Още рецепти » Вашите предложения за постите

 Вашите предложения за постите

МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА

Салата от лапад и киселец

Прoдукти: 100 г листа от лапад, 30 г листа от киселец, 50 г ядки (бадеми, орехи или фъстъци) 15 мл олио, 20 г мед, моркови за украса.

Нaчин на приготвяне: Измиваме листата на киселеца и лапада и ги нарязваме на тънки ивици. Подправяме салатата с мед и олио и поръсваме с нарязаните на ситно ядки. Гарнираме с моркови, нарязани на тънки кръгчета.

ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН

Леща на фурна

Прoдукти: 400 г леща, 3 глави лук, 2 моркова, 12 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 6 с.л. олио, 4 обелени домати от консерва, 1 ч.л. къри, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистената и измита леща слагаме в тенджера заедно с 1 глава лук, нарязана на ситно. Заливаме с вода и варим на тих огън до готовност. Останалия лук и чесъна нарязваме на по-едри парчета и пържим в сгорещена мазнина около 1 минута. Прибавяме морковите, нарязани на колелца, чесъна, червения пипер и 1 с.л. вода. Задушаваме 7-8 минути. Разбъркваме лещата и изпържените зеленчуци, поръсваме с къри и сол на вкус и изсипваме всичко в тавичка. Покриваме с резенчета домати и печем ястието 30 минути в загрята до 190°С фурна.

Пълнени чушки с ориз

Прoдукти: 12 сушени чушки, 2 глави лук, 6 с.л. олио, 200 г ориз, 60 г бели стафиди, 1 ч.л. червен пипер, половин връзка магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семената и ги накисваме във вряла вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещено олио и малко вода. Поръсваме с червен пипер и прибавяме ориза. Заливаме с 400 мл вода и варим 15 минути. Накисваме стафидите в студена вода, а след това ги прибавяме към ориза. Подправяме с магданоз, черен пипер и сол на вкус. С тази плънка напълваме чушките и ги подреждаме в тенджера. Заливаме с гореща вода и варим 30 минути на тих огън.

ИВАНКА АНКОВА, с. ИСКРЕЦ

Бял боб на фурна

Прoдукти: 500 г бял боб, 2-3 глави лук, 1 к.ч.+4 с.л олио, 3 с.л брашно, 3 суха или замразена червена чушка, 1с.л доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 8 часа в подсолена вода. Измиваме и слагаме да ври във вода заедно с нарязания на филийки лук,ситно нарязаната чушка, 4 с.л. олио и червения пипер. Щом омекне, отцеждаме водата и го разстиламе в тавичка. Прибавяме брашното, което сме разтворили в малко от бобената отвара, доматеното пюре и 1 к.ч. олио. Опитваме на сол и запичаме 15 мин в умерена фурна (докато се сгъсти). Накрая поръсваме с магданоз и джоджен.

Пиперки пълнени с ориз и зеле

Прoдукти: 1 зелка, 1/2 ч.ч. ориз, 15 червени пиперки 1 глава лук, 4 домата, 4-5 с.л. олио, 1 връзка магданоз, листа целина, копър, черен пипер, чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и го задушаваме в олиото. Прибавяме скълцаната зелка, бъркаме и пържим. Посоляваме, изсипваме ориза, добавяме вода и продължаваме да бъркаме. После сваляме от огъня и подправяме с наситнените копър и листа от целина, черен пипер и чубрица. Посоляваме, разбъркваме и получената смес пълним почистените от семето чушки. Нареждаме ги в намаслена тавичка и завиваме отгоре с фолио. Печем в умерено загрята фурна. Когато чушките са готови, заливаме с посолена смес на ситно нарязаните магданоз и домати, разбъркваме добре и оставяме ястието да се задуши.

