Още рецепти » Как се прави жив плет

 Как се прави жив плет

Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно. Първите години, поради слабото развитие на страничните клонки, се съкращават само вертикалните. През втората година рано на пролет резитбата се прави в зависимост от вида на височина 5-10 см за бавно растящите или 15 см за по-бързо растящите. Режат се младите леторасти, а също така се съкращават и някои странични клонки.
През следващите години е желателно резитбата да става на външни пъпки, като се отнема пак същата дължина. След това, докато се оформи живият плет, съкращавате на двойно по-голяма височина от първоначалната. Страничните стени се подравняват. След като се създаде желаната форма на живия плет и се получи нужната височина, се пристъпва към поддържащи операции. Те се състоят в текуща резитба през вегетацията (3-4 пъти).
Текущата резитба се извършва до строго определената проектна височина на живия плет. Тя се прави с големи метални ножици за жив плет, както и с моторни триони, които се използват при съвременното поддържане на зелените площи.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Коледна звезда – размножаване и грижи

Наближат ли зимните празници, неизменно на мода излиза коледната звезда. Може да си я купите, може да ви я подарят. Това прекрасно цвете, дошло в Европа и у нас от далечно Мексико, радва не с цветовет...

Перперикон – град, изсечен в скалите

Ако все още не сте разгледали древния град Перперикон, време е да го направите. Изцяло изсечено в скалите архелогическото чудо се намира само на 20 километра от град Кърджали. Препоръчително е разходк...

СУПИ С ЛАПАД

Селска супа с лапад Прoдукти: 400 г лапад, 1 връзка пресен лук, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме лапада от жилките, нар...

Вкусотии с мозък

Супа от телешки мозък Продукти за 5-6 порции: 1 телешки мозък, 2-3 моркова, половин глава целина, 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. гъби, 2 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на...

Начало