08.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 4477 |  0 
Засаждане на декоративни храсти
Оформянето на градинските площи не може да се състои без красивите растения, които се съчетават хармонично един с друг в ансамбъл. Eсента е важен момент в декорацията на градината. Това е най-подходящият момент за засаждане на красивите храсти в нея. Засаждането на храстите може да бъде на групи или пък като единични екземпляри. Така можете да направите жива ограда или пък да създадете акцент в лехата. Важното е, да засадите храстите преди почвата да е замръзнала и да могат те да се вкоренят преди първия сняг. Тези храсти задължително трябва да бъдат студоустойчиви. Садете храстите в мрачен, облачен ден. Оставени на слънце корените на растенията бързо изсъхват.

Как се прави това

Изкопайте посадъчната ямка: тя трябва да бъде с около 20 см по-голяма от корените с почва на растението. Разрохкайте почвата на дъното на ямката и при нужна я смесете с компост. Поставете храста в посадъчната ямка и я заравнете. Трябва да внимавате да не садите храстите прекалено дълбоко. Кореновата шийка трябва да бъде на нивото на повърхността на почвата. Запълнете дупката с почва и притъпчете. Оформете пристволен кръг. Полейте обилно. С валяк валирайте по периметъра на пристволната чаша и така ще задържите влагата, ако в близко време няма дъждове.
На самата граница на участъка, за да не дразните съседите си, можете да засадите храсти, които не растат по-високо от 2 м. Такива са спиреята, керията и илексът. Зад тях на втори ред отделете място за по-високорастящи видове, като форзицията, филаделфуса или калината. С годините те се разрастват и образуват плътна стена. И дори ако в най-долните части на оградата има дупки, малките храсти от първия ред ще закрият прозиращото пространство.

Засаждането на вечнозелените видове и храсти, широколистни или иглолистни, представлява проблем, който е винаги по-голям, отколкото създаването на насаждения от листопадни растения. Въпросът е в това, че вечнозелените листа или иглички продължават да изпаряват влагата и през зимата, особено в слънчевите дни. А загубата на вода може да се навакса само от добре развита коренова система. Затова такива вечнозелени растения, като рододендрона, чимшира, елата и хвойната се засаждат в края на лятото или в ранната есен, когато слънцето вече не пече толкова силно, за да могат да се прихванат до настъпването на студовете. Освен своевременното засаждане за вечнозелените растения е важен и правилният избор на мястото в градината, което напълно да съответства на нуждите на тези растения. Например за най-популярната хвойна мястото трябва да бъде слънчево. Този голям храст съществува в три форми: разклонена, почти пълзяща, разперена и колоновидна.
07.10.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021