Още рецепти » Консервиране на телешко месо

 Консервиране на телешко месо

Говежди суджук

Прoдукти: 10 кг говеждо месо, 220 г сол, 5 г селитра, 5 г захар, 30 г кимион, 30 г черен пипер, 30 г червен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме говеждото месо на парчета от 50-100 г и ги объркваме със солта, селитрата и захарта. Оставяме парчетата за 3-4 денонощия в наклонено положение, за да се осолят и отцедят. После размесваме с подправките, смиламе и омесваме добре. Със сместа пълним тънки говежди черва, които през 15-18 см завързваме с канап и оформяме подкови. Окачваме ги на проветриво, тъмно и хладно място до изсушаването им.

Телешка саздърма

Прoдукти: тлъсто телешко месо, черен пипер, бахар, дафинов лист, чубрица, на 1 кг изпържено месо - 22 г сол, широки говежди черва
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от костите и жилите и го нарязваме на късове като за готвене. Парчетата месо заедно с вътрешните мазнини слагаме да се пържат, като наливаме малко вода, за да не загори, докато се разтопят мазнините. Пърженото продължава, докато месото омекне, а мазнината се избистри напълно. Посоляваме, прибавяме подправките. Така приготвената смес изсипваме в изчистените широки говежди черва и притискаме с дъска и лека тежест. Съхраняваме на сухо и хладно място. Може да издържи около 1 година.

Говежда луканка

Прoдукти: 6 кг говеждо месо, 3 кг свинско месо, 1 кг сланина, 220 г сол, 5 г селитра, 5 г захар, 30 г черен пипер, 30 г кимион
Нaчин на приготвяне: Вземаме говеждо месо от плешката и бута и свинско от предната половина, почистваме от съединителните тъкани и нарязваме. Отлежалата и осолена предварително сланина също нарязваме и я размесваме с двата вида месо и подправките. Смиламе сместа през най-ситната решетка на месомелачката и отново месим, за да се разпределят правилно тлъстините. Получената смес оставаме да отлежи 12-24 часа. След това напълваме плътно дебели говежди черва, които предварително сме нарязали на парчета по 45 см дължина, като връзваме единия им край, а на другия правим примка за окачване. Завързваме напълнените черва и дупчим с игла, за да отстраним влезлия в тях при пълненето въздух. Сушим луканките в хладни и проветриви помещения. След 4-5 денонощия вечер ги сваляме и натрупваме накуп, за да омекнат. Всяка сутрин, в продължение на 1-2 седмици, валираме луканките с точилка и 1-2 пъти ги пресоваме (затискаме ги с широка дъска, върху която сме поставили тежест). След всичко това оставяме луканките да съхнат в продължение на 2-3 месеца. Готовите луканки съхраняваме на хладно и тъмно място. Те могат да издържат до 1 година.

Говежда наденица

Прoдукти: 10 кг говеждо месо без кости, 10 г селитра, 10 г черен пипер, 20 г чубрица, 220 г сол, люти чушки (по желание).
Нaчин на приготвяне: Използваме тлъсто говеждо (биволско) месо, което почистваме от костите и сухожилията и нарязваме на парчета. Смиламе го и прибавяме подправките. Омесваме го хубаво и го оставяме да престои 2-3 денонощия на хладно - при температура 2-4 градуса. След това отново смиламе сместа през по-гъста решетка на машината за месо. С така обработеното месо напълваме сухи говежди или биволски черва с диаметър 40-50 мм. След като ги напълним, ги надупчваме с игла, за да излезе въздухът. Нанизваме наденицата на пръчки и я сушим 15 денонощия при температура 10-12 градуса. По време на сушенето валцуваме и пресоваме надениците, за да отстраним окончателно въздуха от тях, да ускорим изсушаването им и да им придадем желаната форма (обикновено на подкова). Сухата говежда наденица е трайна месна консерва.

Телешки котлети

Нaчин на приготвяне: Използваме добре охладено телешко месо от филето. Отделяме костите и нарязваме месото на парчета около 200 г едното. Начукваме парчетата от двете страни, осоляваме ги и ги запържваме в свинска мас, докато се задушат и омекнат. Нареждаме котлетите в буркани и ги заливаме с мазнината, в която сме ги пържили. Затваряме бурканите и стерилизираме 100 минути.

