Още рецепти » Катми и палачинки

 Катми и палачинки

Катми

Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно прибавяме към нея брашното и яйцата, които сме разбили заедно със захарта и солта. Оставяме сместа около 30 мин за да втаса. После с черпак изливаме катми върху намасления и сгорещен сач. Изпичаме ги от двете страни до порозовяване. Веднага намазваме готовата катма с масло или мас, за да омекне.

Катми с мляко

Прoдукти: 500 г брашно, 100 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2ч.ч. вода, 1 жълтък, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Претриваме маята със захарта и я разтваряме във водата. Прибавяме брашното и солта. Забъркваме тесто с гъстотата на боза и го оставяме на топло да втасва. После с черпак сипваме от сместа равномерен пласт върху сгорещения сач, който постоянно мажем със смес от разтопено масло и разбития жълтък. Изпичаме катмите от двете страни до порозовяване. Нареждаме готовите катми в дълбока намаслена тава, като ръсим всяка катма с леко подсолена вода и я мажем с масло. Оставяме катмите да изстинат и ги заливаме с горещото мляко. Изчакваме катмите да набъбнат и да омекнат добре и след това ги нарязваме на квадрати.

Катми без мая

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, щипка сол, 1/2 ч.ч. вода, олио за намазняване на сача, масло за намазняване на катмите, натрошено сирене или конфитюр за плънка
Нaчин на приготвяне: С миксер разбиваме на гладка каша като за палачинково тесто брашното, водата и солта. Ако е необходимо, наливаме допълнително вода. Слагаме сача на огъня. С натопена в олиото домакинска салфетка мажем сача. Гребем с черпак от сместа, изливаме я на равномерен тънък слой по дъното на сача, така че целият да се запълни и печем, докато започнат да се появяват кафяви мехурчета по тестото. Със шпатула сваляме палачинката и я слагаме в голяма и затоплена чиния. Мажем тънко с масло, още докато катмата е топла. Така постъпваме до изчерпване на продуктите. Пълним катмите със сирене или сладко и ги завиваме на рула или пликчета. Отгоре всяко пликче може да полеем с разтопено масло.

Палачинки с прясно мляко

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 щипки сол, 4 яйца, 1 с.л. захар, 250 г брашно, 1 с.л. олио, 1-2 с.л. разтопено краве масло.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното в дълбок съд. Разбиваме яйцата и ги изсипваме върху брашното. Постепенно прибавяме половината от млякото. Разбъркваме добре, за да получим гладка смес. Прибавяме солта, олиото, маслото и захарта. След това постепенно сипваме останалото мляко. Разбъркваме много добре и оставяме сместа да престои около 1 час. След това гребваме с черпак, разстиламе на равномерен пласт върху нагорещен тиган и изпичаме от двете страни. Поднасяме палачинките с конфитюр или със сирене.

Палачинки с кисело мляко

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 щипка сол, 4 с.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, мазнина за намазване на тигана.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме киселото мляко, захарта и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и разбъркваме. Наливаме хладка вода, колкото да получим рядко тесто. Намасляваме дъното на сгорещен тиган /или сач/ и сипваме в него 1 черпак от тестото. Пържим палачинките и от двете страни.

Голяма палачинка

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 1 ванилия, половин пакетче краве масло, конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в правоъгълна тава. Разбиваме яйцата, след което прибавяме млякото, ванилията и брашното. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавата. Печем палачинката в умерено загрята фурна до бледорозово оцветяване. Изваждаме готовата палачинка от фурната, намазваме я с конфитюр и я навиваме на руло.

Бида

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 500 мл вода, 500 г брашно, 3 яйца, 200 г сланина, 300 г сирене, 100 г краве масло, 1 ч.л. сода бикарбонат, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото и водата. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Накрая добавяме содата и посоляваме на вкус. Получаваме палачинково тесто, от което гребем с черпак и изсипваме върху нагорещения и намазан със сланина сач. Изпичаме от двете страни. Нареждаме изпечените катми една върху друга, като между тях ръсим с разтопено масло и разстиламе по малко от натрошеното сирене.