Грахова супа

Прoдукти: 1 малка консерва грах, 60 г ориз, 60 мл олио, 1глава лук, 1ч.л червен пипер, 3 скилидки чесън, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Изсипваме граха в съд с вряща вода и варим до омекване. Прибавяме ориза, задушения в мазнината ситно нарязан лук, червения пипер и сол на вкус. Доваряваме супата, като накрая подправяме със счукания чесън и оцет на вкус.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Постна мусака

Прoдукти: 1 малка зелка, 2 моркова, 1 връзка зелен лук, 1 връзка пресен чесън, 50 мл олио, 100 мл вода, червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме зелето и го нарязваме на ситно. Слагаме го в купа, поръсваме със сол и намачкваме, за да омекне. Добавяме настърганите на ситно ренде моркови и ситно нарязаните лук и чесън. Изсипваме продуктите в огнеопорен съд, подправяме с черен и червен пипер и заливаме с олио и вода. Захлупваме ястието с капак или алуминиево фолио и печем 40-45 минути на 220°С.

Постни локумки

Прoдукти: 1 и 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. бира или 125 мл бяло вино, 1 бакпуловер, 3 с.л. пудра захар, брашно колкото поеме.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме тесто от продуктите и го разточваме на кора. Изрязваме триъгълничета от кората, слагаме пълнеж от локум и орехова ядка и завиваме. Печем до порозовяване, след което овалваме сладките в пудра захар.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО

Сарми с орехи и стафиди

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. орехи, 1/2 ч.ч стафиди, 2 моркова, босилек, чубрица, черен и червен пипер, 5 с.л. олио, сол, листа за увиване на сарми.

Нaчин на приготвяне: Накисваме ориза за 30 минути във вода. Изцеждаме и към него прибавяме задушените в олио и вода лук, моркови, орехи и стафиди. Посоляваме и подправяме с чубрица, босилек, червен и черен пипер. След това завиваме сарми от зелеви листа, лозови листа, цвекло или чушки. Варим до готовност.

Картофена супа с гъби

Прoдукти: 100 г гъби, 500 г картофи, 5 ч.ч. вода, 1 ч.л. индийско орехче, 1 връзка копър, 1глава лук, сол, олио.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите и ги сваряваме в подсолената вода. Пасираме ги и добавяме още малко вода и предварително сварените гъби, нарязани на парчета. След това слагаме настъргания на ситно лук и олиото. Подправяме с индийско орехче и наситнен копър.

ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА

Пикантна картофена салата

Прoдукти: 1 кг картофи, 4 кисели краставички, 5 печени чушки, 6-7 маслини, олио, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, охлаждаме и ги обелваме. Нарязваме ги на кубчета и ги изсипваме в салатиера. Нарязваме киселите краставички на кубчета и ги слагаме при картофите. Поръсваме с олио, оцет и сол. Разбъркваме салатата. Обелваме печените чушки и ги накъсваме на дълги парчета. Подреждаме ги около картофите като венец. Маслините почистваме от костилките, разрязваме на четвъртинки и разпределяме върху картофите.

Мусака с праз

Прoдукти: 4-5 стръка праз, 1/2 ч.ч. олио, 3 с.л. ориз, 4-5 картофа, 4-5 домата, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол и магданоз.

Нaчин на приготвяне: Почистения и ситно нарязан праз посоляваме и задушаваме в половината олио. Обелените и нарязани на кубчета картофи варим в подсолена вода 15 минути и изцеждаме. Отделяме вътрешната част на доматите и я прибавяме към задушения праз. Слагаме и доматеното пюре. Като се поизпари малко водата прибавяме ориза, картофите, черния пипер и магданоза. Твърдата част на доматите нарязваме на парченца и слагаме половината на дъното на намазнена тавичка. Върху тях слагаме сместа от праза и заравняваме. Отгоре нареждаме останалите домати. Правим заливка от 3-4 с.л. брашно разредено с малко вода и сол. Заливаме мусаката и печем докато хване златиста коричка.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Гъби с ароматни подправки във фолио

Прoдукти: 1 кг гъби, 3 глави кромид лук, 2 връзки зелен лук, 1 китка лапад, 1 китка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 ч.ч. олио, 2 с.л. галета, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистените и измити гъби нарязваме на едри парчета. Към тях прибавяме също и нарязаните два вида лук, лапада, олиото и галетата. Задушаваме всичко до омекване. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и ситно нарязаните джоджен и магданоз. Разпределяме сместа на равни части и всяка част завиваме в намазнено фолио. Подреждаме в тавичка, заливаме с 1/2 ч.ч. вода и печем в силна фурна до изпаряване на водата. Поднасяме ястието горещо заедно с опаковката.

