Още рецепти » Вкусни гозби със стар лук

 Вкусни гозби със стар лук


Лучена яхния с пиле

Прoдукти: 1 пиле, 9-10 глави лук, 10-12 червени чушки, 5-6 домата, 1 морков, 2 глави чесън, 1 1/2 к.ч. олио, 2 дафинови листа, чубрица, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки, а чушките - на ивички. Счукваме чесъна с малко сол. Обелваме доматите и ги настъргваме на ренде. Нарязваме пилето на порции и посоляваме. Задушаваме го в сгорещената мазнина. Прибавяме дафиновия лист и нарязания зеленчук. Наливаме 1 к.ч. гореща вода, посоляваме и задушаваме, докато ястието остане на мазнина. Отстраняваме от огъня и поръсваме със счукания чесън, ситно нарязан магданоз, стрита чубрица и черен пипер на вкус.

Свинско по селски

Прoдукти: 1,5 кг свинско месо, 1-2 к.ч. разтопена свинска мас, 500 г лук, 2 с.л. олио, 150 г гъби (пресни или стерилизирани), 200 г телешки черен дроб, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 1-2 сухи люти чушлета, 2 ч.л. стрита чубрица, 1 ч.л. черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на по-едри хапки и го запържваме в сгорещената свинска мас. Прибавяме нарязания на тънки филийки лук и също го запържваме, докато стане стъклен. Отделно в олиото и малко вода задушаваме нарязаните на ивички гъби и нарязания на парченца черен дроб. След това прибавяме сместа към месото с лука. Посоляваме на вкус и поръсваме с чубрицата, черния пипер и стритите люти чушлета. Наливаме виното и вода, колкото да покрие продуктите. Разбъркваме добре и прехвърляме сместа в тавичка. Печем ястието 20-25 мин в умерена фурна.

Друсан кебап на фурна

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2 с.л. олио, 3 глави лук, 2 сухи червени чушки, 10-12 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, слагаме го в тавичка, наливаме олиото и запичаме в умерена фурна. Щом месото поомекне, прибавяме нарязания на люспи лук, черния пипер и чушките. Посоляваме на вкус, наливаме 1 к.ч. топла вода и без да разбъркваме слагаме във фурната. Печем при умерена температура, като периодично раздрусваме тавата.

Кавърма по воденичарски

Прoдукти: 750 г свинско месо, 3 с.л. мазнина, 5 глави лук, 250 г мариновани гъби, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 с.л. стрита чубрица, 250 г свински черен дроб, 1 к.ч. червено вино, сол, люти чушки по желание.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, нарязваме го на ивички и го запържваме в мазнината. Прибавяме нарязания на филийки лук и задушаваме до омекване, като от време на време добавяме по малко вода. След това прибавяме нарязаните на ивички черен дроб и гъби, виното, черния пипер, чубрицата и целите лютиви чушлета. Посоляваме, леко разбъркваме, разпределяме ястието в индивидуални гювечета и запичаме във фурна.

Пиле по селски

Прoдукти: 1 кг пилешко месо, 700-800 г лук, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, джоджен, магданоз, чубрица, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на парчета. Слагаме го в тенджера, в която сме сгорещили маслото, и поръсваме със сол и червен пипер. След като месото се позапържи, заливаме с топла вода. Прибавяме нарязания на филийки лук и чубрицата. Захлупваме и оставяме ястието да ври на тих огън, докато месото омекне. Накрая прибавяме размитото с малко хладка вода брашно и оставяме ястието да ври още 5-6 мин, поръсваме със ситно нарязани копър и магданоз и сваляме от огъня.

Пиле с гъби и лук

Прoдукти: 1 пиле, 1 пакетче краве масло, 300 г гъби, 3 глави лук, 2 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на парчета, които изпържваме от всички страни в сгорещеното масло. Нарязваме лука и гъбите на ситно и ги слагаме при пилето. Наливаме виното и посоляваме на вкус. Захлупваме и варим около 45 мин на слаб огън. След това изваждаме пилешките парчета в чиния, а към соса прибавяме сметаната и разбъркваме много добре. Връщаме пилето в соса и варим още 3-4 мин.

