26.09.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 2037 |  0 
Направете си градина на балкона
За много от градските любители на цветя сандъчето под прозореца или балкона си остават, единствената възможност да се занимават с това приятно и полезно хоби - цветарството. Красиво озеленените балкони с ярко цъфтящи цветя винаги радват не само техните стопани, но и минувачите.

Хубостта на добре "оцветения" балкон зависи преди всичко от умелия подбор на растенията и правилното разположение на цветята. Не се разстройвайте, ако терасата е малка, защото и тя може да стане уютна. Ако се вгледате внимателно, ще откриете повече място, отколкото виждате на пръв поглед.

Шарени кълба висят от тавана

Можете да оформите и тавана на балкона. Там се разполагат окачени гърнета или плетени кошници. С тях може оптически да разделите балкона, ако засадите растения, които се спускат надолу. Това обаче не е всичко, все още има място и от външната част, където в здрави конструкции се разполагат сандъчетата с висящи цъфтящи цветя.

Маргаритките - на слънце

На слънчевата страна трябва да сложите сакъзчето, сал-вията, карамфили, маргаритки, нарциси, флокс и др. За висящите растения също има голям избор - избирайте между Алисум маритимум, Аспарагус, Царска бегония, Чехълче, Дребноцветна хризантема, Цикус седум, Лобелия и още много други.
За да бъде балконът в цвят от ранна пролет до късна есен, засадете в саксии и гърнета луковици от лалета и нарциси, които ще открият сезона. Терасата ще стане още по-привлекателна, ак разположите растения с интересна структура и окраска на листата. На големия балкон спокойно може да се кипри и някой храст, декоративни сливи или ябълки. Те ще презимуват навън, достатъчно е да ги зазимите правилно.

Съчетайте оранжево и синьо, жълто и виолетово

Багрите на едновременно цъфтящите трябва да са хармонично съчетани - оранжево и синьо, жълто и виолетово, червено и зелено. Белите цветя да се промушват тук-там. Много естетично изглеждат белите цветя. Те винаги трябва да се прокрадват тук-там. Така ще изпъкнат и другите багри по-добре.
Трябва да се съобразят и височините. Когато те са различни, в първия ред се поставят ниски растения. Най-добре изглеждат такива, които полягат и закриват част от съда. Не е задължително да бъдат цъфтящи. Въпрос на предпочитание. Във втория ред са средновисоките, а в третия - високите или виещи се растения. За зацветяване на балкони обикновено се избират ниски и немного високи видове.

На пода поставете храстите

Трябва преди всичко да се обърне внимание на пода. Тук се разполагат най-големите е тежки растения, които образуват големи храсти. Най-добре е тези растения да са до стената, като се отчита разположението на по-горните саксии и сандъчета. Там се поставят растенията, които обичат повече слънце и светлина. При наличие на достатъчно място може да се разположи стъпаловиден цветарник и да си направите многоетажна градина. Добре закрепената стойка или многоетажна поставка открива още резерви от пространството.

Правила за хубост

Многото цветя все още не гарантират, че вашият балкон ще бъде красив, ако не се спазват няколко основни правила.
За големите и малките - във всяко сандъче, където се слагат едно или няколко растения с едри цветове, непременно трябва да засадите и растения, които цъфтят обилно с дребни цветчета.
За широките и тесните - стройните, подобни на свещи растения добре контрастират с ниските кръгли на форма цветя.
За подобните - композицията от растения, които цъфтят в една тоналност, винаги изглежда много спокойна и хармонична.
За светлите и тъмните - когато се съчетават различните оттенъци на един цвят и се преминава например от бяло в светло и тъмносиньо, чак до виолетово.
02.06.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022