Блини

Прoдукти: 5-6 ч.ч. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 20 г мая за хляб, 2 жълтъка, 2 с.л. краве масло.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с 1 ч.ч. мляко. Прибавяме разбитите жълтъци, останалото мляко, 1 с.л. разтопено масло и 4 ч.ч. брашно, разбъркваме добре и оставяме сместа на топло да втаса. После прибавяме още 1-2 ч.ч. брашно, така че да получим тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Разбиваме много добре и оставяме тестото да втаса повторно. В силно сгорещен тиган разтопяваме останалото масло и сипваме от сместа на тънък пласт като за палачинки. Изпържваме блините от двете страни и ги поднасяме топли.

Станимашки катми

Прoдукти: 500 г брашно, 30 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Размесваме маята със солта, захарта, малко от брашното и толкова вода, че да получим рядка кашица. Оставяме я да престои двадесетина минути на топло. После доливаме вода и като бъркаме с лъжица, сипваме на части брашното. Тестото трябва да има гъстотата на боза. Оставяме го да втасва около 30 мин на топло. За печене на катмите използваме пръстен сач /или тиган/, който предварително затопляме и намазваме с парче сланина. Сипваме с черпак от тестото върху намасления сач и го разстиламе равномерно. Изпичаме катмата от двете страни и веднага след като я вземем от сача я намазваме със свинска мас /или краве масло/. Преди да разстелим нова катма върху сача, пак го намазваме със сланина. Поднасяме катмите с плънка по желание.

Арабски палачинки с мед

Прoдукти: 500 г грис, 10 г сол, 20 г хлебна мая, 500 мл хладка вода, 50 мл олио, 100 г масло, 3 с.л. мед.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята с две лъжици хладка вода. Към гриса прибавяме солта и изсипваме на тънка струйка малко от водата, като бъркаме непрекъснато около 10 минути. Прибавяме маята и останалата вода. Тестото трябва да бъде течно. В намазан с мазнина нагорещен тиган сипваме с малък черпак от сместа и пържим палачинките от двете страни. Отделно загряваме маслото и потапяме в него една по една палачинките. Преди поднасяне ги заливаме с меда.

Бананови палачинки (Франция)

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1/4 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. ванилия, 2 яйца, 3 с.л. масло или маргарин (разтопено), 1/4 ч.л. сол; зa соса: 1/4 ч.ч. масло или маргарин, 1/4 ч.ч. кафява захар, 1/4 ч.л. канела, 1/4 ч.л. смляно индийско орехче, 1/4 ч.ч. сметана, 5-6 твърди банана, бита сметана, канела.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с пудрата захар. Прибавяме млякото, яйцата, маслото, ванилията и солта и разбиваме с миксер, докато получим гладка каша. Загряваме леко намазан с олио тиган с диаметър 15 см. Прибавяме 3 с.л. от тестото, като го разпределяме по цялата повърхност на тигана. Пържим, докато покафенее леко от едната страна, след това обръщаме палачинката и пържим и от другата страна. Разтопяваме маслото за пълнежа в голям тиган. Прибавяме захарта, канелата и индийското орехче и разбъркваме. Слагаме и сметаната и бъркаме, докато се сгъсти леко. Обелваме доматите и ги разрязваме надлъжно на две. Пържим бананите 2-3 минути в тиган. Сваляме от огъня. Слагаме ги в центъра на палачинките и увиваме палачинките около тях. Подреждаме в чиния. Поливаме ги със соса. Върху всяка палачинка слагаме по 1 с.л. бита сметана и я поръсваме с канела.