Пилешка кавърма

Прoдукти: 1 пиле, 1 пакетче краве масло, 4 глави лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. суха чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които изпържваме в сгорещеното масло. Прибавяме лука, нарязан на тънки филийки и стрит със сол. Когато лукът омекне, поръсваме червения пипер и наливаме топла вода, която да покрие продуктите. Прибавяме чубрицата и брашното, размито с малко вода. Варим на умерен огън до омекване на месото.

Пилешки гърди по гръцки

Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, 1 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Осоляваме пилешкото месо и го овалваме в брашното. Нагорещяваме 2с.л. олио в тиган и запържваме в него пилето и от двете страни, докато порозовее. Изваждаме го, прибавяме останалото олио и задушаваме нарязаният на ситно лук. Добавяме обелените и настъргани домати, бульона, морковите, счукания чесън и червеният пипер. Отново връщаме месото в тигана и когато заври, намаляваме температурата и оставяме да покъкри 25 мин.

Книжен кебап

Прoдукти: 800 г крехко агнешко месо, 4 глави лук, 4 чушки, 4 домата, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го пържим в сгорещеното олио, докато остане на мазнина. Слагаме нарязаните на филийки лук и чушки и задушаваме. Сипваме 1 к.ч. гореща вода и варим, докато месото омекне и остане на мазнина. Накрая прибавяме обелените и нарязани домати, сол и подправки на вкус. Разпределяме плънката върху 4 парчета фолио и ги увиваме като бохчи. Нареждаме бохчите в тавичка, наливаме малко топла вода и печем 30 мин в умерена фурна.

Печено месо с лук

Прoдукти: 1,5 кг свинско месо, 5-6 глави лук, 100 г сланина или пушени гърди, 1 глава чесън, кимион, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ишпековаме месото със сланината и скилидки чесън, посоляваме и поръсваме с кимион и червен пипер. Намазваме тава с мас, слагаме месото заедно с едро нарязания лук, наливаме малко вода и печем около 3 чаша, първоначално в силна фурна, а след това в умерена. Отвреме на време обръщаме месото и доливаме по малко гореща вода.

Пълнен лук

Прoдукти: 8 големи глави лук, 50 г маргарин, 350 г кайма, 1 скилидка чесън, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. настърган кашкавал, 50 г сланина, 1/2 ч.л. лют пипер, 1 ч.л. горчица, 1 щипка мащерка, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол; зa соса: 500 г кисело мляко, 2 ч.л. брашно, 1 ч.л. лют червен пипер, 1/2 ч. л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и отрязваме горната част. С чаена лъжичка издълбаваме вътрешността му. Нарязваме я на дребно, смесваме я с каймата и ситно нарязания чесън и задушаваме 10 мин в сгорещения маргарин. Прибавяме настъргания кашкавал и подправките и разбъркваме добре. Пълним със сместа издълбаните глави лук и отгоре покриваме с парченца сланина. Нареждаме пълните глави лук в тавичка със сгорещен маргарин и леко ги запържваме – да се позачервят. Отделно разбъркваме всички продукти за соса и изливаме част от сместа между лука. Поставяме тавичката в предварително загрята фурна и печем ястието около 45 мин, като постоянно заливаме с остатъка от соса.

Пълнен лук по добруджански

Прoдукти: 6 средно големи глави лук, 50 г кайма, 2 с.л. натрошен сух бял хляб, 80 г краве масло, 1 яйце, магданоз, черен пипер сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и издълбаваме вътрешността му. Разтопяваме половината от маслото и запържваме в него каймата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и отстраняваме от огъня. Прибавяме към каймата натрошения хляб, ситно нарязания магданоз и разбитото яйце. Омесваме добре сместа и с нея напълваме издълбаните глави от лук, а отгоре слагаме люспици масло. Нареждаме лука в обилно намаслена тавичка, наливаме малко вода или бульон и печем в умерена фурна. Изваждаме, когато лука стане прозрачен и зачервен.

