ЯДЛИВА ГЪБА, но не особено качествена. Много бързо червясва. При изваряване става червеникава. Расте само в иглолистните гори, като предпочита по-леките почви. Появява се в края на пролетта, при дъждовно време и през лятото, но също масово през есента. Обикновено расте като „са...
НЕЯДЛИВА ГЪБА. В никакъв случай не бива да се консумира от хора с болен стомах поради изключително твърдото й месо, което и след термична обработка остава трудносмилаемо. Расте в големи находища в широколистни и иглолистни гори през лятото и есента. ОПИСАНИЕ: Шапката ...
ЯДЛИВА ГЪБА подходяща за всякаква преработка. Расте в края на пролетта, отново през лятото и през есента в окрайнините на гората (горските поляни), в просветлени места из горите, паркове, градини. Много често се среща като т. нар. самодивско хоро - в кръгове. ОПИСАНИЕ: ...
ОТРОВНА ГЪБА. Причинява тежки разстройства. Опасността от смесване с другите ядливи гъби печурка - горска и ливадна, е голяма. Съдържанието т. нар. дразнещи вещества в тази гъба е високо. Това са вещества от групата на смолите, терпените и лютите субстанции. Дразнещото действие с...
ЯДЛИВА ГЪБА с характерни вкусови качества и аромат. Подходяща е за всякаква кулинарна обработка. Расте в късна пролет, през лятото (при валежи) и през есента. Предпочита смесените, широколистните и боровите гори, като расте обикновено в окрайнините на гората. През есента трудн...
ОТРОВНА ГЪБА. Отравянето се проявява твърде скоро - около 15 мин до 1 час след консумацията на гъбите. Отровите, които се съдържат в гъбата, дори и след продължи-телна термична обработка, не се отстраняват. Те причиняват тежки заболявания, някои от които с летален край. И в тази ...