Грахови палачинки

Прoдукти: 250 г сварен грах (консервиран), 3 яйца, 4 с. л. брашно, 1 к. ч. прясно мляко, 1 връзка ситно нарязан копър, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. бакпулвер, 2 с. л. масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с пасатор отцедения грах и го объркваме с яйцата, млякото, брашното, бакпулвера, захарта, копъра, черен пипер и сол на вкус. Нагряваме тефлонов тиган и го намазваме с масло. Изливаме в него палачинковата смес и я разпределяме равномерно по дъното. Пържим, докато върху горната част се появят мехурчета - около 3-4 минути. Обръщаме палачинката и я изпържваме и от другата страна - около 3 минути. Сервираме палачинките топли със зелена салата, подлучен млечен или доматен сос.

Испански палачинки с извара

Прoдукти: 75 г брашно, 50 г нишесте, 5 яйца, щипка сол, 75 г кристална захар, 420 мл прясно мляко, 2 с.л. олио, 50 г краве масло, 1 ч.л. ванилена захар, настъргана кора на 1 лимон, 300 г пълномаслена извара, 50 г стафиди, 1 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: В дълбок съд смесваме брашното, нишестето, 1 яйце, 1 щипка сол, 1 ч.л. захар, 50 мл вода и 300 мл мляко. Оставяме сместа за 30 минути и след това изпържваме 8 палачинки. Отделяме белтъците от жълтъците на 2 яйца. Разбиваме на пяна жълтъците с маслото, 50 г захар, ванилената захар, сол и лимонената кора. Прибавяме към сместа първо изварата и стафидите, а след това разбитите на сняг белтъци. С получения крем намазваме палачинките, загъваме ги на рула и ги слагаме в намаслена форма за печене. Останалите яйца и мляко разбиваме с 20 г захар и заливаме палачинките. Печем 35 минути при 200 градуса. Поръсваме с пудрата захар и ги сервираме топли.

Катми с гъби

Прoдукти: 250 г сварени гъби, 2 ч. ч. брашно, 2 ч. ч. мляко, 3 яйца, сол, мазнина.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ситно. Забъркваме тесто от останалите продукти. В тиган с нагорещена мазнина сипваме лъжица тесто и във всяка катма преди да се е опекла сипваме лъжичка гъби. Сервираме със сметана.

Магданозени палачинки

Прoдукти: 2 яйца, 800 г брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 връзка магданоз, сол, мазнина за пържене, 100 г настърган кашкавал; зa плънката: 4-5 яйца, 100 г сирене, 30 г масло.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с брашното и солта. Разреждаме с прясното мляко и добавяме ситно нарязания магданоз. Разбиваме, докато получим гладка смес. В намаслен тиган пържим палачинките от двете страни до зачервяване. Разбиваме яйцата за плънката с натрошеното сирене и ги запържваме в сгорещеното масло, докато леко се стегнат. Разпределяме плънката по палачинките, навиваме ги на рула и ги нареждаме в намаслена тава. Поръсваме с кашкавал и леко запичаме във фурната. Поднасяме веднага.

Муфлати (Мароко)

Прoдукти: 500 г брашно, 30 г мая, 1 1/2 ч.ч. вода, 1 щипка сол, 3 с.л. олио
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в 1/2 ч. ч. топла вода и изчакваме да кипне. В широка купа изсипваме брашното, в средата правим кладенче и прибавяме маята, водата, олиото и 1 щипка сол. Разбъркваме до получаване на меко тесто. Намазваме по-голяма тава с мазнина. От тестото правим 15-20 топчета, нареждаме ги в тавата и ги оставяме за 20 минути. Намазваме с олио работния плот и ръцете и правим от всяка топка кръгъл, тънък лист. Загряваме тиган по възможност с дебело дъно, намазняваме го. Печем муфлатите в тигана от двете страни до леко порозовяване. После ги редим една върху друга. Сервираме заедно с купички с масло, мед и сладко по избор.

Оризови палачинки с конфитюр

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. брашно, 4 яйца, сол, 1 с.л. пудра захар, 2 ванилии, 1 щипка настъргана лимонена кора, четвърт пакетче краве масло, конфитюр от сини сливи.
Нaчин на приготвяне: Варим ориза в леко подсоленото мляко, докато набъбне. Оставяме го да изстине и го смесваме със сметаната, брашното, разбитите яйца, захарта, ванилията и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре и от полученото тесто изпържваме палачинки в намазан с маслото и силно загрят тиган. Докато са още топли, намазваме палачинките с конфитюр и ги поднасяме, без да ги прегъваме или навиваме на руло.

