Л. нобилис не се среща често в книгите за стайни растения, но за пръв път е отглеждан в римските вили преди 2000 години. Вирее при обикновени стайни условия, ако се държи на слънчево място, получава свеж въздух (теченията не му пречат) и се полива. Най-опасно е да не го преполеете през зимата. Подрязвайте храстчето, за да не става по-високо от 90-120 см и през лятото го изнасяйте на открито.
Листата на Л. нобилис са дафиновите листа, които се използват в готварството. Растението може да бъде подрязвано в геометрична или друга форма. Отличен избор при подходящи условия.
Тайни на успеха
Температура: Хладно или умерено топло – през зимата дръжте на хладно, но над 0°С.
Светлина: Ярка, малко пряка слънчева светлина се отразява добре.
Вода: Поливайте умерено, а през зимата – оскъдно.
Влажност на въздуха: Редовно пулверизирайте листата.
Пресаждане: Ако е необходимо, през пролетта.
Размножаване: През пролетта или есента направете стъблени резници.
Плодовете на прасковата са едни от най-предпочитаните за прясна консумация. Със своя привлекателен външен вид, отлични вкусови качества и богато съдържание на захари, органични киселини, минерални сол...
Ще откриете ярките съцветия от бели, розови, оранжеви, червени или пурпурни цветове в градини, парници, прозоречни сандъчета, балкони и первази. Най-популярният вид е едно от любимите ни летни растени...
Двата вида, които ще откриете най-лесно, са издръжливи многогодишни, подходящи за бордюра. Сините тръбести цветове са разположени гроздовидно над синьозелените листа - добър избор, ако обичате сини цв...
Използва се най-вече за жив плет - вечнозелените прунуси са най-популярни, но има и червенолистни широколистни сортове за висок или нисък жив плет. Не всички прунуси се отглеждат заради листата - има ...