08.06.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5749 |  0 
Шатра в стаята!
Да си направим шатра може не само в градината, но и в ....стаята. трябва ви само плат, който да аранжирате по подходящ начин. Той може да покрива целия таван и да напомня шатра, или да заема част от него (например само над леглото) като балдахин. С помощта на драпираната материя може да украсите помещението, да скриете дефектите по тавана, както и да промените конфигурацията му. С малко усилия скучната стая-кутия ще се сдобие с купол, свод, пирамида, оформени от плат.
“Шатрата” в стаята създава атмосфера на интимност, уют и усамотение. Тя доста се доближава до театралната декорация, но при умел подход може да се използва както в класически интириор, така и в хай тек обстановка, въпреки че идва от миналото.
За да се възприема новият таван като продължение на стените и стаята да не изглежда прихлупена, добре е за стените да използвате същата материя. Интересен дизайн може да получите в коридора, като като го превърнете в шатра. Всеки може да се справи. Трябва ви само лека конструкция, която да придържа плата. Първо го закачете в средата на тавана, прикрепете го в ъглите и го спуснете да виси покрай стената. Това е много добър начин да украсите бързо дома за празник. Начинът на прикрепване трябва да дава възможност платът да се сваля за пране.
Шатра може да си направите и без плат, а като използвате бои. В този случай идеални са помещенията под скатен покрив. Боядисайте тавана и стените в един цвят. Може да нарисувате драперии и волани – със сигурност те няма да се напрашат.
21.06.2013 г. / арх. Таня Димитрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023