Задушен грах с картофи и моркови

Прoдукти: 800 г грах (пресен или от консерва), 500 г пресни картофи, 4 моркова, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 к.ч. олио, 1 щипка захар,черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме поотделно картофите, морковите и граха. Изцеждаме ги след това задушаваме на тих огън 10-15 минути заедно с олиото и малко сол. Поръсваме с подправките и поднасяме ястието горещо.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Мариновани картофи

Прoдукти: 1 кг картофи, 3 глави лук, 1 глава чесън, 150 г олио, 10 зърна черен пипер, половин китка магданоз, 2-3 с.л. оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. В олиото задушаваме наситнения лук, счукания чесън и черния пипер. Прибавяме картофите и ги запържваме. Заливаме с 1-2 чаши вода, посоляваме и варим на умерен огън. Накрая поръсваме с наситнен магданоз и подкиселяваме ястието с оцет.

Пълнени червени домати

Прoдукти: 8 по-големи червени домата, 4-5 средно големи картофа, 1 кутийка стерилизиран грах, 1 бурканче стерилизирани гъби, 4 листа зелена салата, половин китка магданоз, 2-3 скилидки чесън, малко олио, смлян черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачетата на доматите, издълбаваме ги и ги обръщаме да се отцедят. Сваряваме картофите, обеелваме ги и нарязваме на кубчета. Грахът и гъбите отцеждаме. Разбъркваме внимателно картофите, гъбите и граха, поръстваме с черен пипер, сол, малко олио и наситнен магданоз. С тази смес пълним доматите, нареждаме ги в намазнена тавичка и запичаме в умерена фурна. През това време задушаваме стритата вътрешност на доматите заедно с накълцания чесън, 2-3 с.л. олио, наситен магданоз и сол на вкус. Покриваме чинията за сервиране с 1 лист от зелена салата, върху него слагаме 2 домата и поливаме малко от соса. Украсяваме с 1-2 клонки магданоз.

СУЗИ НИКОЛОВА, гр. БУРГАС

Праз с ориз и маслини

Прoдукти: 2-3 стръка праз, 2-3 домата, 1/2 ч.ч. олио, 3/4 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. маслини, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на парчета и го задушаваме в мазнината и малко вода. Добавяме червения пипер, нарязаните на ситно домати и задушаваме още 10 минути. Доливаме 2 ч.ч. гореща вода и слагаме ориза. Варим няколко минути на тих огън и изсипваме всичко в тава. Слагаме маслините и запичаме във фурна.

Тиквички плакия

Прoдукти: 1, 250 кг тиквички, 120 мл олио, 100 г моркови, 100 г кромид лук, 100 г целина, 150 г домати, 20 г брашно, 1-2 глави чесън, 1 лимон, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в мазнината лука, целината, морковите и част от доматите, нарязани на дребно. Прибавяме и нарязаните на тънки филийки тиквички. Разбъркваме, посоляваме и поръсваме с копър. Доливаме гореща вода и изсипваме в тавичка. Отгоре нареждаме филийки от лимона, останалите домати и чесъна, запържен с брашното. Печем ястието в умерено силна фурна.

ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ

Пълнен лук

Прoдукти: 15 средно големи глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. стрит джоджен, 1 ч.л. доматено пюре, сол, черен пипер, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и с остър нож издълбаваме сърцевината. Изпържваме издълбаните глави лук в сгорещено олио до златисто. Изваждаме ги и ги подреждаме в тавичка за печене. Приготвяме плънка от издълбаната сърцевина на лука, изпържена в малко мазнина заедно с ориза. Доливаме малко вода за да набъбне ориза, слагаме доматеното пюре и подправките. С тази смес пълним главите лук. Запичаме в силна фурна до готовност.