Палачинки като бюреци

Прoдукти: 100 г и 1 с.л. масло, 6 яйца, 225 г брашно, около 500 мл вода или прясно мляко, сол, щипка настъргано индийско орехче, 1 с.л. сос “Уорчестър”, 500 г настърган кашкавал,150 г галета, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Бием на гладка смес 4 яйца, 200 мл прясно мляко, 150 г брашно и сол. Прибавяме 1 с.л. разтопено масло и избъркваме добре. За плънката в тиган с дебело дъно на умерен котлон стопяваме останалите 100 г масло. Прибавяме 75 г брашно и с бъркане готвим около 3 мин. Намаляваме на слаба степен и на струйка наливаме останалото топло мляко. Поръсваме със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркваме добре. Оставяме сместа да изстине, прехвърляме я в купа, захлупваме и слагаме за 1 час в хладилник. Загряваме сача. Сипваме от рядкото тесто на тънък слой, но така че да покрием цялото дъно. Изпичаме от двете страни. Слагаме готовите палачинки в сух съд на топло място. Вадим плънката от хладилника и прибавяме настъргания кашкавал. Слагаме по 3 с.л. в центъра на всяка палачинка и навиваме на руло. Сгъваме краищата навътре. В друга купа разбиваме останалите 2 яйца. Сгорещяваме олиото за пържене на умерен котлон. Намазваме готовите палачинки с яйце, овалваме ги в галета и ги пържим около 4 мин., докато равномерно поруменеят.

Палачинки с гъбен сос

Прoдукти: 2 яйца, 1 ч. ч. вода, брашно; за гъбения сос: 400 г гъби, 2 ч. ч. сметана, бучка масло, 3 с. л. коняк, 4 скилидки чесън, сол, черен пипер, олио.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме палачинки от изброените продукни и ги изпържваме на сач или в тиган. Нарязваме гъбите на ситно и ги задушаваме в мазнината и малко вода, прибавяме сметаната, нарязания на ситно чесън и подправките. Ако е необходимо, сгъстяваме с малко нишесте. Накрая сипваме коняка и отстраняваме от огъня. Поднасяме палачинките, залети с гъбения сос.

Палачинки с гъби и кашкавал

Прoдукти: 400 г гъби, 200 г кашкавал, 200 г сметана, 100 г брашно, 3 яйца, 100 г масло, 1 лимон, 1 морков, 1 глава лук, 1 с. л. ситно нарязан магданоз, 1 с. л. джоджен, 1 к. ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, яйцата, част от сметаната и малко вода приготвяме не много рядка смес. Правим палачинки – по 2 за порция, като внимаваме да не са много тънки. Гъбите нарязваме на дребно и ги задушаваме в сгорещеното масло заедно с настърганите лук и моркови. Посоляваме и поръсваме с наситнения джоджен. Част от получената смес разстиламе в средата на всяка палачинка и поръсваме с настърган кашкавал. Прегъваме на две и отново поръсваме с кашкавал. Останалата гъбена смес смиламе с миксер и подправяме лимоновия сок и магданоза. В подходящ за печене съд нареждаме палачинките, заливаме със соса и запичаме в умерена фурна. Поднасяме ги топли.

Палачинки с кайма

Прoдукти: 200 г прясно мляко, 2 яйца, 200 г брашно, щипка сол, мазнина за пържене; зa плънката: 250 г кайма, 1 глава лук, 1 яйце, 1 стрък праз, галета, 1 с. л. масло и 1 с. л. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: От яйцата, млякото и брашното приготвяме рядка каша, посоляваме и изпържваме в намазан с малко мазнина тиган 10 палачинки. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в загрятото олио, добавяме каймата с малко топла вода и пържим 5 минути. Отстраняваме от огъня и прибавяме галетата, магданоза, черния пипер и яйцето. Посоляваме, разбъркваме добре сместа и пълним палачинките. Навитите на рула палачинки подреждаме в плато, поръсваме със ситно нарязан праз и магданоз и заливаме с разтопено масло.