Месо в собствен сос

Прoдукти: на 1 кг говеждо или телешко месо - 15 г сол, 1/2 г селитра, 1 г захар, 8-10 зърна черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на късове почистеното от костите и сухожилията месо, натъркваме го със солта, захарта и селитрата и колкото може по-плътно го нареждаме в буркани, като слагаме между редовете черния пипер. Затваряме и стерилизираме в продължение на 1 час и половина.

Консервирани шницели

Нaчин на приготвяне: Вземаме крехко месо от мускулатурата на бута или плешката и го нарязваме напречно на мускулните влакна на парчета около 200 г едното. Очукваме леко от двете страни, оформяме шницели и поръсваме със сол и черен пипер. Нареждаме ги в съд и ги оставяме 2-3 часа да престоят и поемат солта. После ги панираме и ги изпържваме. Нареждаме шницелите в буркани един над друг, като помежду им поставяме пергаментови листа. След като напълним буркана, заливаме шницелите с горещата мазнина, в която сме ги пържили. Затваряме и стерилизираме 100 минути.

Стерилизирана кайма

Прoдукти: 2 кг телешка кайма, 2 ч. ч. бульон, 1 ч. ч. свинска мас, сол, смлян черен пипер
Нaчин на приготвяне: Посоляваме каймата, наръсваме я с черния пипер и я запържваме в маста. Поставяме я в буркани, но не ги пълним догоре и ги заливаме с бульона. Затваряме бурканите и стерилизираме 90 минути.

Говеждо в бульон

Прoдукти: 2 кг говеждо месо, 1/2 кг зеленчуци - моркови, корени от магданоз, целина, лук и гъби, сол, няколко зърна черен пипер
Нaчин на приготвяне: Вземаме говеждо месо от бута, отстраняваме костите и го почистваме от съединителните тъкани. Нарязваме на продълговати парчета и бланшираме в кипяща вода 10 минути. Охлаждаме и нарязваме на тънки филийки -1 см. От костите на месото или от други кости сваряваме около 1-2 л бульон. Подправяме със сол и черен пипер. Почистваме зеленчуците, измиваме ги и ги нарязваме на дребно, като за борш. Във всеки буркан слагаме 400 г месо и 100 г зеленчук, заливаме с горещ бульон, затваряме и стерилизираме 90 минути.

Шарен суджук

Прoдукти: говеждо месо, прошарено с тлъстина; на 1 кг месо - 25 г сол, 1/2 г селитра, 3 г черен пипер, 1 г бахар, 1 г чубрица
Нaчин на приготвяне: Ако месото е бедно на тлъстини, прибавяме говежда тлъстина или сланина. Осоляваме месото и го оставяме една нощ, за да се отдели водата. На другия ден го смиламе и го омесваме с подправките. Оставяме го да отлежи още една нощ и после напълваме говежди черва, като оформяме като подкова. Окачваме на проветриво място да съхнат в продължение на един месец, като всяка сутрин и вечер пресоваме с дървена точилка. Съхраняваме на сухо и хладно място.

Троянска луканка

Прoдукти: 6 кг говеждо месо, 2 кг нетлъсто свинско месо, 2 кг твърда сланина, 250 г сол, 10 г селитра, 30 г черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късове от 100-150 г, осоляваме го и оставяме за 24 часа в хладно помещение върху наклонена маса, за да се отцеди водата. Смиламе месата поотделно. Разстиламе говеждото смляно месо върху маса, над него слагаме свинското, а отгоре -нарязаната на кубчета сланина. Наръсваме със селитрата, захарта и подправките и всичко омесваме много добре. Оставяме сместта за три денонощия в хладно помещение, за да се ароматизира и "узрее". След това я смиламе отново и пълним говежди черва, които предварително сме накиснали в хладка вода и нарязали на парчета с дължина 50 см. Завързваме и окачваме да се сушат за 30-60 дни на хладно и проветриво място. През вечер валцуваме луканките с дървена точилка, за да се махне въздухът и да станат плоски. След това пресоваме между две дъски с тежест в продължение на едно денонощие. Готовата троянска луканка съхраняваме на хладно, сухо и проветриво място.

