ЗАКУСКА
Пържени фльонги
Прoдукти: 100 г краве масло, 100 г захар, 2 яйца, 4 с.л. прясно мляко, 500 г брашно, 1 бакпулвер, 1 к.ч. олио, 1 ванилия и пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме захарта, маслото и яйцата на пяна. Прибавяме млякото и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме меко тесто, което разточваме върху набрашнена маса на правоъгълна кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората ленти с дължина 10 см и ширина 2 см. Връзваме ги на фльонги и ги пържим в кипящото олио до златисто оцветяване. Отцеждаме ги върху сито, поръсваме ги обилно със смесената с ванилията пудра захар и ги поднасяме топли.
ОБЯД
Супа от жълтъци със сирене
Продукти за 4-6 порции: 6 ч.ч. пилешки бульон, 4 жълтъка, 100 г настъргано сирене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със сиренето и слагаме сместа на тих огън, докато сиренето се разтопи. Прибавяме постепенно горещия бульон, като непрекъснато бъркаме. Посоляваме, ако е необходимо и поднасяме.
Пилешка яхния с домати
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 2 глави лук, 60 г краве масло, 2 моркова, половин глава целина, 4 домата, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го посоляваме. Варим нарязания на филийки лук в малко подсолена вода, докато лукът омекне и водата се изпари. Сипваме 3 с.л. разтопено масло и запържваме лука. Добавяме нарязаните на кубчета моркови и целина и също ги запържваме. След 10 мин сипваме препеченото брашно, размито в малко вода, поръсваме червения пипер, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и добавяме парчетата пиле. Захлупваме и варим на умерен огън. Щом пилето омекне, добавяме целите домати и останалото масло. Посоляваме и поръсваме с наситнен магданоз. Варим още 20 мин на тих огън, без да захлупваме.
Юфка с конфитюр
Продукти за 4 порции:250 г юфка, 3 ч.ч. прясно мляко, 4 яйца, 60 г краве масло, 3 с.л. захар, 2 к.ч. конфитюр, 1 щипка канела, 1 ванилия
Нaчин на приготвяне: Възвираме 1 л леко подсолена вода и сваряваме юфката. Прехвърляме я в гевгир и я обливаме със студена вода. Размесваме я с конфитюра, който леко сме разредили с вода. Разбиваме яйцата със захарта и прибавяме с бъркане на тънка струйка топлото мляко. Слагаме тази смес в съд с вода и я сгъстяваме на водна баня, бъркайки непрекъснато в една посока. Ароматизираме с ванилията.
ВЕЧЕРЯ
Панирано сирене
Продукти за 4 порции: 400 г сирене, 2 яйца, 4 с.л. брашно, 1 к.ч. бира, 1-2 ч.л. червен пипер, 4 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме сиренето от саламурата и го нарязваме на филийки. Разбиваме яйцата и ги смесваме с бирата и брашното. Потапяме парчетата сирене в тази смес и ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио. Преди поднасяне поръсваме сиренето с червения пипер.
Плодов къп
Продукти за 4 порции: 2 големи грейпфрута, 4 малки портокали, 1-2 с.л. пудра захар, отцедени вишни от компот.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме грейпфрутите напречно на две равни части. Внимателно отделяме сърцевината и я нарязваме на кубчета. Обелваме портокалите и също ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги с грейпфрута, поръсваме с пудра захар и разбъркваме. Пълим корите от грейпфрутите с плодовата смес и украсяваме отгоре с отцедени вишнички от компот.
Суфле със сирене Продукти за 2-3 порции: 2 с.л. краве масло, 2 с.л. брашно, 180 мл прясно мляко, 100-150 г сирене, 2-3 яйца, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Приготвяме от брашното, масл...
Интересно е предложението на руски учени, които за лечение на ревматизъм използват пояс, наречен “Поясът на Нептун”. За изпълнение на процедурата е нужно памучно платно с ширина около метър и половина...
Започнаха горещините и по-възрастните хора, както и тези със сърдечно-съдови заболявания се тревожат: как ще им се отразят те, как ще се справят с 30 (а и повече) градусовите температури. Трябва ли да...
Хипохондриците не са симуланти. Не се преструват на болни, за да получат някаква изгода. Напротив, те действително се чувстват болни. Не се числят също и към групата, в която психическото натоварване ...