Още рецепти » Лош дъх от устата - има ли спасение?

 Лош дъх от устата - има ли спасение?

Трябва да бъде открита причината, защото неприятната миризма често подсказва за здравословен проблем. В 90% от случаите стоматологът може да помогне.

Лошият дъх, или т.нар. холитоза, може да се появи при всеки, особено след употребата на някои хранителни продукти (лук, чесън, зеле) и често след ставане от сън. Това е т.нар. физиологична холитоза. В този случай най-добрият помощник е четката за зъби.
Около 25% от хората на Земята постоянно страдат от патологична холитоза. До какви ли хитрости не прибягват: унищожават тонове дъвка, лапат с шепи ментови бонбони, „протриват” с четка езика и зъбите, но миризмата остава.

Да направим проба

За да разберете дали дъхът ви е свеж, сложете дланта пред устата и носа си едновременно. На какво мирише?
Ако ви е трудно да определите, купете в аптеката маска и постойте „под карантина” няколко минути. Миризмата, която усещате под маската, усещат и околните.
Има специални прибори – индикатори за свежест на дъха, с чиято помощ се оценява по петобалната система. Според производителите, това устройство не е глезотия, а признак на добър тон. Може да попитате близките си, а най-добре децата. Те не прибягват до дипломация и казват всичко в прав текст.
Има и по-сложен апарат, т.нар. газоанализатор. Този прибор определя газовия състав на издишвания въздух. Резултатите от анализа дават възможност да се открият причините за холитозата.

Защо от устата излиза лош дъх?

Най-често причините са следните:

• лоша хигиена на устната кухина;
• заболявания на венците;
• болни зъби;
• сухота в устата;
• възпаление на слизестата повърхност.
В тези случаи в устата се натрупват бактерии и остатъци от храна, които излъчват зловонна миризма и сами няма как да ги отстраните. За лечение на холитозата се обърнете към стоматолог. Но не винаги тя е свързана с проблеми в устната кухина.

В 10% от случаите причина за лошия дъх са:

• заболявания на горните дихателни пътища: хрема, синузит, възпаление на сливиците;
• заболявания на стомашно-чревния тракт;
• заболявания на белия дроб;
• заболявания на ендокринната система;
• различни диети, някои лекарства, тютюнопушенето.

Как според дъха да определим болестта?

• Миризма на „развалени яйца” (сероводород) възниква при загниване на белтъчните храни. Куркане на червата, гадене, оригване, чувство на тежест и болки в корема след хранене, обикновено се проявяват при гастрит с ниска киселинност, дивертикули на хранопровода и стомаха, херния. Понякога миризмата на развалени яйца може да се появи след обичайното преяждане по празниците. В този случай помагат активен въглен, „Смекта”, „Панкреатин”, „Мезим форте”, „Креон” и др.
• Киселият дъх и вкус в устата често съпровождат гастрита с повишена киселинност, язвата на стомаха и дванадесетопръстника, заболяванията на хранопровода.
• Горчивият дъх и привкус в устата може да са признак за заболяване на черния дроб или жлъчката (хепатит, камъни в жлъчката и др.). В тези случаи езикът има жълти налепи.
• Понякога от устата излиза гаден дъх на изпражнения. Случва се при дискинезия на червата, дисбактериоза, чревна непроходимост.
• Мирис на ацетон, на гнили ябълки, сладникав привкус в устата, се наблюдават при заболявания на подстомашната жлеза и диабет.
• При заболявания на бъбреците от устата излиза дъх на урина.

С какво да започнем?

• Ако досега сте се ограничавали само в чистенето на зъбите два пъти дневно, тази вечер опитайте да почистите езика. За целта използвайте чаена лъжичка, като снемате налепите по направление към края на езика. Процедурата не е много приятна, но пък е ефикасна. С премахването на значителна част от налепите се отстраняват огромно количество бактерии и на сутринта няма да чувствате в устата си класическите „умрели лебеди”.
• Използвайте конец за почистване на междузъбните пространства. Ако нямате под ръка, откъснете лента от полиетиленов плик, опънете го на палците си като конец и отстранете остатъците от храна между зъбите.
• След храна задължително си изплаквайте устата. Не използвайте чай, защото от него потъмнява емайлът на зъбите.

Пригответе си сами

Може сами да си приготвите вода за изплакване на уста. Предлагаме ви два варианта:

1. Смесете по равни части листа от мента и горски ягоди, може да прибавите малко лайка или конски босилек. 1 с.л. от сместа залейте с 200 мл вряща вода. Оставете да изстине, прецедете и 3-4 пъти на ден си изплаквайте устата след хранене.
2. Залейте с чаша вряла вода 1 с.л. кори от дъб и 25-30 мин нагрявайте на водна баня. Прецедете и плакнете устата 3 пъти на ден. Отварата от дъбови кори не само отстранява миризмата, но и укрепва венците, почиства повърхността на сливиците, които доста често са източник на инфекции и лош дъх.