Пълнена телешка глава

Прoдукти: 1 телешка глава, 1 телешко шкембе, 1 кг телешка кайма, 1,5 кг лук, 500 г моркови, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 5-6 скилидки чесън, 100 г сланина, черен и червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме добре главата и шкембето. Посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Шпиковаме месестата част на главата със сланината, чесъна и част от морковите. Нарязваме на ситно лука и останалите моркови и ги запържваме в половината от мазнината. Отделно в останалата мазнина запържваме каймата, след което я подправяме със сол и черен пипер на вкус и я смесваме със запържения лук, виното, ситно нарязан магданоз и червен пипер. Омесваме добре сместа и пълним с нея главата. След това слагаме главата в шкембето, така че гладката страна на шкембето да остане от вътрешната страна, и го зашиваме. Слагаме така приготвената глава в пръстен съд, намазваме я с мазнина, поръсваме с червен пипер и печем в умерена фурна.

Тракийска кавърма

Прoдукти: 600 г свинско (или телешко) месо от шол, 200 г черен дроб, 200 г стерилизирани гъби, 6 глави лук, 1 к.ч. олио, 4 пиперки, 4 домата, 2 люти чушлета, 1 клонче суха чубрица, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме дроба, след което го нарязваме на кубчета. Измиваме месото, подсушаваме го и го нарязваме на кубчета. Запържваме го в половината от олиото, така че да остане на мазнина и го изваждаме. В същата мазнина запържваме нарязаните на филийки лук и чушки. Прибавяме нарязаните на кубчета дроб и гъби и задушаваме всичко, докато остане на мазнина. Тогава слагаме месото, обелените и настъргани домати, лютите чушлета, стритата чубрица и черен пипер на вкус. Наливаме останалото олио и 1 ч.ч. гореща вода, опитваме на сол, захлупваме и задушаваме 30 мин в умерена фурна. Поднасяме ястието топло, поръсено с черен пипер.

Свински дроб на фурна

Прoдукти: 1 кг свински черен дроб, 1 к.ч. мазнина, 6-7 глави лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба от ципи и кръвоносни съдове, нарязваме го и го измиваме. Попарваме парчетата с вряща вода, отцеждаме, посоляваме, заливаме с мазнината и печем в умерено силна фурна. След 10-15 мин добавяме едро нарязания лук и допичаме в по-слаба фурна.

Свинско с лук

Прoдукти: 600 г свинско месо (прошарено със сланина), 3-4 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. брашно, 3-4 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 1 к.ч. червено вино, 500 г картофи, ким, кашкавал или настъргано сирене, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от несмилаемите части и го нарязваме на късчета. Отделяме част от сланината, нарязваме я на ситно, заливаме я с 1 ч.ч. вряща вода и варим 10 мин. Нарязваме лука на ситно, стриваме го с ръце и го разделяме на 2 части. Едната половина от лука прибавяме към сланината. Върху сланината нареждаме месото, а отгоре покриваме с останалия лук. Варим ястието 15-20 мин на умерен огън без да разбъркваме. Поръсваме с червения пипер и 2-3 с.л. гореща вода, подправяме с черния пипер, дафиновия лист и виното и оставяме ястието да ври на тих огън, докато се свари месото. Отделно нарязваме картофите на кубчета, сваряваме ги в малко количество подсолена вода, отцеждаме ги и ги поръсваме със смес от сол и ким. Размиваме брашното в отцедената отвара и заливаме с нея месото. След това кипваме ястието, разбъркваме го внимателно и го оставяме да ври още десетина минути на тих огън.

