Още рецепти » Палма от фурма

 Палма от фурма

Искате ли да oтгледате палма от фурма? Не е никак трудно, ако имате десетинагодишно... търпение. Не е случайно, че палмовият лист, почитан още от древността, е символизирал многовековните усилия на човека да превърне мъртвите пясъци на пустинята в цъфтящи градини. И така - когато ви попаднат фурми, не изхвърляйте костилките, а ги посадете Най-добре е да ги поставите във влажни стърготини или тор, примесен с пясък, а не в пръст. Могат и да се наредят върху влажна рохкава пръст в саксия и да се покрият с блатен мъх, който се овлажнява. Съдът се покрива отгоре със стъкло и се държи на топло място с температура от 25 до 30°С. Първите кълнове се появяват едва след два-три месеца. Ако семената от плода са извадени и посадени веднага, попълването е след месец. За ускоряване се препоръчва семената да се залеят с гореща вода (80°С) и да се оставят да изстинат в нея цяло денонощие.

Листата се появяват след петилетка

Когато кълновете достигат 10 см, се пресаждат в малка саксийка с прегоряла тор, смесен с пясък. Основата на стъблото над повърхността на пръстта трябва да се обвие с влажен мъх и при пресаждането да не се заравя дълбоко в пръстта. Почвата за палмата се състои от равни количества листна (или торфена) и чимова пръст и пясък. Перестите листа се появяват през петата година, а може дори през седмата. През лятото пръстта се полива изобилно, а саксията се обръща към слънцето така, че стреличките на листа да са насочени към стаята. Така ще се избегне растежът й само на една страна. Листата се измиват редовно с хладка вода и мека четка. Напомняме ви - ако искате да имате екзотичната палма вкъщи и да предизвиквате благородна завист у близки и познати, бъдете търпеливи. Търпението прави всичко, гласи една народна мъдрост.

Автор: Светла Иванова

Представяме Ви:

Агнешки гозби

Агнешка каварма Прoдукти: 800 г агнешко месо, 4-5 глави лук, 1 пакетче краве масло, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 2 люти чушлета, сол. Нaчин на приг...

МИЛИНКИ

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Пълнени тиквички

Тиквички с плънка от лук и сирене Прoдукти: 4 тиквички, 1 по-голяма глава лук, 200 г сирене, 3 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, магданоз, сол. Нaчин на приготвян...

Как да разпознаем мигрената?

Мигрената е епизодично едностранно главоболие и е сред неговите най-чести форми. Засяга предимно хора в млада и средна възраст, най-често жени. При тях е нарушена преработката на дразненията от нервни...

Начало