Прескоп

Прoдукти: 2,5 кг телешко месо, 2 броя свински момици, 4 броя свински езици, 2 броя свински уши, 125 г сол, 3 г селитра, 3 г захар, 20 г бахар, 6 г карамфил, 3 г джинджифил, 1 л вода
Нaчин на приготвяне: Почистваме телешкото месо от тлъстините и съединителната тъкан, смиламе го 2 пъти през ситната решетка на месомелачката и разбъркваме с 1 л вода, сол, селитрата и захарта. Езиците сме накиснали в саламура, в която са престоявали 8-10 дни. Ушите сваряваме до пълното им омекване. Месното тесто, след като престои 12-24 ч, отново смиламе през ситната решетка на месомелачката заедно със сварените уши. Получената кайма заедно с подправките омесваме добре. Сваряваме езиците, обелваме ги и ги нарязваме на тънки филийки. Прескопът оформяме в разрязан мехур, поставен върху масата по следния начин: най-напред слагаме една момица, над нея разстиламе пласт от кайма, върху нея разстиламе пласт от филийки език, над тях пак кайма, после езици, кайма и отгоре другата момица. Зашиваме мехура и го покриваме с платно. Увиваме го добре и го завързваме с канап. Така приготвен, го слагаме да се вари в продължение на 2-3 часа при температура на водата 70 градуса. Затискаме добре прескопа с тежест (дъска и капак) и след 24 часа развиваме платното. Продукта можем да съхраним 10-15 дни.

Обикновен пастет

Прoдукти: 1,5 кг говежди черен дроб, 1,5 кг сланина, 1 кг свинска кожа, 300 г лук, 300 г брашно, 700 мл мляко, 20 а бахар, 100 г сол, 5 г карамфил, 5 г мащерка, едно настъргано индийско орехче
Нaчин на приготвяне: Бланшираме черния дроб. Сваряваме свинската кожа. Всички продукти заедно с лука смиламе през най-ситната решетка на месомелачката. Получената смес омесваме добре с млякото, брашното и подправките. Изсипваме сместа в подходящ съд (тенекиени форми с вместимост 1 кг и с капаци), като предварително сме го намазали от вътрешната страна със свинска мас, и го варим на водна баня 60-80 минути. Оставяме да се охлади. После потапяме формата за няколко секунди в гореща вода, за да извадим по-лесно пастета.

Бял колбас

Прoдукти: 2,75 кг говеждо месо, 750 г нетлъсто свинско месо, 1 кг сланина, 400 г свински черен дроб, 100 г пшенично брашно, 125 г сол, 5 г селитра, 5 г захар, 20 г черен пипер, 10 а червен пипер, 50 г кромид лук, 1 л вода
Нaчин на приготвяне: Почистваме говеждото месо от тлъстините и съединителните тъкани и го смиламе 2 пъти през ситната решетка на месомелачката, после заедно с 1 л вода, сол, селитра и захар омесваме добре. Полутлъстото свинско месо нарязваме на късове от 50-100 г и ги осоляваме. Сланината трябва да бъде осолена и отлежала. Суровините подлагаме на вторична обработка, след като са престояли 12-24 часа за осоляване. Отново смиламе месното тесто заедно с черния дроб и лука. Нарязваме свинското месо и сланината на дребни парченца със страни 6-8 мм и омесваме заедно с подправките. С получената смес пълним говежди хранопроводи, а може и дебели говежди черва, които след това връзваме. От едната страна на всяко черво правим окачалка от канапа. Не пушим белия колбас, а само го варим при температура на водата 80 градуса в продължение на 60-70 мин. Белият колбас е малотраен продукт - съхранява се 3-4 дни.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Чикаго – ветровитият град

Първото усещане е, че участваш във филм. Сред гигантските сгради улиците са като тесни планински проходи. Динамика. Цветове. Заплашително намръщеният бик сякаш те дебне от всяка витрина. Светва зелено...

Можем ли да си произведем сусам?

България се намира на северната граница на виреенето на сусама. Топлолюбивата култура у нас се отглежда само в най-южните райони. Сусамът е едногодишно тревисто растение. Корените му са слабо развит...

Децата под слънцето

Неговите лъчи могат да бъдат много полезни, но могат и да навредят сериозно на нежната детска кожа. Помнете: слънцето е светлина и живот, то дава енергия и помага за лечението на някои кожни заболяван...

Паркът Гюел и фантазиите на Гауди

Паркът Гюел е емблематично място, в което фантазия и реалност си дават среща и оформят една нова естетика, изпълнена със символизъм и отворена към по-тясна връзка с природата. Вдъхновен от идеята за с...

Начало