Казъртма

Прoдукти: 1.5 кг телешко или говеждо месо, 500 г лук, 300 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, сол, черен и червен пипер, малко счукани ким и бахар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото, леко осоляваме и го пържим в горещото масло. Заливаме с 3 ч.ч. топла вода и го варим с бахар, черен пипер и ким. Правим запръжка от малко мазнина и ситно нарязания лук, която поръсваме с червения пипер. Заливаме месото, прибавяме разбитото кисело мляко и варим под капак на тих огън, докато ястието се сгъсти. Наръсваме с черен пипер.

Клопаница

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 5-6 с.л. свинска мас, 5-6 глави лук, черен и червен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, посоляваме го и го изпържваме с сгорещената мас, след което го изваждаме в супник или малка тенджера. Изчистваме и нарязваме лука на ситно, посоляваме и го счукваме (или нарязваме лука на тънки филийки, посоляваме и стриваме с ръце). Поръсваме с черен и червен пипер и прибавяме към изпърженото месо. Захлупваме с капак и разтръскваме интензивно тенджерата, за да се размесят лука и месото.

Паниран лук

Прoдукти: 500 г червен лук, 1 непълна ч.ч. бира, 2 яйца, 2-3 с.л. брашно, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на кръгчета с дебелина 6-7 мм. Разбиваме яйцата с брашното и разреждаме с бирата, за да получим гладко тесто като за палачинки. Посоляваме лучените кръгчетата, потапяме ги в яйчната смес и пържим в сгорещеното олио, докато станат златисти.

Каша от лук

Прoдукти: 1 кг лук, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 с.л. оцет, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Сипваме леко препеченото брашно и също го запържваме. Когато брашното стане златисто, разреждаме с 2 ч.ч. топла вода, посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер и варим на тих огън като непрекъснато разбъркваме. Когато кашата се сгъсти, отстраняваме от огъня, подкиселяваме с оцета и поръсваме ситно нарязан джоджен.

Пиперад

Прoдукти: 500 г лук, 500 г домати, 3 големи червени чушки, 6 яйца, 3-4 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца и го пържим в сгорещената мазнина, докато пожълтее. Прибавяме нарязаните на ивички чушки и също ги запържваме. Щом чушките омекнат, прибавяме обелените и ситно нарязани домати. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, захлупваме и задушаваме, докато постигнем гъстотата на каша. Прибавяме разбитите яйца и държим на огъня, докато белтъкът побелее.

Подлучена яхния с маслини

Прoдукти: 500 г лук, 1 глава чесън, 1 к.ч. олио, 2 равни с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 15-20 маслини, 10-12 зрънца черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки. Задушаваме го в мазнината заедно с изчистения и нарязан на ивички чесън. Когато лукът започне да се пържи и стане светлозлатист, посоляваме и прибавяме леко препеченото брашно. Запържваме и брашното, поръсваме с червения пипер и разреждаме запръжката с гореща вода, докато добие умерена гъстота. След това прибавяме доматеното пюре, размито в малко студена вода, маслините и черния пипер. Варим ястието на умерен огън, докато остане почти само на мазнина.

Пълнени пиперки с лук и ориз

Прoдукти: 1 кг пиперки, 4-5 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.ч. ориз, 2 домата, 1 к.ч. натрошено сирене, магданоз, 2 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пиперките от дръжките и семенниците. Нарязваме лука на дребно, изпържваме го в сгорещеното олио и посоляваме. Прибавяме ориза, обелените и дребно нарязани домати, натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. Разбъркваме добре сместа и пълним с нея пиперките. Покриваме отворите на напълните пиперки с капачета от домат и ги нареждаме в тенджера. Заливаме с млякото и варим на умерен огън.