Палачинки с калмари

Прoдукти: 250 г калмари, 4 с.л. краве масло, 2 глави лук, 1 парче прясно или кисело зеле, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 кисели краставички, 4 палачинки.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме калмарите, сваряваме ги в подсолена вода, нарязваме ги на тънки ивички и ги запържваме в мазнината заедно с нарязания на ситно лук, нарязаното на ивички зеле и ситно нарязания магданоз. Оставяме сместа да изстине, след което я смесваме с нарязаните на кубчета и отцедени кисели краставички. Разпределяме плънката върху палачинките и ги навиваме на руло.

Палачинки с коприва

Прoдукти: 1 кг коприва, 1 щипка сода бикарбонат, 2 яйца, 1-2 с.л.олио, 1 с.л. брашно, кашкавал,1/2 ч.ч. газирана вода.
Нaчин на приготвяне: Правим рядка кашица от газираната вода, яйцата, 1 ч.ч. вода, содата и брашното. Изпържваме палачинки. Приготвяме пюре от коприва по следния начин: Заливаме копривата с малко посолена вода и я задушаваме на огъня. Прибавяме олиото и брашното и варим 10 минути.
Намазваме палачинките равномерно с копривено пюре и ги нареждаме като торта - една върху друга. Най-отгоре също намазваме с пюре, върху което поръсваме едро настърган кашкавал. Поднасяме палачинките топли.

Палачинки с мозък

Прoдукти: 2 к.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 1 телешки мозък, 1 глава лук, парченце люта чушка, сол, черен пипер, галета за овалване, мазнина за пържене
Нaчин на приготвяне: Сваряваме мозъка и го почистваме от костичките. Загряваме мазнина, леко изпържваме мозъка и го подправяме със сол, черен пипер и ситно нарязана люта чушка. Разбъркваме добре плънката. От брашното, яйцата, млякото и 1 щипка сол правим тестото за палачинки. Печем ги в намазнен тиган. Слагаме във всяка палачинка по малко от плънката и ги навиваме на стегнати рула. Загряваме олиото, топваме всяка палачинка в разбитото яйце, овалваме я в галета и я изпържваме до равномерно поруменяване.

Палачинки с моркови

Прoдукти: 200 г моркови, 2 ч.ч. прясно мляко, 100 г краве масло, 100 г грис, 4-5 яйца, 2 с.л. захар, 1/4 ч.ч. олио, 1/2 ч.ч. сметана.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на дребни парчета и ги задушаваме в малко мляко до омекване. Пасираме. Към пюрето прибавяме маслото, останалото мляко, изсипваме гриса и захарта. Всичко разбъркваме добре и варим 2-3 минути. Отделяме жълтъците от белтъците и ги прибавяме към сместа. Когато сместа се охлади, внимателно добавяме и разбитите белтъци. Разбъркваме добре цялата смес и изпържваме палачинки в тиган с предварително загрята мазнина. Сервираме ги с плънка от зеленчуци по избор и поляти със сметана.

Палачинки с овесено брашно

Прoдукти: 2 ч.ч. овесено брашно, 170 г /3/4 ч.ч./ брашно, 2 ч.ч. айран, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л. бакпулвер, 1 равна ч.л. сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме овесеното брашно и брашното заедно със солта и бакпулвера и прибавяме към тях айрана, разтопеното масло и разбитите яйца. Разбъркваме добре и с малък черпак изсипваме от сместа в сгорещеното олио. Изпържваме палачинките от двете страни и ги нареждаме в затоплена чиния. Поднасяме ги поръсени със захар.

