хляб.
Пиле с прясно зеле
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 зелка, 1 ч.ч. олио, 3-4 домата, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, а зелето - на ивички. В по-голяма тенджера слагаме половината зеле, отгоре нареждаме порциите месо и покриваме с останалото зеле. Посоляваме, прибавяме обелените и настъргани домати, олиото и 1-2 ч.ч. вода. Захлупваме и варим около 1 час на умерено силен огън. Десетина минути преди да отстраним от огъня пускаме няколко зърна черен пипер и поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Реване с грис и брашно
Прoдукти: 7 яйца, 3 с.л. брашно, 6 с.л. грис, 2 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме поотделно жълтъците и белтъците. Слагаме белтъците върху жълтъците и внимателно разбъркваме отдолу нагоре. След това постепенно сипваме лъжица по лъжица гриса и брашното, като през цялото време леко разбъркваме. Намасляваме тавичка, покриваме я с бяла хартия, която да покрива дъното и стените на тавичката, и изсипваме сместа върху хартията. Слагаме тавичката в предварително загрята силна фурна. След няколко минути намаляме огъня и допичаме в умерена фурна. Оставяме реването да изстине, натупчваме го с вилица и го заливаме с горещ сироп, който сме приготвили от захарта и 2 ч.ч. вода.
ВЕЧЕРЯ
Пилешки дреболии в доматен сос
Продукти за 4 порции: 800 г пилешки дреболии, 1 глава лук, 60 г краве масло, 1 ч.ч. доматен сок, 4 скилидки чесън, черен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме до златисто в сгорещеното олио. Изчистваме и нарязваме пилешките дреболии, прибавяме ги към лука и пържим, докато омекнат. Разпределяме изпържените дреболии в четири пръстени гювечета, посоляваме, слагаме във всяко гювече по скилидка чесън, 1-2 зърна черен пипер, бучка масло и заливаме с доматен сок. Захлупваме гювечетата и печем 10-15 мин в силна фурна.
Смокинови кубчета
Прoдукти: 160 г смокини, 70 г мед, 70+70 г краве масло, 270 г брашно, 2 яйца, 1 пакетче бакпул-вер, 100 мл прясно мляко, 200 г натурален шоколад, 150 г кокосови стърготини.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме половината от добре размекнатото масло с меда, после доба-вяме разбитите на пяна яйца. Пресяваме брашното с бакпулвера и го прибавяме към горната смес. Пасира-ме смокините и тях прибавяме заедно с прясното мляко, всичко смесваме хубаво и полученото тесто излива-ме в тавичка, покрита с намаслен пергаментов лист. Печем около 20 минути при 200 градуса. Още топъл на-рязваме блата на кубчета, които нареждаме шахматно. Разтопяваме шоколада на водна баня и го смесваме с втората доза масло. Заливаме кубчетата и ги поръсваме през едно с кокосови стърготини.
За изкуствените зъби в нашата уста разговаряме с д-р Илияна Йончева – специалист по протеична стоматология. - Д-р Йончева, как се заместват липсващите зъби при възрастни пациенти? - Методите...
Никотиновата зависимост е присъща на много жени със слаба воля: много често дори по време на бременността те не могат да се откажат от цигарите. Безсилни да се откажат от вредния навик, жените решават...
Вертикалното озеленяване има не само голямо естетическо, но и санитарно-хигиенно значение. То дава допълнителни възможности за художествено оформяне на архитектурните съоръжения , скулпторни и инжене...
Не пий студена вода, не чети в тъмното, не сядай на студения камък... Много често в своите постъпки ние се ръководим не от собственото си мнение или от простата логика, а от дълбоко вкоренени в съзнан...