25.09.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 2058 |  0 
Какво представлявят екстрасистолите?
Сърцето има чудното свойство автоматизъм – самозареждане на импулсите в сърцето и провеждането им в него. Така се осъществява свиването и разпускането на сърцето, при което нормалният сърдечен ритъм е правилен, на еднакви интервали (синусов) с честота 60-80/мин. Този ритъм може да се наруши поради различни причини и тогава се появяват аритмиите. Едно от честите нарушения е екстрасистолната аритмия. Екстрасистолата представлява едно извънредно свиване на сърцето последвано от по-дълга пауза. Субективното усещане е: “притупване, замиране на сърцето”, стягане в гърдите и шията, замиране, заглъхване на сърцето. Екстрасистолите са различни в зависимост от причината, която ги предизвиква и мястото в сърцето, където се е зародил извънредният импулс (предсърдия, камери, нодален възел и т.н.). Така определяме екстрасистолите като: предсърдни, камерни (от лява или дясна камера от сърдечния връх от основата на сърцето и т.н.). При обикновен преглед има косвени белези, по които можем да определим откъде изхождат екстрасистолите. Например, ако паузата след “прескачането” е дълга, вероятно то е от камерите на сърцето. Точното определяне на екстрасистолите става чрез мониториране и електрокардиография. Има значение и каква е бройката на екстрасистолите – честотата им за една минута, дали има и поредни прескачания.
Причините за екстрасистолите са: извънсърдечни (физиологични или породени от болни органи по рефлекторен път) и сърдечни: при сърдечно-съдови заболявания.
Извънсърдечните причини за екстрасистолите са по-чести: физиологични периоди (пубертет, климакс), физично и психично натоварване, злоупотреба с тютюнопушене и алкохол, някои медикаменти, болен зъб, жлъчка, бъбреци (стомах и т.н.).

Нашите препоръки

• При поява на екстрасистоли уточнете причината и степента на натоварването, което ги предизвиква.
• Опитайте са да преброите колко екстрасистоли имате за една минута (с ръка на пулса на ръката или ако е слаб – на шията, върху сънната артерия). Отчетете за колко минути почивка изчезват прескачанията.
• Не се самолекувайте с препоръчани от близките ви лекарства (това ще се реши от кардиолога).
• Можете да ползвате в такива моменти: валериан, валидол, глог. Препоръчваме и някои физикални методи: диафрагмено дишане, по-дълбоки неколкократни дишания, предизвикване на позив за повръщане (чрез дразнене в устата).
02.11.2015 г. / д-р Анна Атанасова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022