Лук, пълнен с орехи

Прoдукти: 12 глави едър лук, 1 ч. ч. смлени орехи, 3 суп. л. олио, 1 к. ч. ориз, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме главите лук както са с люспите в умерена фурна. След като изстинат, ги обелваме и издълбаваме вътрешността. Нарязваме я на ситно и я смесваме със смлените ядки. Отделно в олиото леко запържваме ориза, наливаме 2 к. ч. топла вода и задушаваме. Прибавяме вътрешността на лука и орехите и разбъркваме. Пълним главите лук, нареждаме ги в тавичка и запичаме 20 мин в слаба фурна.

Печен лук с домати

Прoдукти: 4 средно големи глави лук, 300 г домати, 15 г краве масло, парченце целина, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите с вряла вода, обелваме ги и ги нарязваме на парченца. Настъргваме целината на ситно ренде и разбъркваме със сол, смлян черен пипер и нарязаните домати. Слагаме обеления лук в намазан с мазнина съд, заливаме с приготвената смес, прибавяме парченца масло и печем под похлупак, докато омекне.

Подлучени моркови и целина на фурна

Прoдукти: 3-4 по-големи моркова, 1 глава целина, 500 г лук, 4-5 с.л. олио, 5-6 скилидки чесън, 1 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 дафинови листа, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите и целината на филийки, като целината режем напречно, а морковите – по дължина. Посоляваме филийките и ги запържваме леко от двете страни. Нарязваме лука на тънки филийки и го запържваме в същото олио заедно с целите скилидки чесън. Когато лукът омекне, прибавяме брашното и позапържваме, след което прибавяме доматеното пюре и червения пипер. Накрая наливаме 2 ч.ч. топла вода. Изсипваме сместа в тавичка и пускаме няколко зърна черен пипер и 1-2 дафинови листа. Отгоре нареждаме морковите и целината. Поръсваме със ситно нарязан магданоз и печем в умерена фурна.

Пълнени картофи с лук

Прoдукти: 1,5 кг картофи, 350 г лук, 50 г чесън, 50 г магданоз, 1 пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме кръгли картофи със средна големина. Обелваме ги, подрязваме ги малко отдолу, за да могат да се закрепят прави, а отгоре ги издълбаваме. Нарязваме лука на тънки филийки и го смесваме със ситно нарязаните магданоз и чесън. Посоляваме и пълним картофите с тази смес. Нареждаме ги в тавичка, заливаме с разтопеното масло, захлупваме печем в умерена фурна, докато станат златисти.

Пълнени пиперки с лук и орехи

Прoдукти: 1 кг чушки капии, 5-6 глави лук, 3-4 домата, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.ч едро счукани орехи, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 с.л. мазнина, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и го задушаваме в мазнината и малко вода. Добавяме попарените, обелени и едро настъргани домати и продължаваме да задушаваме, докато доматите останат на мазнина. Отстраняваме тенджерата от огъня и прибавяме орехите, доматеното пюре, ситно нарязан магданоз и черен пипер. Посоляваме сместа и пълним с нея чушките, предварително почистени от дръжките и семената. Нареждаме ги в намаслена тавичка, заливаме с 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна.

Пълнен лук

Прoдукти: 8 големи глави лук, 400 г гъби, 2-3 парченца топено сирене, 3 лъжици доматено пюре, магданоз, 3-4 лъжици мазнина, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим 10 мин в подсолена вода обеления лук. Като изстине, отделяме вътрешната част и я нарязваме на ситно. Задушаваме я в мазнината заедно със ситно нарязаните гъби. Дърпаме от огъня и прибавяме 1с.л. доматено пюре, ситно нарязаните магданоз и сирене, сол на вкус. Напълваме издълбания лук. Разреждаме останалото доматено пюре с 1 ч.ч. топла вода, заливаме лука и запичаме във фурна.

Омлет с лук

Прoдукти: 3 яйца, 1 домат, 2 червени чушки, 1 глава лук, четвърт пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки и дълги ивички и го задушаваме в половината от мазнината. Слагаме нарязаните чушки, а като омекнат прибавяме обеления и настърган домат. Позапържваме и посоляваме. Отделно в останалата мазнина изпържваме омлета, слагаме в средата му горещата плънка, сгъваме го на две и поднасяме.