Палачинки с пасирани домати

Прoдукти: 5-6 домата, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 яйце, 3 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 100 г сирене, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Задушаваме ги под похлупак, докато омекнат. После ги пасираме през гъста цедка, за да отстраним семената. Оставяме соса да изстине и го смесваме с прясното мляко и разбитото яйце. При непрекъснато бъркане прибавяме по малко от пресятото брашно, докато получим гладко палачинково брашно с гъстотата на крем. Посоляваме на вкус и изпържваме палачинки с сгорещената мазнина. Прегъваме палачинките на две и ги поръсваме с настърганото сирене, смесено със ситно нарязания магданоз. Поднасяме палачинките топли.

Палачинки с пастет

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 яйце, 1 ч.ч. прясно мляко; зa плънката: половин кутийка пастет, сока от 1 лимон, 1 к.ч. извара, 1 връзка копър.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето с вилица, прибавяме прясното мляко и брашното като внимаваме да се получи гладка смес. Мажем тигана с мазнина преди да сипем от сместа. Всяка палачинка изпържваме от двете страни. Разбиваме изварата добре и я смесваме с пастета. Прибавяме лимоновия сок и измития и ситно нарязан копър. Слагаме от така приготвената плънка в средата на всяка палачинка и навиваме на руло.

Палачинки с печена тиква

Прoдукти: 750 г тиква, 150 г сметана, 200 г захар, 50 мл коняк; за палачинките: 150 мл прясно мляко, 1 к. ч. брашно, 3 яйца, 1 с. л. масло, 1 с. л. олио, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: С посочените продукти приготвяме палачинките и ги подреждаме една върху друга. Тиквата обелваме, почистваме от семките и нарязваме на ленти. Подреждаме ги в тавичка, поръсваме с част от захарта, поливаме с малко вода и изпичаме. Сметаната разбиваме с останалата захар на твърд сняг, прибавяме изстиналата и нарязана на дребни парченца тиква и поръсваме с коняка. Разбъркваме получената плънка внимателно и разпределяме върху всяка палачинка, която завиваме на руло. По желание можем да сервираме палачинките залети със сироп.

Палачинки с пилешка плънка

Прoдукти: 250 г пилешка кайма, 100 г брашно, 1 щипка сол, 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 2 с.л. вода, 25 г краве масло, 1 скилидка чесън, 1 по-голям морков, 250 г праз /бялата част/, 125 г гъби, 175 г кисело мляко, 1 с.л. нишесте, сол, черен пипер, 50 г мек кашкавал
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното и солта и правим “кладенче”. Сипваме вътре водата, млякото и леко разбитите със солта яйца. Замесваме тесто. Загряваме олиото, прибавяме нарязания на ситно чесън, наситнения праз и нарязания на малки кубчета морков. Пържим малко и прибавяме пилешката кайма. Продължаваме да готвим още 5 мин. Добавяме наситнените гъби, пържим още 5 мин и подправяме с черен пипер. Разбъркваме нишестето и 4 с.л. кисело мляко и сипваме в плънката. Варим на умерен котлон 3-4 мин. В намаслен тиган печем палачинките една по една само от едната страна. Слагаме от плънката върху изпечената страна и ги завиваме на стегнати рула. Редим палачинките в намаслена. Намазваме ги отгоре с останалото кисело мляко и наръсваме с настъргания кашкавал. Печем 30 мин на 200°.

Палачинки с плънка от праз

Прoдукти: 4-5 стръка праз /само бялата част/, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, черен пипер, сол; за палачинките: 2 ч.ч. прясно мляко, 300 г брашно, 2 яйца, 1-2 щипки сода бикарбонат, 6 с.л. настърган кашкавал, мазнина за пържене на палачинките.
Нaчин на приготвяне: Почистваме праза, нарязваме го на колелца, посоляваме го и го задушаваме в олиото, докато омекне. Смесваме млякото, разбитите яйца, пресятото брашно, содата за хляб и 1 щипка сол. От сместа забъркваме рядко палачинково тесто. Загребваме от тестото с дълбока разливна лъжица и сипваме на дъното на силно сгорещено и намазано с мазнина тиганче. Изпичаме палачинките от едната страна, обръщаме ги и ги запичаме и от другата страна. След това ги изваждаме и разпределяме върху тях задушения праз. Завиваме ги на рула и ги поръсваме с настъргания кашкавал. Поднасяме палачинките топли.

