08.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 5421 |  0 
И във вашия двор може да цъфне магнолия
Има около 80 вида магнолии, разпространени в топлите области на Източна и Югоизточна Азия и южните и югоизточни райони на Централна Америка. Въпреки субтропичния си произход, някои видове се чувстват много добре и при нашите условия. У нас по-често се отглеждат храстовидните видове магнолия стелата (с бели цветове, които се разтварят преди разлистването) и магнолия лилифлора (с лилави цветове, които се появяват по-късно).
Магнолията става все по-модерна у нас и напоследък никак не е трудно да се намери в разсадниците и градинските центрове посадъчен материал. Продават се в контейнери. След като я разопаковате, засадете я с всичката пръст. Магнолиите не обичат преместване и затова фиданките трябва да се изваждат с много пръст по корените им. Трябва да имате предвид, че магнолиите са взискателни към почвата. Тя трябва да е дълбока, влагоемна и най-важното – да не е варовита. Обогатяването на почвата с широколистна листовка й се отразява добре. Изберете й слънчево място, без да има в непосредствена близост други дървета и храсти. Така ще се вижда по-добре хубостта й, а освен това светлината е важно условие да залага цветни пъпки.
Обикновено магнолиите се продават като храстчета. Ако искате да ги оформите като дърво, трябва да запазите най-добре развитото клонче. По-разпространено е храстовидното им отглеждане. Ако избирате и вие него, запазвате 3-4 добре развити клончета. По-слабите премахвате. Така постъпвате и с едното от онези, които се опират и си пречат. Добре ще и да мулчирате почвената повърхност около засаденото храстче с дървесна кора, натрошени съчки и листа или друг подходящ материал. Този мулч оформете в пласт от 5-10 см с диаметър 50-60 см, но така че да не опира в стъблата на засаденото растение.
01.03.2013 г. / Радка Лазарова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021