Яйца върху лук

Прoдукти: 6 яйца, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, прибавяме олиото и 1 к.ч. вода, посоляваме, разбъркваме, захлупваме и задушаваме 10 мин, като често разбъркваме. Чукваме върху лука яйцата, посоляваме и оставяме да се пържат 3-4 мин на тих огън без да бъркаме. От време на време разклащаме тигана, за да се изпържат и белтъците. Накрая поръсваме с червен пипер и отстраняваме от огъня.

Яйца на очи с лук

Прoдукти: 4 яйца, 2 глави лук, 1-2 с.л. олио, 1 домат, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на колелца и го задушаваме в мазнината до омекване. Прибавяме обелените и нарязани на дребно домати. Разбъркваме и отгоре счупваме от ниско едно по едно яйцата. Посоляваме и запичаме във фурна. Готовото ястие поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Лучена супа

Прoдукти: 500 г лук, 4 филии сух хляб, 120 г швейцарско сирене, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1,5 л месен бульон, дафинов лист, копър, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки кръгчета и го задушаваме в маслото до златист цвят. Добавяме брашното и след като порозовее, наливаме бульона. Опитваме на сол и подправяме с черния пипер и дафиновия лист. Оставяме супата да ври 15 мин и отстраняваме дафиновия лист. Нарязваме хляба на дребни хапки, запържваме ги и ги изсипваме в супника. Настъргваме върху тях сиренето и заливаме със супата. Захлупваме и изчакваме 5-6 мин да се разтопи сиренето. Непосредствено преди да сервираме поръсваме със ситно нарязан копър.

Пилешка супа с лук

Прoдукти: 1 малко пиле, 1 кг лук, 2 л месен бульон, 100 г масло, 2 с.л. ориз, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които натриваме със сол и черен пипер и пържим до зачервяване. Нарязваме лука на тънки филийки и го прибавяме към пилето. Пържим още 3-4 мин и наливаме бульона. Прибавяме по малко стрита чубрица и ситно нарязан магданоз и варим на умерен огън. След 30 мин слагаме ориза и продължаваме да варим, докато омекне. Накрая изваждаме месото и го нарязваме на малки кубчета, които връщаме в супата. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и отстраняваме супата от огъня.

Супа с печен лук и хляб

Прoдукти: 5 глави лук, 2 ч.ч. настърган кашкавал, 2-3 ч.ч. бульон, 1-2 к.ч. сметана, 1 к.ч. суха смес за картофено пюре, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 4 с.л. краве масло, подправки
Нaчин на приготвяне: Запичаме нарязания на колелца кромид лук и го пасираме. Разтопяваме маслото в тенджера с дебело дъно и наливаме зехтина. Прибавяме пюрето от лука и при непрекъснато бъркане постепенно наливаме бульона. Варим до готовност, после прибавяме картофеното пюре, поръсваме смлените орехи, наливаме сметаната и намаляме огъня. Накрая обработваме с пасатора, овкусяваме и сервираме супата, поръсена с кашкавала.