Палачинки от тиква

Прoдукти: 2 ч.ч. пюре от сварена тиква, 5 с.л. брашно, 1 бакпулвер, 2 яйца, 2 с.л. прясно мляко, 3 с.л. пудра захар, 1 щипка канела, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме тиквеното пюре с брашното, пресято с бакпулвера, млякото, яйцата, черен пипер и сол на вкус. Бъркаме, докато получим гладко тесто. После гребваме от тестото и пържим палачинки в намаслен сач или тиган. Поръсваме готовите палачинки с канела и пудра захар и поднасяме веднага.

Палачинки с грис

Прoдукти: 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 ч.ч. грис, 3 ч.ч. прясно мляко, 2 жълтъка, 10 г масло, 1/2 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: В 1 ч.ч. врящо мляко при непрекъснато бъркане сипваме постепенно гриса, добавяме маслото и сваряваме грисена каша, която оставяме около 1 час да изстине. От брашното, жълтъците и останалото мляко заедно със солта приготвяме рядко тесто, което разбъркваме до хомогенна маса с изстиналата грисена каша. Изпичаме палачинките от двете страни в малко тиганче. Сервираме ги топли.

Палачинки с риба тон

Прoдукти: 200 г брашно, 150 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 щипка сода бикарбонат, 2 консерви риба тон, 1 глава лук, 300 гъби, 2-3 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, млякото, содата, яйцата и малко сол забъркваме палачинково тесто. Изпържваме палачинки в леко намаслен тиган. Отделно в сгорещеното олио запържваме нарязаните лук, морков и гъби. Щом омекнат, посоляваме, прибавяме отцедената риба и разбъркваме. Разпределяме така приготвената смес върху палачинките и ги навиваме на рула.

Палачинки с череши на фурна

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, щипка сол, 6 препълнени с.л. брашно; зa пълнежа: 750 г череши или вишни, 1/2 ч.ч. пудра захар, 1/2 ч.ч. счукан сухар, 1 ч.л. канела; зa заливка: 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. захар, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре яйцата, прибавяме прясното мляко и 1 щипка сол и постепенно брашното, докато се получи смес като гъста боза. От нея изпържваме палачинки. Изчистваме черешите (вишните) от костилките и ги разбъркваме с пудра захар, сухар и канела. Разпределяме сместа в палачинките, навиваме ги на руло и нареждаме в намаслена тавичка. Разбиваме другите 3 яйца с прясно мляко и захар, заливаме палачинките в тавичката и ги печем около 20 минути в силна фурна. Поднасяме ги, поръсени с пудра захар.

Палачинки Сюрприз

Прoдукти: 3 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 5 яйца, 50 г захар, 1 с.л. олио; зa плънката: 250 г сметана или отцедено кисело мляко, 50 г захар, 1 пакетче ванилия, 40 г захаросани плодове или плодове от сладко без сиропа.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, прибавяме брашно, после прясно мляко, пак брашно и прясно мляко, накрая захарта. Оставяме тестото да престои 1 час. Изпържваме тънки палачинки. Приготвяме плънката, като смесваме сметаната (изцеденото кисело мляко) със захар, ванилия и парченца плодове. Сипваме по малко от сместа във всяка палачинка и завиваме на руло. Поднасяме палачинките студени.