Полезна идея: За по-добро почистване на устната кухина може да използвате иригатор (зъбен душ). Той прилича на четка за зъби. С помощта на силна струя вода почиства междузъбните пространства и джобовете, масажира и подобрява кръвообращението във венците.

Каква паста за зъби да изберем?

Най-ефикасни са пастите, които не съдържат спирт. Алкохолът изсушава слизестата повърхност на устата, което води до усилване на миризмата.
Добре е в състава на пастата да влизат антибактериални вещества: хлорен двуокис, цетилпиридин хлорид и др. Това помага да се намали количеството на бактерии в устната кухина.
Когато избирате вода за изплакване на уста, трябва да се ръководите от същите принципи. Освен това в най-новите продукти се съдържат компоненти, които инактивират лошия дъх по химически път. Това са съединения на цинка, хлорен двуокис и др.

Бърза помощ

Има много начини да се избавите от неприятния дъх: аерозолни освежители, бонбони за смучене, дъвки и т.н. Ефектът от тях не е дълготраен, но в нужния момент освежават дъха:
• Ако нямате нищо подходящо под ръка, изпийте чаша силен чай и изплакнете устата си с чиста вода.
• От лошия дъх могат да ви избавят твърдите ябълки, копърът и морковите. Дъвчете корени на магданоз или керевиз, ако искате да се отървете от миризмата на чесън, лук или вино.
• Сдъвчете зърно кафе, за да замаскирате лошия дъх и да се избавите от неприятния вкус в устата.
• Често се случва лош дъх да имат хората, чиято професия е свързана с много говорене. Устата им пресъхва и намалява количеството на слюнката. А тя е универсално почистващо средство за устата. Съдържа бактерицидни вещества (лизоцим), които унищожават бактериите, промиват устната кухина, разграждат продуктите от дейността на микробите и остатъците от храна. Затова при недостиг на слюнка се засилва мирисът от устата. Ако имате такъв проблем, пийте по-често вода. Една глътка по време на изказване или лекция не само освежава дъха, но и помага да подредите мислите си.
• Закусвайте с овесена каша, тя увеличава отделянето на слюнка.
• Ако нямате под ръка четка за зъби, може да минете и без нея. Разтрийте с пръсти зъбите и венците. Това не само помага да се избавите от неприятния дъх, но и прекрасно масажира венците.
• За изключително полезно се смята натъркването на венците с орехови ядки. Заедно с приятната орехова миризма ще получите и пълноценен коктейл от витамини.

Накрая:

Лошият дъх от устата е преди всичко социален проблем. За каква комуникация, обаяние, сексуалност и увереност в себе може да става въпрос, ако от устата се носи отблъскващ мирис?!
Но не бива да изпадате в отчаяние или пък в крайности: да триете езика и сливиците до блясък, като с всички сили потискате рефлекса за повръщане, да търсите съмнителни „чудодейни” рецепти и др. Хигиената на устата е много проста и още от деца сме запознати с нея. Не е нужно да откриваме топлата вода.
Ако дъхът ви безпокои вас и близките ви, независимо от ежедневните хигиенни процедури, идете на зъболекар. В 90% от случаите той може да ви помогне. Ако според него сте здрави, но дъхът остава, трябва да търсите причината на друго място.
Добре е да отидете на УНГ специалист. Ако нямате синузит, ринит и др. подобни заболявания, посетете личния си лекар. Много често причина за лошия дъх са хронични заболявания, с които отдавна сте свикнали. Но в моменти на обостряне те напомнят за себе си с лошия дъх от устата.

Автор: Здравка Янева

Представяме Ви:

Вино става и от дребни ябълки

В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...

Три изящни грации от рода Сенецио

Сенецио (Senecio) е много голям ботанически род. Още от стари времена е известен и с името си Цинерария (Cineraria). Включва около 3000 вида, които се отличават с изключително разнообразие във външния...

Оформяне на малка градинка

В малките дворчета - миниатюрни лехи Миниатюрни лехи, които почти не заемат място, можете да направите във всеки един ъгъл на градината си. Обикновено такива лехички се правят от 2-3 храста мног...

Вкусни гозби с маруля

Сарми от маруля Прoдукти: 1-2 марули (салати), 250 г ориз, олио, 1 глава лук или 2 връзки пресен лук, черен пипер, магданоз, сол, 150 г гъби (по желание). Нaчин на приготвяне: Избираме по-едрит...

Начало