Печена цяла риба върху подложка от лук

Прoдукти: 1 цяла риба (около 1 кг), 4 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 връзка магданоз, 1 лимон, 30 г краве масло, 1 дафинов лист, сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от вътрешностите, главата и перките. Измиваме я добре и я посоляваме. Поръсваме я отвътре и отвън с лимонов сок и я пълним със смес от половин глава ситно нарязан лук, ситно нарязания магданоз, маслото и 1 щипка настъргана лимонова кора. Главата и перките (ако не са от шаран или друга блатна риба) сваряваме в 2 ч.ч подсолена вода заедно с половин глава лук, няколко зърна черен пипер и дафиновия лист. Прецеждаме получения бульон без да го претриваме. Нарязваме останалия лук на филийки и го смесваме със счукания чесън и 2 с.л. олио. Разстиламе сместа на дъното на тавичка. Слагаме рибата върху тази подложка, намазваме я с олио, покриваме с алуминиево фолио и печем 5-6 мин в силна фурна. Отстраняваме фолиото, намазваме пак с олио и печем още 5-6 мин. После обръщаме рибата, заливаме я с останалата мазнина, намаляваме фурната до умерена и печем още 10-15 мин. Накрая изваждаме рибата в продълговато блюдо и я нарязваме на порции, които нареждаме една до друга, за да се запази целостта на рибата. Разреждаме соса, в който се е пекла рибата, с малко от бульона, подправяме на вкус с черен пипер и лимонов сок, застройваме със сметаната и го изливаме върху рибата.

Печен паламуд с лук

Прoдукти: 700-800 г паламуд, 3-4 глави лук, 1 к.ч. олио, 3-4 домата, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и леко го запържваме в 4-5 с.л. олио. Осоляваме паламуда, поръсваме с червен пипер и слагаме в тавичка върху запържения лук, който сме растлали на дъното на тавичката. Отгоре покриваме рибата с обелените и дребно нарязани домати. Доливаме останалото олио и печем паламуда около 30 мин в умерена фурна.

Говеждо, задушено с лук

Прoдукти: 600 г говеждо месо от предната част, 2 глави лук, 50 г свинска мас, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. бульон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маста и задушаваме в нея ситно нарязания лук до златист цвят. Прибавяме месото, което предварително сме нарязали на кубчета (по 5-6 за всяка порция), задушаваме леко и заливаме с бульона. Посоляваме ястието, поръсваме го с черен пипер и задушаваме на слаб огън до омекване на месото. Прибавяме препеченото до златисто брашно, за да сгъстим соса, и задушаваме още 5-6 мин.

Шунка с червен лук

Прoдукти: 4 резенчета шунка, половин пакетче краве масло, 3 глави червен лук, 1 равна с.л. пудра захар, 3 с.л. ябълков оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В огнеупорна тенжерка затопляме шунката в разтопеното масло. Нарязваме червения лук на ситно и го запържваме отделно от шунката. Добавяме пудрата захар и ябълковия оцет, посоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме да ври 2-3 мин, като непрекъснато бъркаме. Заливаме шунката с така приготвения сос и сервираме веднага.

Сарми с лук и ориз

Прoдукти: 2-3 връзки листа от лапад, 4-5 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и го нарязваме на ситно. Задушаваме го с олиото и малко вода. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и копър, ориза и червения пипер. Разреждаме с малко вода, посоляваме на вкус и продължаваме да задушаваме още 10 мин. Отделно попарваме в кипяща вода листата от лапад и ги отцеждаме. Завиваме с оризовата смес сарми в част от листата. Покриваме с останалите листа дъното на тенджера и нареждаме отгоре приготвените сарми плътно една до друга. Заливаме ги с гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с чиния и варим на тих огън.

Липови сарми с лук и ориз

Прoдукти: 30-40 млади липови листа, 2-3 глави лук, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 40 г краве масло, 1 с.л. магданоз, 1 с.л. копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото до златисто. Прибавяме ориза и също го запържваме. Посоляваме и наливаме 1 к.ч. топла вода. След 5-6 мин прибавяме нарязаните магданоз и копър. Отстраняваме от огъня и щом сместа поизстине, завиваме сармички в липовите листа. Нареждаме ги в тенджера, затискаме с чиния и наливаме вода, колкото да ги покрие. Варим на тих огън, докато се свари оризът. Заливаме готовите сарми с разтопеното масло.