Панирани палачинки

Прoдукти: 3 цели яйца, 3 жълтъка, 1 ч.ч. брашно, 1 щипка сол, 2 ч.ч. прясно мляко, сирене или конфитюр за пълнеж, галета или брашно за паниране, 1-2 яйца, олио за пържене, сироп.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме целите яйца и жълтъците и постепенно прибавяме брашното, 1 щипка сол и накрая прясното мляко - трябва да получим смес като гъста боза. Изпържваме палачинките и ги напълваме с плънка по желание. Навиваме пълната палачинка на руло и я разрязваме напречно на две или на колелца по 2 см ширина. Всяко парче палачинка овалваме в галета или брашно, след това топваме в разбито яйце и изпържваме. Поднасяме панираните палачинки, залети със сироп.

Рибни палачинки

Прoдукти: 250 г рибно филе, 1 глава лук, 1 морков, 4 яйца, 1 ч.ч. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибното филе в подсолена вода заедно с моркова и предварително запечената глава лук, след което го изваждаме и накълцваме на ситно. От яйцата брашното и млякото приготвяме рядко палачинково тесто, към което прибавяме ситно накълцаната риба, черен пипер и сол на вкус. От приготвената смес изпържваме палачинки, които поднасяме с резенчета лимон.

Розови палачинки

Прoдукти: 4 домата, 750 мл прясно мляко, 1 яйце, брашно, сол, олио, магданоз, сирене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на половинки доматите и ги пущаме във вряща вода. Попарваме 1-2 мин, изваждаме ги и претриваме през цедка. Към доматения сок прибавяме млякото, яйцето и брашно за получаване на гъсто течно тесто. Изпържваме палачинки в малък тиган. Поднасяме ги прегънати на две и поръсени с настъргано сирене и магданоз.

Селски бохчи

Прoдукти: 6 дълги пера зелен лук, 2 яйца, 175 г брашно, 250 мл вода или прясно мляко, 3 с.л. олио, 2 с.л. мед, щипка сол, 250 г сварен, топъл и подправен по вкус ориз за плънката
Нaчин на приготвяне: В купа разбиваме яйцата с водата /млякото/. Посоляваме. Прибавяме брашното на части и бием с миксер, за да получим гладка каша. Добавяме олиото и меда. Сгорещяваме сача. Намазваме го с олио и изсипваме в него 2 с.л. от тестото, така че да покрием равномерно дъното. Държим на огъня 30-40 сек., докато сместа хване коричка. Обръщаме катмата със шпатула и печем от другата страна около 10 сек. Редим катмите една върху друга в затоплен съд. Пълним всяка от тях с оризова плънка, прибираме нагоре краищата и завързваме с перо зелен лук, което предварително сме бланшишрали във вряща подсолена вода за 1 мин и сме го разполовили. Сервираме бохчите топли. Оризът може да бъде заменен от същия грамаж пълнеж от пържени бъркани яйца или задушен спанак със сирене.

Голеник

Прoдукти: 1 кг спанак, 100 г ориз, 2 яйца, половин пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме спанака. Нарязваме го на дребно и го задушаваме в сгорещеното масло. Прибавяме ориза, посоляваме, сипваме малко топла вода и продължаваме да задушаваме, докато продуктите омекнат достатъчно. После сваляме от котлона и разбъркваме с яйцата. Вземаме част от сместа и я разстиламе върху сач (или направо върху печката). Изпичаме от двете страни, като обръщаме с помощта на лопатка. Поднасяме голениците топли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пахирата – дебелана с екзотична красота

Пахирата (Pachira aquatica) - това странно растение, превърнало се в мечта за любителите на екзотика е от семейство Bombacaceae Разпространява се и под синонима P. macrocarpa. Произхожда от Южна Аме...

Направете си сладко от бели череши

За да направите сладко от бели череши, са ви необходими: 1 кг череши, 800 г захар, 1 каф.л. лимонена киселина, 1 клонче индрише. Почистете черешите от костилките и ги сложете в съда, в който ще ги в...

Десерти с грис

Грис халва Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар. Нaчин на приготвяне: Разтваряме за...

Зелените гори на Странджа

Странджа не е сред най-популярните туристически обекти в България, но тя притежава уникална природа, съчетала в себе си морето, планината и средиземноморското слънце. Достатъчно е да навлезете в гъст...

Начало