26.09.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4470 |  0 
Правилно ли се грижите за косата си?
Дерматолозите и фризьорите не престават да се учудват от факта, че техните пациентки и клиентки знаят много малко за косата си, затова допускат сериозни грешки по отношение на грижите за нея. Дори такава елементарна на пръв поглед процедура като миенето може да създаде проблеми, а какво остава за по-сложните...

Под душа

Оказва се, че правилното измиване на главата е цяла наука. Преди да се запознаем с основните й правила обаче, нека си отговорим на въпроса, на колко време трябва да го правим? Разбира се, всеки решава сам за себе си, но специалистите смятат, че миенето зависи най-вече от дължината - колкото по-къса е косата, толкова по-често. Работата е там, че късата коса е по-близо до корените и до разположените в скалпа мастни жлези, докато до краищата на дългата грива достигат по-малко себум и хранителни вещества, следователно при прекалено чест контакт с шампоана и водата тя може да се изтощи. Естествено, мазната коса се мие по-често, за да не стои като залепнала за черепа, а сухата се нуждае от по-внимателен подбор на миещите средства и балсамите.
Преди да пристъпите към процедурата, срешете косата си - така ще отстраните поне част от стилизиращите продукти, а и тя ще се заплита по-малко.
Преди да нанесете шампоана, намокрете добре главата си, оставяйки водата да тече върху нея в продължение на 50 - 60 секунди. Колкото по-мокра е косата, толкова по-малко шампоан ще използвате. Помнете, че температурата на водата не бива да надвишава 37 градуса.
Не изливайте шампоана направо от флакона върху главата си. Сложете необходимото количество в шепа и леко разтъркайте длани.
След като нанесете миещия продукт, започнете да масажирате скалпа си с меката част на пръстите, не с нокти - посоката е от лицето към тила. По този начин се стимулира кръвообращението в кожата на главата, без да се уврежда косъмът.
Изплакнете косата си с голямо количество вода, в противен случай тя няма да има блясък и обем, а скалпът ви може да се раздразни - явление, което съвсем погрешно се възприема като пърхот. Накрая се облейте с хладка вода, за да тонизирате кожата си и да изгладите кутикулите, в резултат на което косата ви ще заблести.
Попийте главата си с предварително затоплена хавлиена кърпа, но без да я триете яростно, за да не отслабите корените и да не нарушите структурата на косъма.

Нахранете косата

За съжаление много жени се задоволяват с измиването и отказват да разберат, че природата не е особено щедра към представителките на нежния пол - идеалните коси се броят на пръсти, останалите са или мазни, или прекалено сухи, или тънки, или преждевременно побелели...
Ако не искате да се помирите със своята участ и сте достатъчно упорити, по всяка вероятност ще можете да решите проблемите си или поне да ги направите не толкова очевидни. Борбата с побеляването например е по-лесна от тази с бръчките - купете си боя или посетете някой фризьорски салон. Ако пък нямате конкретни оплаквания, но все пак не сте очаровани от вида на косата си, след всяко миене слагайте балсам, който ще я защитава и подхранва.
Попийте леко косата си с хавлиена кърпа - от нея не бива да тече вода.
Разтрийте малко количество балсам между дланите си и го нанесете по цялата дължина на косата, като избягвате корените.
Оставете балсама да действа толкова, колкото е посочено на опаковката - обикновено 2-3 минути, и през това време се срешете.
Облейте главата си с топла вода.

Важно! Веднъж седмично трябва да слагате и маски, особено ако косата ви е суха и изтощена.

Сресването

То е важно не само от гледна точка на външния вид. Правилното сресване улеснява достъпа на кислород до кожата на главата и до корените, отстранява мастните натрупвания и замърсяванията от най-различен характер. Естествено, с разресването не бива да се прекалява, нито пък то да се превръща в агресия спрямо косата.
Трябва да сте особено внимателни след измиване - мократа коса лесно може да се увреди, затова леко я подсушете, преди да вземете гребена в ръка.
Разресването винаги започва от краищата.
Най-добре е гребените и четките, които използвате, да са от естествен материал, а зъбците им да са заоблени, за да не драскат кожата и да не травмират косъма.
Гребените и четките трябва да се мият поне 2-3 пъти на месец, като за целта се накисват в сапунена вода и се търкат с четка за зъби.

Сушенето

Преди да включите сешоара, нанесете пяна или някакво друго стилизиращо средство по цялата дължина на косата - така ще я предпазите от вредното въздействие на горещия въздух.
За да постигнете по-голям обем, особено ако имате дълга грива, първо подсушете мокрите си кичури със струя топъл въздух в посока от скалпа към краищата. Няма нужда да използвате четка, просто наведете глава надолу и повдигайте с ръка косата в корените.
След това предварително подсушаване пристъпете към същинското сушене, започвайки от тила. Използвайте кръгла четка и имайте предвид, че колкото по-голям е диаметърът й, толкова по-внушителен обем ще постигнете.
Преди да преминете към всеки следващ кичур, убедете се, че съседният на него е абсолютно сух.

Само факти

Според статистиката всяка трета жена се оплаква от чувствителната кожа на главата си, която й създава дискомфортни усещания, понеже се лющи, възпалява, сърби. Всички тези симптоми са резултат от стреса, замърсената околна среда, някои болести. И най-вече от неправилни грижи за косата.
Мазните коси „страдат” най-малко от студеното къдрене, то дори е полезно за тях, тъй като отнема излишъка от себум по повърхността им.
Ако по някакъв начин увредите косата си, имайте предвид, че трябва да минат около 3 месеца, преди тя отново да започне да изглежда добре.
06.12.2012 г. / Ели Георгиева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022