Мусака от лук и бамя

Прoдукти: 800 г бамя, 5-6 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. оцет, черен пипер, сол; за заливката: 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме бамята с оцета и 1 1/2ч.ч. подсолена вода и варим, докато омекне, след което я отцеждаме. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещената мазнина. Разстиламе половината от бамята на дъното на намаслена тавичка. Върху нея разпределяме изпържения лук. Покриваме с останалата бамя. Разбиваме яйцата с прясното мляко и малко сол. Заливаме ястието с тази смес и поръсваме с черен пипер. Запичаме в силна фурна, докато получим розова коричка.

Патладжани с чесън и лук

Прoдукти: 4 големи патладжана, 5-6 глави лук, 1 глава чесън, 5-6 домата, 1 1/2к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. едро нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Цепваме патладжаните по дължина на 5-6 места. Натриваме отворите със сол и оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на филийки, а чесъна – на ситно. Задушаваме ги в мазнината, докато лука стане прозрачен. Прибавяме 2 обелени и ситно нарязани домати. След 10 мин прибавяме червения пипер и едро нарязания магданоз. С приготвената смес пълним разрезите в патладжаните, а остатъка изсипваме в тавичка. Върху нея нареждаме останалите домати, нарязани на филийки и патладжаните. Печем в умерена фурна, докато ястието остане на мазнина.

Цвеклови сарми с лук и ориз

Прoдукти: 15-20 листа от цвекло, 3 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. ситно нарязани листа от целина, 1 к.ч. ситно нарязан девисил, 1 к.ч. ситно нарязан джоджен, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме във вряща вода листата от цвеклото и ги оставяме да се отцедят. С 1 к.ч. от олиото запържваме ситно нарязания лук и ориза. Прибавяме ситно нарязаните листа от целина, девисил и джоджен, посоляваме, наливаме 2 ч.ч. топла вода и варим, докато оризът набъбне. Разпределяме сместа върху цвекловите листа, завиваме сарми и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с останалото леко затоплено олио, към което сме прибавили червения пипер. Наливаме топла вода до половината от височината на сармите и печем 45 мин в умерена фурна.

Тиквички с плънка от лук и сирене

Прoдукти: 5 тиквички, 2 по-големи глави лук, 200 г сирене, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме тиквички с еднаква големина, разрязваме ги надлъжно на две и ги издълбаваме. Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в половината от маслото.Щом поомекне, прибавяме брашното и заливаме с 1-2 с.л. горещо мляко. Смесваме с настърганото сирене и половината от разбитите яйца. Напълваме издълбаните тиквички с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с останалата част от разбитите яйца и млякото и печем във фурна до полуготовност, след което поливаме с останалата част от маслото и допичаме.

Уелски кейк с лук

Прoдукти: 1 кг твърди картофи, 500 г лук, 1 к.ч. олио, пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на много тънки кръгове, които заливаме със студена вода. Изцеждаме ги добре и подсушаваме. Обелваме и нарязваме лука. В намаслена тавичка нареждаме ред картофи, ред лук и т.н. като свършваме с картофи. Между слоевете сипваме по малко олио, като оставяме малко и за отгоре. Покриваме съда с фолио и печем 1 час на 180 градуса С. Когато е почти изпечен, изваждаме кекса от фурната и обръщаме върху друг съд, връщаме го обратно и запичаме, за да хване коричка.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Евкалиптът – модерното растение за балкон

Евкалиптът - това чудо на природата, през зимния сезон ще бъде едно от модерните екзотични саксийни растения в Европа. Родът обхваща около 660 вида дървета и храсти, произхождащи от Австралия и Танзан...

Витамини ще ви избавят от стреса

По принцип стресът може да се представи като процес на адаптация на организма към някои екстремални условия на живот (нервно напрежение, студ, горещина и т. н.). Във всеки случай възникват определени ...

Изберете подходящи цветя за балкона

Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...

Мама отива на работа

Както и да го овъртаме, главната мисия на жената е да роди дете. Но когато малкото порасне, пред жената възниква въпросът: не е ли време за работа? Може би достатъчно стоях между четири стени? Повеч...

Начало