27.01.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5739 |  0 
Кожата в интериора
Задължителен атрибут в пещерния бит и верен спътник на суетните дами, топлина - способна да съхрани живота, и смърт за застигнато от ловеца животно, всичко това е животинската кожа. Може безкрайно да се спори за ролята на естествената кожа в гардероба и модата като цяло. Но попадайки в интериора, животинската кожа сякаш се преобразява и придобива ново настроение и смисъл.

Жертви на суетата

Ловът е престанал да да бъде основен източник за прехрана на човека още преди хилядолетия, но страстите към всякакви кожи (лицеви и с козина) са останали. До неотдавна мечата кожа, положена пред камината с показна небрежност, беше символ на благополучие и просперитет. Какво стана с нея днес? Често сме зрители на фентъзи филми, където “мечката” под краката неочаквано оживява и погва героя, осмивайки самата традиция за застилане на естествена кожа в интериора.
Подобни “килими” със стърчащи лапи и глави на лосове по стената са аналози на лисичките с тъжни очи върху раменете на дамите. В такъв интериор оставаш с усещането, че си сред колекция на любители на сафарита. Напротив, предназначението на меките и пухкави кожени изделия е да внасят усещане за спокойствие, защитеност и топлина. Навярно това е в самата човешка природа, изминала сложния път от убиването на мамута и оползотворяването на неговата кожа за създаване на зашеметяващи колекции pret-a-porte.

Какво да облечем в кожа

Преставайки да бъде просто трофей, животинската кожа започва да усвоява нови сфери на приложение, дори най-неочаквани. Наред с недотам предизвикващи удивление кожени килими, покривала и дамаски, започнаха да се появяват смели решения, които дълго ще подхранват въображението на гостите. Но нека предварително да отбележим - каквито и да бъдат тези предмети, те се обединяват от свежо и нетрадиционно възприемане на кожата. Патосът и излишната претенциозност отидоха в миналото. Материалът вече върви ръка за ръка с практичността и чувството за хумор.
Какво ново ни предлагат дизайнерите? Това се лампи с кожени абажури, книги с мъхести обложки, пачуърк, в който по най-налудничав начин се съчетават кадифе, дантела и кожа. Появиха се дори екстравагантни пана от кожа, стъклени плотове с кожени обвивки и други интериорни приумици. Разцветките и шарките се подбират също изхождайки от новаторското отношение към кожата. Леопардовите елементи разнообразяват хай-тека, шарките тип “зебра” игриво допълват класиката, оцветени в ярки тонове кожи се вписват в помещения, където акцентът е разчетен на базата на цветови съчетания.

Екокожа

Да се украси домът с истински или изкуствени кожи решава единствено стопанинът. Дизайнерите признават, че и двата материала днес са популярни в еднаква степен. Въпреки привързаността на професионалните оформители на интериора към естествените материали, да се възприеме изкуствената кожа единствено като икономичен заместител на истинската е неуместно. Първо, ценността на предмета зависи не толкова от природността на материала, но и от неговата идейност и форма. Второ - много дизайнерски къщи предпочитат да работят именно с изкуствена кожа, тъй като тя дава практически неограничени възможности при създаване на нови цветови решения и структури.
При някои ситуациии изкуственият материал е наистина за предпочитане: при голяма площ на покритието (под, авторски таван) желанието на домакина за честа подмяна на тапицираните предмети от интериора, стремежът да се облекчи максимално грижата за кожите (синтетичната материя е по-проста за обгрижване, а някои вещи от нея може и да се перат, дори машинно). Затова при избора между естествен или изкуствен материал решаващи са целите и убежденията на собственика.

От философските коментари kъм практическите аспекти

При избор на кожа обикновено се ръководим от външния вид, качеството и собствените впечатления от съприкосновението с нея. Немаловажна характеристика обаче е и нейната износоустойчивост. Когато говорим за подово покритие или мебелна облицовка, трябва да споменем и системата за оценяване на износването, по която всяко животно се класира. Като пример естествената кожа от норка получава 70 точки, а нейният изкуствен аналог 55. Тези доста високи стойности говорят за голяма здравина на материала и дълъг срок на служба на изделията от него. И напротив - 12 точки в полза на заека свидетелстват за това, че вещите от такава кожа ще бъдат с твърде кратък живот.
Още един начин за правилна преценка на предмет от кожа от гледна точка на износоустойчивостта е въпросът - за кого е предназначен той. Това може да бъде възглавничка за дамски будоар, килим за кабинет или постелка пред камината на вилата. Във всички тези случаи натовареността е различна и износването на кожите също ще бъде различно.
11.04.2011 г. / Надежда Белева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022