ПЕТКО ГЕОРГИЕВ, гр. ПЛЕВЕН

Доматена супа с макарони и чесън

Прoдукти: 400 мл доматен сок, 150 г макарони “охлювчета”, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 картоф, черен пипер, копър и сол.

Нaчин на приготвяне: Загряваме олиото в тенджера, слагаме нарязания лук и чесъна и пържим 3-4 минути. След това слагаме картофа нарязан на кубчета и доматения сок заедно с 1 л вода. Оставяме да ври 25-30 минути, като от време на време разбъркваме. Охлаждаме супата и я пасираме. Връщаме на котлона и добавяме макароните. Посоляваме, подправяме с черен пипер и оставяме да ври още 10 минути. Сервираме супата поръсена със ситно нарязан копър.

Пролетен миш-маш

Прoдукти: 3 връзки лапад, 1 връзка зелен лук, 4-5 консервирани домата, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, магданоз, черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го задушаваме до омекване в олио и малко вода. Прибавяме ориза и го запържваме до стъклен. След това добавяме нарязания на едро лапад. Когато лапада промени цвета си, прибавяме червения пипер, солта и обелените и настъргани домати. Подправяме ястието с черен пипер, магданоз и джоджен.

КРАСИМИР ДИМИТРОВ, гр. СТАРА ЗАГОРА

Царевична супа със зелен фасул

Прoдукти: 1 ч.ч. сварени зърна от царевица, 1 1/2 ч.ч. сварен и нарязан зелен фасул, 3 домата, 1 глава лук, 80 мл мазнина, джоджен, магданоз, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и го задушаваме в мазнината. Прибавяме нарязаните домати, а след това зеления фасул и царевицата. Доливаме с вода, посоляваме и оставяме да ври. Подправяме с джоджен и наситнен магданоз.

ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА

Хайвер от картофи

Прoдукти: 500 г картофи, 1 малка глава лук (може и праз), олио, лимонов сок, черен пипер, маслини, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и намачкваме. Прибавяме настъргания лук и подправяме с олио, лимонов сок, сол. Слагаме в подходяща чиния и поръсваме с черен пипер и нарязания магданоз. Преди сервиране украсяваме с маслини.

ТОНЧО ДИМИТРОВ, гр. СТАРА ЗАГОРА

Яхния от спанак с ориз

Прoдукти: 1 кг спанак, 2 к.ч. олио, 2 глави лук, , 2 к.ч. ориз, 1 с.л. доматено пюре, половин връзка магданоз, джоджен (пресен или сух), черен пипер, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината. Прибавяме доматеното пюре, разредено с вода, и почистения, измит и нарязан на ивички спанак. След като се задуши спанакът, прибавяме ориза, нарязания джоджен и черния пипер. Заливаме ястието с 5 к.ч. гореща вода, посоляваме и оставяме да къкри на тих огън. Можем да запечем и във фурна. Преди поднасяне поръсваме с дребно нарязан магданоз.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Китайското градинско изкуство

Ландшафтният дизайн в Китай винаги се е смятал за изкуство. Създателите на градини в своите идеи и принципи са се ръководили от традиционните ценности на обществото и философските школи, позовавай...

Хемерокалис за интелигентни мързеливци

Юлската градина е истински карнавал на цветята. В нея те се надпреварват с всевъзможни форми, багри и аромати. Сред множеството прекрасни създания се откроява хемерокалисът. Наричано у нас с простичка...

Основни правила за резитба на прасковата

Характерна особеност на прасковата е, че всяка година залага много повече плодни пъпки и се претоварва с плодове. Това налага всяка година да се извършват много силни резитби за плододаване. Оставени ...

Тежката артилерия в кухнята

Списъкът на кухненска посуда на съвременните домакини не се изчерпва само с тенджери и тигани, но тъй като тези два вида са едва ли не най-разпространени в кухненската “тежка артилерия”си струва по об...

Начало