Растения » Папрати

 Папрати
Ferns

Папратите се завръщат. Били са изключително популярни през 19 век – в остъклени градини и в специални стъклени витрини са се създавали големи колекции. Много малко разновидности са се отглеждали като обикновени стайни растения, защото изгорелите газове и пушекът са изключително токсични за почти всички папрати. С навлизането на парното отопление нещата започнали да се променят, но и радиаторите създават проблеми. Малко папрати понасят горещия и сух въздух, така че влажността трябва да бъде увеличена изкуствено.
Повечето папрати не са трудни за отглеждане в съвременните домове, но няма да понесат да ги пренебрегвате. Почвата никога не трябва да изсъхва, а въздухът трябва да е непрекъснато влажен.

Видове
Има смайващо разнообразие от видове и разновидности. Почти 2000 от тях са подходящи за стайни растения, но се предлагат много малко. Класическата форма на папрат представлява розетка, образувана от дълбоко нарязани, дъговидно извити листа, но има и папрати, чиито листа са мечовидни, елипсовидни или дребни овални. Много папрати са идеални за висящи кошници, а някои като нефролеписа или асплениум нидус са достатъчно големи и ефектни, за да се използват като единични растения. Нежните папрати, като адиантума, е най-добре да се засадят в терариум. Когато групирате папратите с други растения, внимавайте да не се пречупят листата им – те са крехки и им трябва пространство, за да се развиват. Веднага махайте мъртвите или повредените листа, за да могат да пораснат нови.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло, нощите да са хладни, но не студени; най-добре е температурата да е между 15-21°С , минималната за повечето видове е около 10°С; температури над 23°С са неблагоприятни.
Светлина: Въпреки разпространеното мнение папратите не обичат сянката в стайни условия, тъй като повечето разновидности са се развили в шарената сянка на тропичните гори; най-хубаво е светлината да е добра, но непряка – идеалното място е прозорецът с източно или северно изложение.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна; това не означава мокра, тъй като мокротата ще доведе до гниене; през зимата поливайте по-малко.
Влажност на въздуха: Влажният въздух е необходим за почти всички папрати; редовно пулверизирайте листата.
Пресаждане: През пролетта, когато корените изпълнят саксията; повечето млади екземпляри ще имат нужда от пресаждане всяка година; не забравяйте върха на нарастване на стъблото.
Размножаване: Най-простият начин е да разделите растението на две или три части в началото на пролетта, ако има коренище; някои папрати създават нови растения на края на стъблени повлекла (нефролепис) или на листата (асплениум булбиферум); възможно е, но е лесно да отгледате растенията от спори, които ще вземете от долната страна на възрастните листа.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Еленови рога (платицерум)

Сигурно сте виждали как от малка висяща кошничка стърчат мощни зелени еленови рога. Това е забележителната папрат платицерум (Platycerium) – най-едрата, най-необикновената и най-красивата от папратите...

Индиго (индигофера)

Индигоферата има един голям недостатък-листата й не се появяват преди края на май или юни. Но ако разполагате със заветно и слънчево място, ако почвата е песъчлива и с добри дренажни свойства, заслужа...

Тунбергия

Тунбергията, известна между любителите като Чернооката Сузана, е сред най-популярните увивни растения. Със своите ярки цветове, от които надничат черни “очички”, тя привлича погледите към най-слънчев...

Кринум

Жалко, че кринумът не е по-издръжлив, тъй като е едно от най-красивите луковични растения, които се появяват към края на лятото. Всичко в него е голямо - луковиците са 15 см дълги, лилиевидните цветов...

Начало